Informació general

Covid-19

Cada 5 segons, una farmàcia catalana realitza un test d'antígens supervisat a un membre de la comunitat educativa

Des del juliol la xarxa de farmàcies de Catalunya ha realitzat més de 418.900 tests d’antígens supervisats i ha detectat més de 22.200 positius

Per Redacció

Imatge d'una farmacèutica venent un test d'antigen en una farmàcia de Tarragona
Imatge d'una farmacèutica venent un test d'antigen en una farmàcia de Tarragona | ACN (Mar Rovira)

Només durant la primera setmana des de la represa del curs escolar el 2022, i després que el darrer canvi de protocol incorporés també els alumnes d’Educació Primària, les més de 1.600 farmàcies catalanes adherides al programa TAR –179 de les quals pertanyen a la demarcació de Tarragona–, han realitzat més de 123.500 tests d’antígens supervisats a un membre de l’entorn de la comunitat educativa, prop de 10.000 a la província tarragonina. Això equivaldria a què, des del 10 de gener, cada 5 segons, una farmàcia catalana ha supervisat un test d’antígens, gràcies als quals els farmacèutics i farmacèutiques han detectat més de 6.400 positius (índex de positivitat del 5,2%), més de 400 dels quals a la demarcació de Tarragona, i han ajudat a tallar les cadenes de transmissió.

En el marc d’aquest cribratge, finançat pel Departament de Salut, poden realitzar-se un TAR a la farmàcia aquests 3 col·lectius:

1. Alumnes d’ESO, batxillerat, FP, educació especial (a partir de 6 anys) i altres ensenyaments, immunitzats i asimptomàtics, que hagin estat contacte directe amb positius dins el seu grup de convivència estable (GCE) al centre educatiu o que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.

2. Alumnes de primària, immunitzats i no immunitzats, asimptomàtics, que hagin estat contacte directe amb positius dins el seu grup de convivència estable (GCE) al centre educatiu o que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.

3. Professionals docents dels centres d’educació especial, educació infantil i educació primària immunitzats,que siguin contactes estrets d’un cas positiu, sempre que siguin asimptomàtics i formin part d’un GCE o altres professionals que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.

A causa d’aquest alt grau de demanda, és possible que durant aquesta primera setmana algunes farmàcies hagin esgotat el seu estoc, però, en tot cas, està previst que el Departament de Salut proporcioni noves unitats. Així mateix, és important recordar que els usuaris disposen de 4 dies per poder fer la prova; que, mentrestant, poden anar a l'escola; i que cada farmàcia adapta l’horari i la quantitat de TAR que pot assumir en funció de la seva capacitat. Les més de 1.600 farmàcies que hi participen es poden consultar a les webs dels 4 col·legis de farmacèutics catalans.

Més de 418.900 tests d’antígens supervisats i més de 22.200 positius detectats per les farmàcies

A banda d’aquest cribratge, les farmàcies també realitzen tests d’antígens supervisats, no finançats, adreçats a la població general. En total, comptant les dues modalitats de TAR, des del juliol la xarxa de farmàcies de Catalunya ha realitzat més de 418.900 tests d’antígens supervisats i ha detectat més de 22.200 positius. D’aquests tests d’antígens supervisats, 33.000 han estat a la demarcació de Tarragona amb 1.382 positius detectats.

D’aquests, 240.200 s’han fet en el marc de cribratges de salut pública, amb 7.831 positius detectats –més de 19.500 dels quals ala província de Tarragona amb gairebé 470 casos positius detectats– i 178.700 s’han realitzat a la població general, amb 14.385 positius detectats –prop de 13.490 a la demarcació tarragonina amb més de 910 casos positius detectats–.

Més de 102.700 auto tests positius fets al domicili notificats a les farmàcies

D’altra banda, el passat 3 de gener les farmàcies adherides al programa TAR van començar a notificar positius dels autotests realitzats a domicili. Ja són més de 102.700 els positius comunicats al Departament de Salut des de les farmàcies, dels quals més de 7.000 a la demarcació de Tarragona. Això ha fet que totes aquestes notificacions hagin evitat trucades als Centres d’Atenció Primària i, per tant, un cop més la farmàcia catalana contribueix a la descongestió del sistema sanitari.

Alhora, en el moment d’atendre aquestes trucades, els farmacèutics realitzen una important tasca d’educació sanitària, explicant a la població com i quan han de realitzar els tests, ajudant-los a interpretar els resultats adequadament, promovent l’autoresponsabilitat i resolent altres qüestions relacionades amb la COVID-19. Al seu torn, tot això s'afegeix a la feina del dia a dia de la farmàcia, en el marc d’una 6a onada on els farmacèutics han de continuar centrant esforços en dispensar els medicaments i atendre als usuaris amb tots els serveis habituals i, al seu torn, han de gestionar els equips, que, com tots els sectors, també estan patint baixes.

Comenta aquest article