Societat

Jornades de la Galera

«Galeres en viu», una visita guiada al moll pesquer per conèixer la feina de la flota pesquera cambrilenca

Aquesta visita va anar de la mà del pescador cambrilenc, Joan Costa, qui va donar detalls i va explicar diferents curiositats sobre el món de la pesca

Per Berta Ruiz

Un moment de la visita guiada, ahir a la tarda, a la Confraria de Pescadors
Un moment de la visita guiada, ahir a la tarda, a la Confraria de Pescadors | Berta Ruiz

En el marc de les Jornades de la Galera, ahir a la tarda, es va organitzar l'activitat "Galeres en viu". Com ja es ve fent des de fa anys, es va fer una visita guiada –a la qual hi van acudir una vintena de persones– a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors. Aquesta visita va anar de la mà del pescador cambrilenc, Joan Costa, qui va donar detalls i va explicar diferents curiositats sobre el món de la pesca, no només d'un crustaci com la galera sinó també d'altres espècies que pesquen les barques cambrilenques.

De fet, tal com va explicar Costa, a Cambrils hi ha diferents arts de pesca com són el tresmall, la llum i l'arrossegament. Cadascuna d'aquestes treballa d'una forma, usen diferents tipus de sàrcies, capturen espècies ben diferents i s'endinsen a diverses profunditats en funció del peix o crustaci que vulguin pescar. La galera, per exemple, és un marisc força peculiar que viu en llocs arenosos –a uns 50 metres de profunditat– i del qual se n'agafa més quan hi ha mala mar i que, ara, –al mes de febrer– és la millor època de l'’any per trobar-ne–. Costa també va agafar un exemplar de galera i va mostrar el seu aspecte que és diferent en mascles i en femelles o també quan si l'exemplar està ouat o no. També va donar detalls dels horaris de sortida i d'entrada de les barques, en quines èpoques es pesquen uns peixos o uns altres o la forma de treballar que es desplega al moll pesquer.

Procés de subhasta i compra del peix

Els assistents a la visita van comprovar in situ l’'anada i vinguda de carros amb caixes de peix, així com el quefer dels pescadors en l'’hora punta de feina el moll. De fet, moltes de les embarcacions estaven netejant el peix, el triaven i el col·locaven en caixes. En la darrera part de la visita, el grup també va poder accedir a l'’interior de les instal·lacions de la Confraria, on van observar el procés d'etiquetatge i classificació dels productes. En aquest espai és on els compradors participen a la subhasta i poden comprar el peix i el marisc.

Comenta aquest article