Informació general

Restriccions

Adecaff demana l'aixecament de les restriccions actuals als gimnasos i proposa que es fixin al 90% de l'aforament

La patronal diu que la limitació a deu persones en les activitats grupals és "incoherent i especialment arbitrària"

Per ACN

Imatge d'un home fent exercici al gimnàs Royal Tarraco de Tarragona
Imatge d'un home fent exercici al gimnàs Royal Tarraco de Tarragona | ACN (Eloi Tost)
La patronal dels gimnasos Adecaff ha demanat per la via administrativa mesures provisionalíssimes de suspensió de les restriccions imposades en la resolució que va entrar en vigor el 24 de desembre i que limiten l'aforament als centres al 70%. En aquest sentit, proposa que la reducció de l'aforament es flexibilitzi i quedi fixada en el 90%, en línia amb el percentatge de població vacunada. Per la patronal, la reducció al 70% de l'aforament "no es justifica" així com la limitació de les activitats grupals a nou persones més la monitora, ja que es tracta d'una mesura "redundant, incoherent i especialment arbitrària". Adecaff destaca que és no hi ha cap informe previ que demostri que és una mesura efectiva.
"No tenen en compte les dimensions de l'espai en el que es fa l'activitat, fa distinció entre activitat reglada i no reglada, i entre persones federades i no federades, com si aquestes últimes o transmetessin els virus i els primeres sí", continua la patronal en un comunicat crític amb els Departaments de Salut i Interior. A més, sosté que no es defineix què es considera una activitat reglada. "Totes les activitat grupals tenen unes regles que han de complir per participar en elles", continua.

La patronal acusa la Generalitat d'implementar unes mesures que compleixen amb els requisits "d'idoneïtat, necessitat i proporcionalitat exigits per la llei" i al·lega que podrien ser nul·les perquè es van prendre sense el consentiment de les parts afectades.

D'altra banda, també exigeix que l'elimini la restricció horària nocturna en els centres de 24 hores perquè es tracta d'una franja amb una afluència de clients molt baixa, amb una transmissió de virus "improbable", i que "està privant" l'opció de fer esport a col·lectius que només poden a aquestes hores, com personal de fleques, mercats, bombers o sanitaris, entre d'altres.

Adecaf també justifica no recórrer a la via judicial, com han fet altres sectors afectats per les restriccions, perquè considera que "s'està pervertint el model de separació de poders fent intervenir el Tribunal com a òrgan consultiu per a la funció legislativa". "Els tribunals han de valorar els lleus escoltant les dues parts, un cop la llei és aplicable. No és la seva funció avalar 'ex ante' la norma, això és una funció legislativa que no els pertoca, i a més vulnera el dret a la defensa de al ciutadania contra els actes administratius ja que el jutge s'ha convertit en part", assenyala la gerent d'Adecaff, Iolanda Latorre.

Comenta aquest article