Informació general

Benestar social

Es presenta la guia del programa TempsxCures als municipis del Camp de Tarragona

El programa TempsxCures ofereix serveis per infants i adolescents de 0 a 14 anys fora del temps escolar, amb una inversió total de més de 20 milions d’euros pel 2022

Per Redacció

La presentació de la guia es va fer, ahir, per via telemàtica
La presentació de la guia es va fer, ahir, per via telemàtica | Cedida

La guia per desplegar el programa TempsxCures es va presentar, ahir, al camp de Tarragona. Ja s’ha compartit a les vegueries de Girona i de Terres de l’Ebre, i es donarà a conèixer durant les properes setmanes a la resta de territoris. Aquesta guia busca acompanyar els ajuntaments en el desplegament del programa, que posa en el centre les necessitats de cura a la nostra societat. Núria Vergés Bosch, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha indicat a la trobada que  "estem elaborant materials que els ens locals tindran al seu abast per desplegar totes les possibilitats que ofereix el programa. A més, donem suport en la implementació d’aquesta iniciativa pionera a Catalunya amb accions de formació per a totes les persones que s’encarreguen de desenvolupar-la".

La guia s’ha elaborat conjuntament amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. A la reunió, hi han assistit representants polítics i responsables tècniques de les àrees bàsiques de serveis socials dels Consells Comarcals i dels municipis de més de 20.000 habitants de la demarcació del Camp de Tarragona. Els ajuntaments han pogut compartir dubtes i rebre acompanyament en relació a la justificació de projectes de cures ja executats el 2021, així com sobre la posada en marxa de nous projectes de cara al 2022.

Serveis per infants i adolescents de 0 a 14 anys fora del temps escolar, amb una inversió de més de 20 milions d’euros pel 2022

El programa TempsxCures ofereix serveis per infants i adolescents de 0 a 14 anys fora del temps escolar, amb una inversió total de més de 20 milions d’euros pel 2022. "Parlem de posar les persones al centre, i això significa impulsar polítiques públiques que han de servir per viure millor i amb major qualitat de vida", ha compartit la coordinadora territorial a Tarragona, Eva Ferran Roig.

Amb TempsxCures s’allibera temps per a les persones que cuiden, majoritàriament dones, afavorint l'autocura, la formació, la inserció laboral, la participació social o l’oci. El programa té en compte la diversitat de les famílies i de les dones i les seves necessitats. Com ha remarcat Ferran als municipis, “volem que els ajuntaments tinguin especial sensibilitat en la configuració del programa per permetre l'accés a aquests tipus de serveis a dones que fins ara ho tenien més difícil per disposar de temps”. Així, en l’accés al programa es prioritzaran les famílies monoparentals, les dones en situació de violència masclista, les dones en situació d’atur de llarga durada, les dones de més de 52 anys, les famílies amb responsabilitats afegides de cura i les dones migrades, que són les que més cuiden i les que menys temps tenen per a elles mateixes.

El desplegament de TempsxCures implica una feina conjunta entre la conselleria i els ens locals i comarcals. Des d’Igualtat i Feminismes es facilita que siguin els municipis els que identifiquin els serveis de cures que necessiten segons la realitat de cada territori, alhora que es coordina i acompanya la seva implementació. TempsxCures és un programa pioner, ja que per primera vegada l’administració pública es fa corresponsable de les cures.

Una guia que arribarà a tot Catalunya

El programa TempsxCures i la guia que l'acompanya ja s’han presentat a Girona i a les Terres de l’Ebre. Durant les properes setmanes s’acabarà de presentar als municipis de tot Catalunya, en trobades que permetran compartir dubtes i treballar conjuntament el desplegament dels serveis. Específicament, el 14 de febrer es compartirà amb els municipis de Barcelona, i el 18 de febrer amb els de la Catalunya Central i Penedès, i amb els de Ponent i Alt Pirineu.

1’5M euros destinats al Camp de Tarragona

Dels més de 20 milions d’euros previstos per al programa TempsxCures per al 2022, les comarques del camp de Tarragona rebran 1.526.689,85 euros.

Per comarques, el programa destina 59.345,35 euros a l’Alt Camp, 152.156,23 euros al Baix camp, 53.193,67 euros a la Conca de Barberà, 24.681,67 euros al Priorat i 225.043,27 euros al Tarragonès. Les ciutats de més de 20mil habitants reben directament el finançament. Específicament, es destinen 106.115,38 euros a Cambrils, 313.395,91 euros a Reus, 80.212,66 euros a Salou, 365.892,55 euros a Tarragona, 70.000,18 euros a Valls i 76.652,98 euros a Vila-seca.

Comenta aquest article