Informació general

Polítiques d'igualtat

S'aprova el protocol municipal d'abordatge davant les violències sexuals en espais festius i d'oci nocturn

El document s’estructura en quatre eixos d’actuació bàsics: prevenció, detecció, actuació i recuperació-reparació i inclou un pla d’actuació amb una quinzena d'accions

Per Berta Ruiz

Imatge  d'arxiu d'una pancarta en favor de la igualtat penjada a la façana de l'Ajuntament
Imatge d'arxiu d'una pancarta en favor de la igualtat penjada a la façana de l'Ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

El Ple Municipal celebrat el passat dijous va aprovar, per unanimitat, el protocol municipal d’abordatge davant les violències sexuals en espais festius i d’oci nocturn a Cambrils i la constitució del grup de Seguiment del protocol liderat pel departament de Polítiques d’Igualtat. El protocol és el resultat d’un procés tècnic, polític i participatiu elaborat a través de propostes i decisions extretes dels grups de treball i la diagnosi realitzada.

Segons va exposar la regidora d'Igualtat –Íngrid Duch–, "aquest document dona resposta a un mandat social, polític i legislatiu. És el resultat d'un rigorós treball tècnic i comunitari transversal que ha comptat amb l'assessorament de la Consultoria de gènere Noctámbulas i que ha estat impulsat i coordinat pel personal del departament, al capdavant del qual ha estat la regidora Hèléne Arcelin, a la qual vull agrair públicament el seu ferm compromís a favor de la igualtat de gènere. El protocol és una eina municipal imprescindible per avançar en l'eradicació de les violències masclistes fent de la nostra ciutat un lloc més segur i lliure, especialment per a les dones i les persones LGTBI. Continuen produint-se un gran nombre de violències sexuals que sovint queden invisibilitzades".

Tal com va apuntar la regidora, el document s’estructura en quatre eixos d’actuació bàsics (prevenció, detecció, actuació i recuperació-reparació) i inclou un pla d’actuació amb una quinzena d'accions, un circuit d’actuació i una campanya comunicativa per informar i sensibilitzar la població. 

Lluís Abella (JxC): "Ens encoratgem a posar-ho en pràctica des del minut 0 donada la importància i la necessitat del protocol"

Des de l'oposició van donar suport al punt. El portaveu de JxC, Lluís Abella, va comentar que, "un cop més passem un document impulsat i treballat des del govern anterior com totes les feines que s'estan duent a terme en aquest Ajuntament. Vull agrair la tasca fet per la regidora Hèléne Arcelin, impulsora d'aquest protocol, així com totes les persones que han participat. Ens encoratgem a posar-ho en pràctica des del minut 0 donada la importància i la necessitat del protocol".

Hèléne Arcelin (ERC): "A Cambrils mostrem un compromís ferm per aconseguir una ciutat més segura i igualitària"

Per la seva part, en nom d'ERC, la regidora Hèléne Arcelin va explicar que, "ens hem de felicitar per la implicació i compromís de tots els departaments que hi han participat. Després de 10 mesos de treball, a Cambrils mostrem un compromís ferm per aconseguir una ciutat més segura i igualitària amb aquest pla i per donar resposta una necessitat real. Tenim a les nostres mans un document molt ben estructurat i molt ben treballat durant aquests mesos que parteix d'un concepte ampli de violències sexuals. Han participat diferents actors en els grups de treball. Ara, demanem al cos polític que fomenti la igualtat d'oportunitats i treballi contra la violència de gènere. Esperem que aquest equip de govern s'ho cregui; que no es quedi en paper mullat i que es doti amb els recursos necessaris. Tenim la necessitat d'acabar amb aquesta xacra". Per tot plegat, ERC va donar suport a l'aprovació del protocol.

Comenta aquest article