Informació general

Concentració

Quim Torra: «Tothom sap que la taula de diàleg no porta enlloc, només porta a més autonomia»

Les Àvies i Avis de Cambrils van commemorar, ahir, el quart aniversari de mobilitzacions amb la presència del president Quim Torra i de Dani Gallardo, en un acte que va aplegar unes 150 persones (Conté galeria fotogràfica)

Per Lluís Rovira i Barenys

El president Quim Torra, en un moment del seu parlament, ahir al matí, a la plaça de la Vila
El president Quim Torra, en un moment del seu parlament, ahir al matí, a la plaça de la Vila | Lluís Rovira i Barenys

Prop de 150 persones es van congregar, ahir al matí a la plaça de la Vila, per participar en l'acte que commemorava el quart aniversari de la primera concentració de les Àvies i Avis de Cambrils, una primera trobada que va tenir lloc el dimecres 14 de febrer de 2018 i que s'ha mantingut amb periodicitat setmanal durant aquests anys amb l'excepció dels períodes en els que la pandèmia no ho ha fet possible. Una concentració que en aquell moment va seguir les passes de les que ja s'havien iniciat en altres poblacions i que va néixer per reclamar la llibertat dels presos polítics. En el decurs d'aquests quatre anys i des de fa temps, les Àvies i Avies han variat l'objectiu principal i ara es mobilitzen per la independència, l'amnistia i la República Catalana.

L'acte d'ahir va comptar amb la presència de representants de col·lectius d'Avis i Àvies del territori més proper i fins i tot una delegació vinguda des de Vic. A part dels diferents parlaments, l'acte va estar farcit d'actuacions musicals que van interpretar un grup folk del territori i fins i tot per Dani Gallardo, que va interpretar una cançó a ritme de rap. També hi va haver un moment per a la poesia quan Carme Pascual, del col·lectiu de les Àvies i Avis, va llegir un fragment de "L'ombra de Jacint Vilosa", de Ventura Gassol.

Quim Torra: "El govern del país no està lluitant per la independència"

La repressió de l'estat espanyol contra els catalans i contra el moviment independentista va ser un dels fils conductors de l'acte d'ahir. L'evidència d'aquesta repressió la van mostrar tant el president Quim Torra, destituït del càrrec de president de la Generalitat per l'exhibició d'una pancarta; Dani Gallardo, detingut l'octubre de 2019 a Madrid en el marc de les protestes per la sentència al judici dels dirigents del procès i que va estar empresonat més d'un any i Albert Baiges, representat per un membre del grup de suport, que serà jutjat el proper 1 de març a l'Audiència Nacional de Madrid per un tuit. També hi va haver un record per l'Arnau i el Quim, els dos joves cambrilencs detinguts a Tarragona l'octubre de 2019 i que a hores d'ara es desconeix quan i com serà el seu procediment judicial.

I en aquest context, el president Torra va arrencar els aplaudiments de la gent quan va dir que "el govern del país no està lluitant per la independència" i va afegir, "jo em veig obligat a alçar la veu i dir que això no pot continuar així. No podem seguir presoners de falses expectatives, tothom sap que aquesta taula de diàleg no porta enlloc, només porta a més autonomia". El president Torra va afegir que era imprescindible que per avançar calia tornar allà on ho vam començar, referint-se a l'any 2015 quan la ciutadania va obligar els partits polítics a anar a unes eleccions amb una DUI als 18 mesos, "hi havia una certa unitat sobre quin era l'objectiu del país, ara hem descarrilat". El president també va lamentar que tot i tenint una majoria del 52% per tirar endavant la independència, "no s'estigui fent res per avançar en aquest terreny". Finalment, el president Torra va encoratjar a seguir amb aquestes trobades i va acabar dient que "hem de demanar coratge, no al govern espanyol sinó al govern català, la resposta ha de venir de Catalunya, no vindrà mai d'Espanya" i va tancar la seva intervenció amb un "Visca la República Catalana", corejat per tota la gent.

També va intervenir en la tanda de parlaments Dani Gallardo, que va animar tothom a seguir lluitant perquè com va dir, "la lluita és l'únic camí" i va afegir que "la repressió no ens frenarà, aquí seguim i seguirem, contra el fascisme acció directa". La gent va respondre les paraules de Gallardo amb crits de "Dani absolució" i de "Tots som CDR". Per la seva part, un representant del grup de suport d'Albert Baiges també va intervenir per explicar el cas del veí de Montbrió que serà jutjat per un tuit, i va recalcar que "la repressió ens toca a totes i tots".

Avis i Àvies de Cambrils: "Els nostres polítics no han complert el que van prometre"

Prèviament a les paraules del president Quim Torra, els portaveus del col·lectiu de les Àvies i Avis de Cambrils van dirigir unes paraules als presents per explicar com havia nascut el col·lectiu, quins actes feien periòdicament i perquè havien triat els dimecres com a dia de concentració setmanal. Tal com van dir, "les Àvies i Avis som l'únic col·lectiu popular de Cambrils que ha mantingut una manifestació setmanal a la vila i una de quinzenal al port, malgrat les adversitats i les amenaces, en certs moments", i van afegir que continuaven al carrer "denunciant que els nostres polítics no han complert el que van prometre i solidaritzant-nos amb els exiliats i amb els 3.000 represaliats per un estat que ha decidit que la "seva justícia" sigui la que governi". Les Àvies i Avis van recordar que han perdut companys i companyes "que caminaven al nostres costat" i van dir que "és per ells i pels que vindran i fins i tot per les noves generacions d'aquest país que volem aconseguir un somni, la independència del nostre país".

L’Apunt

Visita guiada pel Barri Antic com a complement de la jornada
L'acte d'ahir va tenir una primera part a la plaça de la Vila, amb els parlaments, la música i el crit de consignes i proclames, i una segona part amb una vesant històrica i didàctica amb el recorregut guiat que es va fer pel Barri Antic de la mà del director del Museu d'Història, Gerard Martí. Préviament al recorregut, el president Quim Torra havia rebut com a obsequi per part de les Àvis i Avis, el llibre del "Diplomatari de Cambrils". El president, que es va declarar un apassionat per la història, va agrair molt aquest detall. El recorregut pel Barri Antic es va centrar en bona part en la figura del Cardenal Vidal i Barraquer, fent aturada davant la seva casa pairal, el plafó de la placeta de la Concepció i l'estàtua de la plaça de l'Església de Santa Maria. El periple del Cardenal fins a l'exili, va posar de manifest la repressió que va patir. L'altra fil conductor de la visita va ser el Setge de Cambrils, amb l'explicació del recinte emmurallat i amb una acurada explicació del Setge i les seves conseqüències. La part final del recorregut va dur la comitiva de gent fins el Portal del carrer Major i la plaça del Setge. El president Torra es va mostrar molt interessat per tot el que s'anava explicant i fins i tot va fer algun apunt relacionat amb la seva vila nadiua, Santa Coloma de Farners, que també va patir els estralls de la destrucció durant la guerra dels Segadors.L'acte es va tancar amb el cant dels Segadors.