Esports

Trenta anys de la Baixada de l’Ebre

Per Jordi Blasi

Foto de grup del la Penya Cicloturista Cambrils
La Baixada de l’Ebre ha complert 30 anys. I la commemoració es va celebrar amb èxit: 45 ciclistes de Cambrils, Vinyols, l’Ametlla de Mar, Salou, la Canonja i Tarragona van participar en aquesta clàssica cicloturista, que cada vegada atreu més i més aficionats. I això que aquesta edició va ser dura, amb fort vent en contra el primer dia de carrera.

La Baixada de l’Ebre, que organitza la Penya Cicloturista de Cambrils amb finalitats lúdiques i d’apropament entre els ciclistes (i sense ànim competitiu, és clar), va arrencar aquest any el passat 26 de març (sempre comença el Divendres Sant). I ho va fer a les deu del matí de la plaça del Pilar, a Saragossa, on van arribar els ciclistes en autocar procedents de Cambrils. El destí d’aquesta primera etapa era Casp, localitat a la qual s’hi podia anar per dues rutes: la llarga, de 125 quilòmetres, i la curta, de 95, en funció de les forces de cada ciclista. En qualsevol cas, ambdós trams van resultar durs a causa del fort vent. Si habitualment és el cierzo (el serè) el que acompanya els participants durant el trajecte, aquest any va ser el bochorno (el volturn, que va en direcció contrària; un vent humit del sud-est que té com a zona d’influència la vall de l’Ebre) el que va dificultar les pedalades, amb la consegüent demora en l’arribada a Casp, a les tres de la tarda, i cansament dels corredors. Després de menjar, visitar i pernoctar en aquest municipi saragossà, els cicloturistes van afrontar, el dissabte, l’última etapa: Casp-Miami, per Gandesa i Vandellòs.

Amb motiu d’aquesta trentena edició, la Penya Cicloturista de Cambrils va lliurar als participants un trofeu commemoratiu. Es tracta d’un clip de bicicleta, un motiu per al record i, per als més veterans, per a la nostàlgia, ja que els actuals pedals automàtics han substituït aquest tipus de peces. També es va concedir el trofeu al restaurant Magallón i a la residència de Casp que sempre acullen els expedicionaris. Entre els participants cal destacar la presència de la Dolors, l’única dona, i la de l’Àxel, un jubilat alemany de vacances a Cambrils apuntat a última hora i que, com es va veure, va ser qui millor s’ho va passar. Sens dubte, de la Baixada de l’Ebre se’n parlarà aviat més enllà de les nostres fronteres.

§ Declaració d’Amsterdam: el dret a usar la bicileta§

“Nosaltres, els participants de la Conferència Mundial sobre la Bicicleta Velo Mondial 2000, reunits a Amsterdam el juny de l’any 2000, proclamem que les persones (inclosos els nens) haurien de tenir el dret d’anar en bicicleta quan vulguin. Declarem que l’ús de la bicicleta requereix més acceptació i promoció per part de totes les organitzacions pertinents i de tots els governs en tot el món. Fem una crida perquè s’adoptin mesures en aquest sentit.”

§ Foto de família§

El passat 3 d’abril, la Penya Cicloturista Cambrils va fer la seva foto de família. Es va fer al passeig de les Palmeres i aviat es podrà veure a la web del club.

http://usuarios.lycos.es/pccambrils/

§ Enquesta de Demoscopia sobre l’ús de la bicicleta§

Un 69% de la població espanyola admet que no va en bicicleta, segons dades de la primera enquesta feta per Demoscopia sobre l’ús de la bicicleta a Espanya. Del terç que hi va, un 48% reconeix que l’agafa almenys un cop al mes, i ho fa més aviat per diversió, per fer exercici moderat. A diferència d’altres països europeus com Suècia i Alemanya, on les condicions climàtiques no són tan favorables com a Espanya, l’ús de la bicicleta és gairebé tres vegades superior, amb un percentatge d’ús del 73 i 79%, respectivament. Fins i tot a Espanya les regions que tenen més usuaris són els del nord centre (44,3%) (Navarra, la Rioja, País Basc i Cantàbria) i Astúries i Galícia (35%), a diferència de Madrid (25,5%) i Canàries (10,3%), que tenen els índexs més baixos.

Comenta aquest article