Informació general

Obres

La Plataforma d'Afectats de la Rambla de Jaume I demana que les obres es divideixin en fases i no es talli la circulació durant gairebé un any

L'Ajuntament va convocar, ahir al vespre, una reunió oberta per reactivar l'associació veïnal del Port i va desembocar en una reunió amb veïns i comerciants preocupats per les obres

Per Berta Ruiz

Aspecte de l'inici de la rambla de Jaume I
Aspecte de l'inici de la rambla de Jaume I | Berta Ruiz

L'Ajuntament va convocar, ahir al vespre al centre cívic Les Basses, una reunió oberta per reactivar l'associació de veïns del barri del Port. La trobada, que va reunir unes 25 persones, no només va derivar en aquest objectiu sinó que també s'hi van aplegar un grup de veïns que van acudir per tal informar-se sobre el projecte de remodelació de la rambla de Jaume I. De fet, hi van acudir membres de la recent creada Plataforma d'Afectats de la Rambla.

El regidor del barri del Port, David Chatelain, va estar present en aquesta reunió i va ser ell qui es va reunir amb els veïns que es mostraven més preocupats per l'imminent inici de les obres. Segons ha comentat Chatelain a revistacambrils.cat, "al final es van fer dos grups: per un costat jo em vaig reunir amb els veïns per parlar sobre les obres de remodelació i es van comentar diferents detalls, dubtes, això com alguna crítica –això és normal– i, per altra banda, la tècnica de Participació Ciutadana de l'Ajuntament es va dedicar a l'impuls d'aquesta associació veïnal".

David Chatelain: "Tothom està d'acord en que s'ha de fer l'obra, però l'argument més recurrent és que s'intenti dividir en dues fases"

Pel que fa a les obres, Chatelain ha comentat que "els veïns veuen bé que es duguin a terme aquestes obres però també hi ha com a dues visions: per un costat, m'arriben inputs de gent que fins i tot farien inversions pròpies per millorar i recolzar aquesta modernització de la zona; mentre que per altra costat hi ha la visió més comercial on realment sí s'ha manifestat aquesta major preocupació. La petició no és que no es faci l'obra, perquè tothom està d'acord en que s'ha de fer però l'argument més recurrent és que s'intenti dividir en dues fases. En principi pel que s'ha explicat tècnicament i per com està resolta la contractació i l'execució de l'obra serà complicat; en tot cas es recullen les peticions, es traslladen i s'estudiaran a veure si es poden implementar d'alguna manera. Les obres estan prevista i d'una manera o d'una altra s'han de fer; ara el que ens toca és entrar en aquesta fase en la qual a través d'aquesta comunicació directa amb la gent caldrà intentar que les possibles afectacions que puguin sortir siguin les menors possibles i que les que surtin es puguin resoldre de la manera més ràpida possible".

Tomàs Garcia (Plataforma d'Afectats de la Rambla): "No seria més adient escoltar a la gent, arribar a un acord i plantejar canviar les dates? No veuen que ens arruïnaran?"

Per la seva part, un dels impulsors de la Plataforma d'Afectats de la Rambla, Tomàs Garcia, ha explicat que, "a la reunió vam preguntar perquè s'ha de tancar 10 mesos, que en seran més, per què aquesta decisió i la forma de comunicar al comerç aquesta manera amb poc temps per poder presentar al·legacions. Començar en ple febrer ens enxamparà la Setmana Santa, l'estiu... serà com un rodet. No tenen preparades les zones blaves; no hi ha res. Diuen que hi ha dos pàrquings, però aquests ja no donen a l'abast durant la temporada normal; trauran tots els pàrquings de dins de la rambla, tots els pàrquings de la gent privada també hauran de treure els cotxes fora... Això ho estan demanant durant 10 mesos. Ens diuen que posaran un punt d'informació, però què volen començar el 15 de febrer i després rebre les queixes? No seria més adient escoltar a la gent, arribar a un acord i plantejar canviar les dates? No veuen que ens arruïnaran? Després de dos anys de pandèmia, no entenem qui ho ha pensat així d'aquesta manera! No es justifica pas. Creiem que és més un tema electoralista i arribar a unes eleccions amb alguna cosa enllestida, que no pas els danys i perjudicis que ens ocasionen".

Recollida de signatures

Segons ha afegit Garcia, "s'han començat a recollir firmes; ara s'hi ha adherit més gent. De moment, només volem recollir signatures entre el comerç, però el segon pas serà recollir-les entre el veïnat. Com a comerç no volem anar sols; volem el recolzament de la Unió de Botiguers, volem el recolzament de la Xarxa del Port, volem el recolzament de la FECAM. Estem en converses, entenen la situació". La proposta de la Plataforma d'Afectats és: "asseure'ns, veure què s'ha de fer i arribar a un acord. Decidir com s'han d'executar les obres: que comencin al setembre i que es facin en dues fases o que comencin ara però per la fase corresponent, és a dir, tancant un tram i no tota la rambla. Això s'ha de consensuar a la Plataforma".

Malgrat l'anunci d'inici d'obres per a meitats del proper mes de febrer, Garcia ha valorat que, "hi ha temps suficient, si hi ha voluntat política ho poden fer però s'ha de treballar. Els polítics estan per a treballar per al poble i sobretot per escoltar i entendre a la gent. Sabem que tècnicament es pot fer l'obra per parts i afectant menys al teixit empresarial; per què han escollit aquesta amb tantes presses?".

L’Apunt

Es reactiva l'associació veïnal que es dirà Associació de la Gent del barri del Port

Per altra banda, a la reunió d'ahir també es va aconseguir tancar una junta per reactivar l'associació de veïns. Aquesta dura el nom d'Associació de la Gent del barri del Port. El regidor de barri David Chatelain ha valorat que, "va anar molt bé i estem contents perquè s'ha aconseguit l'objectiu A partir d'ara, aquestes persones se les inclourà dins dels mecanismes de seguiment de les obres de la rambla de Jaume I". Recordem que el gener de 2020, un grup d'unes 15 persones va tenir l'interès i la disposició de participar en posar en marxa una nova associació de veïns i veïnes del barri, després que el 2017 es dissolgués la que hi havia hagut anteriorment per manca de relleu generacional. Durant el primer trimestre de l’any es van definir objectius i es van fer les primeres reunions per constituir l’entitat però l’arribada de la pandèmia ho va aturar tot. 

Comenta aquest article