Informació general

Pressupostos

El pressupost municipal per a l'any 2022 puja a 51,6 milions d'euros, 3,8 milions d'euros més que l'any passat

L'equip de govern municipal ha presentat el pressupost en el qual s'inclouen partides per a la remodelació de la rambla de Jaume I o l'enderroc de l'antiga estació

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació del pressupost per a l'any 2022, aquest migdia
Roda de premsa de presentació del pressupost per a l'any 2022, aquest migdia | Berta Ruiz

L'equip de govern va presentar, ahir al migdia en roda de premsa, el pressupost municipal per a l'any 2022 que puja a 51,6 milions d'euros. La presentació del mateix va anar a càrrec de l'alcalde Oliver Klein i del regidor d'Hisenda David Chatelain, així com dels altres portaveus dels grup de govern: Enric Daza, Josep M. Vallès i Juan Carlos Romera. En una primera introducció, l'alcalde va recalcar que "aquest és el nostre pressupost i té l'accent propi del govern. Hem tingut un temps de reflexió i meditació per tal d'integrar alguns projectes que ja estaven dibuixats i d'altres que s'havien d'acabar". Klein va definir el pressupost com a "equilibrat, però que creix per fer front a l'escenari post-covid; que vetlla pels diferents sectors econòmics i que genera activitat econòmica i, que havia de fer front a la baixada d'ingressos per la taxa de la plusvàlua".

3,8 milions d'euros més respecte 2021

Tot seguit, el regidor d'Hisenda David Chatelain va desgranar exhaustivament les xifres del pressupost. Un pressupost que, tal com ha dit, es basa en tres línies estratègiques: "el benestar de la ciutadania, l'impuls de l'economia local i la modernització i sostenibilitat de la ciutat". Tal com indicat, el pressupost global per a l'any 2022 és de 51.633.352 euros. Aquesta xifra suposa un increment global de 3,8 milions d'euros respecte 2021 i un augment del 8%.

Capítol d'inversions

El capítol més destacat és el que fa referències a les inversions previstes. En aquest punt el govern municipal ha presentat les partides per als següents projectes:

- Remodelació de la rambla de Jaume I: 2.614.825 euros

- Urbanització de l'avinguda de l'Esport: 1.901.428 euros

- Pont sobre el barranc de la Verge del Camí: 416.000 euros

- Enderroc de l'edifici de l'antiga estació: 48.500 euros

- Reposició de vies públiques: 15.000 euros

Projectes "en desenvolupament" i "en preparació"

Dins del bloc d'inversions, l'equip de govern també n'ha presentat d'altres que es troben "en desenvolupament" com són un nou pavelló esportiu lleuger; la urbanització de l'entorn de l'antiga estació; l'adequació d'un passatge al carrer d'Andalusia per comunicar amb l'altre costat de l'antiga via fèrria i nous passos provisionals sobre l'antiga via. També es troben en una situació de "preparació" inversions com el nou parc de l'Esquirol, la remodelació del carrer de les Orquídies o l'adequació del Teatre Auditori per tal d'integrar-lo amb la nova urbanització que es vol dur a terme a l'entorn de l'antiga estació.

Important impacte de la taxa de la plusvàlua en l'apartat d'ingressos

Chatelain també va detallar les xifres referents als ingressos i a les despeses, repassant els diferents capítols. Pel que fa als canvis més rellevants en l'apartat dels ingressos cal destacar que s'ha produït un baixa considerable (-31,82%) per l'impacte de la taxa de la plusvàlua; així com una davallada de les llicències d'obra durant 2021 (-36,91%) que es preveu que es recuperi durant 2022. D'altra banda, s'incrementa de forma substancial l'augment de l'aportació de l'Estat en el concepte de participació dels tributs (+21,98%) i subvencions d'altres administracions per al co-finançament de diferents projectes (es passa dels 50.000 als 905.000 euros). En aquest punt, el regidor ha explicat que per fer front a aquestes inversions l’endeutament puja un 14,6% respecte el 2021 però encara està molt lluny del que permet la llei.  

La despesa corrent es reduirà en 275.000 euros

En l'apartat de despeses, una de les xifres més destacades és que la despesa corrent baixa en un 3,48%, és a dir, uns 275.000 euros. També es mantenen les transferències per tarifació social (150.000 euros), l'Oficina Local d'Habitatge (186.000 euros), el Museu d'Història (250.000 euros), ajudes a la rehabilitació (35.000 euros) o la neteja de platges (617.000 euros). S'incrementa l'aportació a Aparcam (997.000 euros) i es dota la partida per al pagament de subvencions per al polígon Belianes (90.000 euros). També es crea una subvenció específica per a projectes juvenils (30.000 euros) i es mantenen totes les subvencions a les entitats culturals i festives.

Pressupost dels patronats i empreses

Pel que fa al pressupost dels patronats i empreses, aquests són els següents: Patronat de Música (1.048.136 euros); Patronat del Museu d'Història (293.307 euros) i Patronat de Turisme (1,3 milions d'euros). Ingesòl compta amb un pressupost de 1,7 milions d'euros i Aparcam d'1,4 milions d'euros.

A mode de resum i de conclusions, el regidor d'Hisenda va voler deixar clars alguns inputs. Segons va dir "s'ha primat la contenció de la despesa i el grau d'execució; és voluntat política mantenir tots els serveis; es reforça la figura del Patronat de Turisme; s'aposta per la modernització de la ciutat amb noves infraestructures; es prestarà especial atenció a la neteja i a la recollida d'escombraries; s'incorporaran 6 nous agents a la Policia Local; es farà una inversió important en millorar els sistemes informàtics i se segueix apostant per les entitats locals".

D'esquerra a dreta: Josep M. Vallès, David Chatelain, Oliver Klein, Enric Daza i Juan Carlos Romera (foto: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

De cada 100 euros que es gasten, 18 es destinen a despesa social
En la seva extensa presentació, el regidor d'Hisenda també ha volgut donar una pinzella d'algunes dades "curioses" segons ha dit. Per exemple:

- De cada 100 euros que es gasten, 8,65 serveixen per al manteniment de carrers i camins, enllumenat, parcs i jardins.

- La despesa en representació política cau un 18% i és un 1,08% del pressupost.

- De cada 100 euros que es gasten, 18 es destinen a despesa social i a l'atenció a les persones com polítiques socials, cultura, joventut, festes i esports.

- De cada 100 euros que es gasten, 11,86 es destinen a seguretat ciutadana i mobilitat.

- De cada 100 euros que es gasten, 17 es destinen a serveis de neteja, recollida d'escombraries o desinsectació, entre d'altres.

- La regidoria amb el pressupost més alt és la de Serveis amb 14,5 milions d'euros.

Comenta aquest article