Informació general

El meteoròleg Francesc Mauri i el pilot Jordi Martín, protagonistes de les segones Jornades Meteocambrils

Per Trinitat Rovira



Jordi Martín i Francesc Mauri durant les jornades
Aquest passat dissabte, 19 de maig, es van celebrar al Centre Cultural i Ocupacional les segones Jornades Meteocambrils. Es tracten d’unes xerrades on la meteorologia és la principal protagonista i són organitzades pel cambrilenc Joan Carles Pallejà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils i Revista Cambrils, entre d’altres. L’interès que desperta aquesta ciència i el ressò mediàtic que té, la fa molt popular entre el públic en general, i és per això que l’assistència de públic va ser bastant nombrosa.

Meteorologia i aviació

L’acte d’aquest any va tenir com convidats el meteoròleg de TV3 Francesc Mauri i el pilot d’aviació Jordi Martín, que fa més de 16 anys que és pilot comercial i que treballa per la companyia Vueling. La seva xerrada va ser seguida amb gran atenció pel públic que es trobava reunit, ja que la xerrada relacionava la meteorologia amb l’aviació. La xerrada va començar destacant la importància dels radars en la predicció meteorològica i com després la informació que proporcionen s’ajusta a la realitat. En una segona part del seu temps va parlar sobre els fenòmens meteorològics extrems, com un tornado, o la boira o el gel en l’aviació. Les seves explicacions van ser acompanyades per fotografies que realitza des de dins la seva cabina de pilot i que oferien una perspectiva molt interessant als assistents sobre els diversos fenòmens meteorològics i que poden trobar-se en l’execució d’un vol. Jordi Martín va donar molta importància a diferenciar la informació meteorològica que els pilots utilitzen de la que s’ofereix als espectadors. Per últim, va voler dedicar uns minuts a parlar de les operacions en incendis forestals i del funcionament dels diferents aparells o avions.

Francesc Mauri, l’home del temps

Després de la seva intervenció, Francesc Mauri va dedicar el seu temps a explicar al públic com es fa l’espai El temps de TV3. Tot i que resulta un dels espais més vistos per l’audiència i que menys temps ocupen en la graella de programació, la tasca per poder oferir als teleespectadors la informació del temps és molt gran i comporta un treball de més de set hores. La seva intervenció es va iniciar amb un repàs per la història de la meteorologia a la televisió, per acabar mostrant com es presentava la informació del temps en diversos països del món i quines tècniques es feien servir. Tot des d’un punt simpàtic i destacant l’evolució dels instruments en la comunicació. En els últims temps la informació meteorològica ha tingut molt interès en la societat, tot i que Francesc Mauri va afirmar que l’interès per conèixer el temps sempre ha esta present, però que en els últims temps reconeix un veritable boom gràcies a les noves tecnologies de la informació, com les càmeres digitals o les fotografies, que permet establir un diàleg entre el meteoròleg o la televisió i l’espectador, oferint la informació quasi a un temps real. Una informació que havia passat de ser d’interès quasi exclusiu del sector agrícola a ser d’interès a tots els sectors, sobretot en l’oci i les vacances. El canvi en el llenguatge utilitzat pels homes del temps, la voluntat de fer-lo més didàctic per l’espectador i la proximitat que transmeten els actuals meteoròlegs que presenten aquest tipus d’informació, són uns altre factors que han ajudat a popularitzar l’espai El temps.

La càmera de TV3 a Cambrils

L’acte també va servir per presentar la nova càmera d'El temps instal·lada al port de Cambrils, que des de la setmana passada permet donar informació als serveis de meteorologia de TV3 sobre l’estat del temps a Cambrils. Aquestes càmeres són una iniciativa de l’indret on s’instal·la la càmera. De fet, Francesc Mauri va reconèixer l’interès que sempre havia tingut Cambrils per instal·lar-ne una al municipi, i la importància de la seva funció: “aquestes càmeres acosten la realitat immediata als espectadors”.

Comenta aquest article