Cultura

Restauració

S'inicia la restauració del monument a Antoni de Gimbernat ubicat a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer

Per Redacció

Imatge dels treballs de restauració al monument d'Antoni de Gimbernat, ubicat a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer
Imatge dels treballs de restauració al monument d'Antoni de Gimbernat, ubicat a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer | Cedida

El Departament de Cultura de l’Ajuntament va iniciar, ahir, la restauració del monument a Antoni de Gimbernat ubicat a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer, al barri de l'Eixample. L’obra de l’artista Lluís Maria Saumell es va construir el 1968, arran d’un acte acadèmic amb motiu del 150è aniversari de la mort del cirurgià. 

Els treballs van a càrrec de la foneria Ginfer de Reus i consisteixen en la substitució de les peces de ferro rovellades i malmeses, situades sota el bloc de pedra calcària, per una rèplica de les mateixes figures en bronze, que és un material molt més resistent a les inclemències del temps. Ahir ja s’han retirat aquestes peces de ferro, amb les que l’escultor va voler representar la malaltia i la lluita diària del cirurgià, en contrast amb la llum i la flama de la part superior, que simbolitzen una intel·ligència al servei d’una vocació. L’actuació s’emmarca en la tasca de conservació del patrimoni del Departament de Cultura, que l’agost del 2020 ja va restaurar el monument dels Pagesos Veremant de davant de l’antic celler de la Cooperativa.  

Darrers treballs de restauració, l'any 2006

Ara fa 16 anys, el febrer de 2006 ja es van dur a terme uns treballs de restauració en aquest monument. Aquests van consistir en la reconstrucció de la flama poligonal de la part superior del monument que representa una flama poligonal emplomada de vidres de colors. Un cop restaurada la flama es va protegir amb unes planxes de metacrilat i també es va restaurar la base del monument ja que estava molt oxidada. L'any 1986 ja s'havien restaurat els vidres de colors de la flama i l'any 1989 es va modificar el jardinet que envolta el monument i la il·luminació. Aleshores, els treballs –amb un pressupost de 7.285 euros– van anar a càrrec de l'empresa Guiu Forès de Reus, especialistes en aquest tipus de treballs. Uns mesos després, el maig de 2006, finalitzaven les tasques de restauració amb la col·locació d'algunes de les peces que es van desmuntar per tal dur a terme els treballs.

El significat del monument 

El monument consisteix en una flama de forma geomètrica a la part superior, que es recolza damunt d’un bloc de pedra dura calcària d’una sola peça provinent d’Ulldecona. A la part frontal del bloc hi ha esculpit el retrat d’Antoni de Gimbernat, tallat endins del bloc, per identificar millor la geometria amb el rigor científic del metge. A ambdós costats del bloc, els escuts de Cambrils i de la Diputació de Tarragona. Sota el bust hi figura la inscripció "Cambrils a Antonio de Gimbernat, gloria de la cirujía española 1734-1816".

La idea de l’escultor Lluís Maria Saumell era trobar un motiu central que tingués prou força artística i la virtut d’expressar de forma moderna la vida professional de l’eminent cirurgià Gimbernat, fill il·lustre de Cambrils.

L’Apunt

Antoni de Gimbernat
Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816) és un dels cambrilencs més il·lustres de la història. Cirurgià i oftalmòleg reconegut mundialment. Fill d'una família de pagesos benestants, va estudiar a Cervera i després a Cadis, on va aprendre cirurgia de la mà d'en Pere Virgili. Va ser un metge avançat en el seu temps, en les tècniques de cirurgia i oftalmologia, i va ser l'inventor d'una sèrie d'estris i avenços mèdics, destinats a les operacions quirúrgiques i oculars, la qual cosa li va valer el reconeixement mundial. Va ser cirurgià de cambra de tres reis d'Espanya, com ara Carles III. Va dirigir el Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona i va fundar el Reial Col"legi de Sant Carles. 

Comenta aquest article