Esports

El Club Kick Boxing Cambrils, a punt per al cop de puny

Per Ignasi Martí

Practicants del “kick boxing” del gimnàs de Cambrils
Des de fa anys que el cambrilenc Salvador Gaya és un aficionat a les arts marcials, entre les quals s’ha especialitzat en el kick boxing. Aquest esport de contacte va aparèixer als Estats Units el 1970 amb la intenció de combinar les arts marcials i les proteccions que podem trobar en altres esports com la boxa. Salvador Gaya ens explica que el kick boxing potencia “les tècniques de cops de puny i cops de peu, però amb proteccions: casc, guants, canyelleres, conquilla i botins”. El significat de les paraules, ens indica, que kick vol dir fer puntades de peu i boxing boxejar. Salvador Gaya esmenta que tot i el que pugui semblar, hi ha poques lesions “n’hi ha més en el futbol, aquí lluitem amb proteccions”.

Ell està federat a la World Amateur Martial Arts International (amb seu a Gran Bretanya) des del 1994. Aquesta entitat és la que dóna els títols dan perquè un federat pugui impartir classes de kick boxing. Gaya va guanyar el primer dan el 2004 i el febrer d’enguany ja constava com a entrenador estatal. Després d’impartir classes en un gimnàs de l’Hospitalet, des de l’any passat també imparteix classes al gimnàs Vila de Cambrils. L’existència d’un significatiu grup d’alumnes entre els dos gimnasos els ha portat a constituir un club dins de la federació internacional.

Campionat d’Espanya

A Cambrils actualment hi ha dotze nois d’entre 16 i 24 anys, i una noia de 15. El juliol de 2004 el club que mantenen de forma compartida entre l’Hospitalet i Cambrils va participar en el seu primer campionat de kick boxing, que es va fer a Castelldefels. Al cap de pocs dies van participar en una exhibició de combat que es va fer a Donosti. La darrera participació com a club va ser el 26 de març d’enguany en el Campionat d’Espanya que es va tornar a fer a Castelldefels. Salvador Gaya explica els excel·lents resultats obtinguts en aquell campionat, en què van participar 18 alumnes, dels quals tres eren de Cambrils. Alfredo Tomàs, en l’especialitat de ring i kick boxing, va quedar tercer d’Espanya; mentre que Mario Marchante va participar en categoria de 70 kg i Soukaina Díaz en no contact. Quant als altres membres del club, cal destacar Youssef Ezouvin, que va quedar campió d’Espanya en categoria de kick boxing 82 kg i campió d’Espanya de full contact en 82 kg. A més, Vasil Konstantinov es va emportar el subcampionat d’Espanya en 90 kg, igual que Fausto Medina en la categoria de 82 kg. Com a entrenador Salvador Gaya no amaga la seva satisfacció, quan, a més de tots aquests bons resultats individuals, cal afegir-hi que en competició per equips en una exhibició de defensa personal van quedar tercers, només superats pels equips dels Estats Units i de França; “es tracta de campionats en obert en què poden participar equips d’altres països com aquests, on fa temps que hi ha molta afició per aquest esport”. Cal remarcar que en aquest campionat hi participaven 300 clubs de l’Estat espanyol amb un total de més de 1.000 participants. Salvador Gaya fa broma quan comenta que resultava xocant que un club que no té xandall propi s’emportés tantes copes “davant de clubs de 80 o més membres, tots ben equipats”. Actualment els membres cambrilencs de l’equip entrenen dos dies per setmana i tenen previst constituir-se com a club esportiu local.

L’actual club conjunt entre l’Hospitalet i Cambrils té previst participar a l’Open de Madrid que es farà a finals de juny. També hi ha possibilitats que siguin presents a la Copa Euskadi d’Arts Marcials, el 10 de maig, i que Salvador Gaya participi al Campionat del Món de Buenos Aires el mes de novembre.

Comenta aquest article