Societat

Entitats

El doctor cambrilenc Pere Mestres Ventura, nou president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona

Mestres, que era el vicepresident de l'entitat des de l'any 2020, ha accedit a la presidència després que el qui ocupava el càrrec, el doctor Jaume Benages Pàmies, l'hagués de deixar per motius de salut

Per Lluís Rovira i Barenys

El doctor cambrilenc Pere Mestres Ventura, nou president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona
El doctor cambrilenc Pere Mestres Ventura, nou president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona | Lluís Rovira i Barenys

El cambrilenc Pere Mestres Ventura és, des del passat mes de novembre, el nou president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona. Mestres, que era el vicepresident de l'entitat des de l'any 2020, ha accedit a la presidència després que el qui ocupava el càrrec, el doctor Jaume Benages Pàmies, l'hagués de deixar per motius de salut. El relleu es va fer de manera automàtica i Pere Mestres, amb la resta de l'equip que conformaven la junta, estarà al capdavant de l'entitat fins les properes eleccions que estan previstes per l'any 2025. El doctor cambrilenc Pere Mestres havia entrat a formar part de la junta de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona l'any 2016, proposat pel llavors president Josep M Soler Poblet.

Cursos per a la formació continuada dels metges

L'objectiu principal de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques, segona explicava Pere Mestres a Revista Cambrils, és el d'organitzar “activitats científiques i mèdiques rellevants, que siguin útils i que permetin als metges la formació continuada. Aquesta formació es concreta en cursos que proposen companys metges que són socis de l'Acadèmia. Des de l'entitat se subministra la infraestructura, l'organització i, sobretot, ens preocupem de la seva validació ja que així els hi reporten punts al currículum. Els cursos estan oberts a tots els metges, tant si són socis de l'Acadèmia com si no ho són tot i que els associats tenen unes quotes molt baixes”. Una altra de les activitats de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques és l'organització de conferències que en aquest cas són obertes al públic.

Entitat fundada el segle XVIII

L'Acadèmia de Ciències Mèdiques, tal com explicava Pere Mestres, va néixer l'any 1872, “va ser una iniciativa d'estudiants de la Facultat de Medicina de Barcelona que no estaven contents amb l'ensenyament que els hi donaven a la Facultat i van prendre la iniciativa de fundar aquesta entitat. L'any 1872 van fundar el que es va anomenar El Laboratorio i sis anys més tard, el 1878, es va fundar una altra organització que es deia Academia de Ciencias Médicas de Catalunya. Un any més tard, el 1879, es van unificar les dues entitats sota el nom de El Laboratorio i la Acadèmia de Ciencias Médicas de Catalunya. Posteriorment, el 1901, es va canviar el nom i va quedar com a Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, en català. L'any 2004 es va tornar a modificar el nom pel d'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Avui dia l'Acadèmia té gairebé 40.000 socis i és una de les organitzacions mèdiques europees amb més socis”.

La seu central de l'Acadèmia és a Barcelona i disposa de 21 filials en el territori. La majoria de les filials són a Catalunya tot i que n'hi ha dues a les Balears, una a València i una al País Basc, concretament a Bilbao. A la demarcació tarragonina hi ha les filials de Tarragona, Reus i Tortosa. Tal com ha explicat Pere Mestres, “estem potenciant molt les filials. A més, a la de Tarragona hem instituït, des de l'any 2017, el premi Battistini en honor al doctor Rafael Battistini i Galup que va ser metge a Tarragona als anys 20 i fins el 1937 i en aquest període va organitzar molts cursos que van ser l'embrió de les activitats que van venir més tard. Battistini va ser afusellat pels franquistes l'any 1939. El premi que hem instituït a l'Acadèmia abasta la medicina primària i l'hospitalària.”

Comenta aquest article