Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició «Llum i colors», una mostra «in memoriam» de Daviu

Per Berta Ruiz

Un moment de la intervenció de Rosa Maria Roca, vídua de Josep Lluís Martínez Daviu
Un moment de la intervenció de Rosa Maria Roca, vídua de Josep Lluís Martínez Daviu | Berta Ruiz

El passat divendres 11 de febrer al vespre s'inaugurava a la Sala Àmbits del Centre Cultural l'exposició "Llum i colors" de Daviu, de Josep Lluís Martínez Daviu. Es tracta d'una exposició in memoriam que li ret homenatge després de la seva mort, el passat mes de setembre, als 67 anys d'edat. Va ser un acte molt emotiu en el què amics i familiars hi van ser presents i van recordar la seva figura dedicant-li unes sentides paraules de record.

Tal com ell deia "les formes, els colors i la llum que m'envolten tenen un suggestiu punt de partida per a l'execució de la meva obra. Vull expressar aquests sentiments per mitjà d'un llenguatge fàcil d'entendre i que impregna tot aquest món de sensacions en les meves teles. Barrejant diferents tècniques pictòriques i expressives mitjançant transparències en el color i la matèria de la pintura aconsegueixo l'efecte desitjat". Un estil colorista i lluminós que queda plasmat en aquesta mostra que repassa una petita part de la seva obra artística.

Rosa Maria Roca: "Més que una exposició de pintura, el que hem volgut fer és un homenatge perquè era una persona totalment polifacètica"

Segons va explicar la seva vídua, Rosa Maria Roca, a revistacambrils.cat, "en aquesta exposició es pot trobar un recull de les seves obres, una mínima part perquè en té moltes. La majoria d'aquestes són dels anys 2000, no són les més recents que havia fet. Més que una exposició de pintura, el que hem volgut fer és un homenatge perquè era una persona totalment polifacètica. Hi ha uns records del viatge a Etiòpia que vam fer l'any 2015, que a ell el va copsar molt aquest viatge i també hi ha runes; ell era una mestre de runes vikingues: les ritualitzava, les gravava i feia amulets per a diferents situacions de la vida. A l'exposició hi ha un cistell amb tots els amulets i la gent els pot agafar, aquell que sigui del seu signe o que li cridi l'atenció per alguna cosa. Ell també era un amant d'agafar coses de la natura: pedres, fustes... que les pintava. En teníem tantes que després de repartir-ne també n'he posat alguna aquí perquè la gent també les agafi; així com petites postals que són representacions dels seus quadres. També una màquina de boles que li va regalar un bon amic...".

Pel que fa a la seva obra pictòrica, Roca va comentar que, "és molt variada, va passar per diferents etapes tot i que últimament era força abstracta. Li agradava combinar diferents tècniques i suports: doblegava teles hi incrustava caragols, petxines, ferros... Vam estar catalogant uns 150 quadres".

Una persona molt activa i implicada en diferents entitats

Josep Lluís Martínez Daviu conegut per tots com Daviu era una persona molt activa, molt implicada i membre de diferents entitats. Estava dins de l'ACTE (Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre); el Banc del Temps de Cambrils –on n'era el vicepresident–, el Cercle Seleni –on es feien meditacions, tirades de runes, conferències– i també amb el col·lectiu Cambrils ArtTotal, sent-ne un dels impulsors. Van prendre la paraula Montse Mañé i Artur Folch del Banc del Temps; Salvador Matas de l'ACTE; Nunzia Gallo del Cercle Seleni i Nuri Mariné del Cambril ArtTotal. Tots ells van recordar el seu amic i company, així com la seva vídua i el seu fill. També hi va ser present l'alcalde Oliver Klein i d'altres regidors del consistori cambrilenc.

Diferents imatges de l'acte d'inauguració de l'exposició a la sala Àmbits (fotos: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

La seva trajectòria artística
La trajectòria artística de Josep Lluís Martínez Daviu es va iniciar als anys noranta. En els seus estudis en Arts Aplicades a l'Escola d'Arts i Oficis de la Llotja de Barcelona es va especialitzar en pintura mural. Al llarg d'aquells anys es va formar el col·lectiu Art Total de Cambrils i ASACO de Vilanova i la Geltrú, amb els quals va participar en diferents exposicions. Va ser seleccionat en diferents premis de pintura: Premi de Pintura Sant Valentí de Sant Pere de Ribes (1989 i 1990), Premi de Pintura Vila de Cambrils (1994, 1996 i 1997), Premi Nacional de poesia: Visual de Vespella de Gaià (1994, 1996, 1997 i 1999). També va ser finalista al Premi Vila de Cambrils (1996) i al Premi de Pintura de la galeria Telax de Reus (1995). Des de l'any 2000 al 2021 va col·laborar en diferents exposicions culturals i artístiques a Cambrils.

Comenta aquest article