Informació general

Hostaleria

El sector hostaler de Tarragona i l'Ebre dona per perdudes les festes amb les noves restriccions

Restaurants i hotels viuen un degoteig d'anul·lacions de reserves quan ja havien fet les compres amb antelació

Per ACN

Imatge d'un dels hotels de Cambrils a l'avinguda de la Diputació
Imatge d'un dels hotels de Cambrils a l'avinguda de la Diputació | Lluís Rovira i Barenys
El sector hostaler del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre dona pràcticament per perduda l'activitat prevista durant les festes de Nadal i Cap d'Any arran de les noves restriccions aprovades pel Govern per frenar la pandèmia de covid-19. Després de l'anunci de les noves mesures aquest dilluns al vespre, els establiments viuen un degoteig constant d'anul·lacions de reserves. En el cas dels restaurants, a més, la gran majoria havia ja fet les compres amb antelació per als àpats dels principals dies festius. Les associacions que els agrupen no amaguen la preocupació i la incertesa d'un sector que se segueix reivindicant com a segur i que reclama ajuts de les administracions si no poden treballar.
"Estem molt preocupats perquè hi ha moltes cancel·lacions, molts restaurants han decidit no fer sopars per Cap d'Any i s'hauran de tornar els diners a totes les persones que havien reservat; serà un Cap d'Any insalvable", ha lamentat Magí Mallorquí, president de l'Associació Hotelera de la Província de Tarragona i portaveu de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria.

El gremi critica que el Govern hagi establert el 50% d'aforament a l'interior dels establiments i el 100% a les terrasses i que no s'hagin consensuat les noves mesures. "En ple mes de desembre com a molt es podran fer cafès al matí o mitja tarda, els sopars són inviables a les terrasses", ha sostingut Mallorquí. "Què hem de fer? La situació és molt complicada", ha valorat.

Sensació de marxa enrere

Existeix, sobretot, una sensació compartida de marxa enrere, de retorn a la situació de fa un any. Novament, ratifica Arantxa Codorniu, de l'Associació de Restauradors d'Amposta, amb les cambres frigorífiques plenes. Com ja és habitual, els establiments intenten anticipar les seves compres i només deixar l'essencial per última hora, una tendència que enguany s'ha estès encara més davant l'amenaça prèvia d'una vaga de transportistes.

Codorniu reivindica la seguretat dels restaurants i l'hostaleria. Recorda que ja han hagut d'assumir la tasca de reclamar als clients el passaport covid per controlar l'accés. Servir menjars per emportar –a preus inferiors no resol el problema, segons apunta. "Les trobades familiars es faran igual i no seran de deu persones: les famílies som d'estar tots junts i volem que la família estigui unida. La gent no ho complirà i ho farà en cases particulars: deixeu-nos treballar a nosaltres", subratlla.

"Si ens apliquen restriccions, que el Govern tingui en compte que hem de pagar les nostres obligacions, tenim treballadors a càrrec i seguim el dia a dia, però sense gent", tanca Codorniu, tot reclamant obertament ajuts públics per al sector si no poden treballar. "Si tanques una empresa, dones ajudes o la deixes oberta. Però no es pot jugar d'aquestes formes en unes dates tan importants com són Nadal i cap d'any. Hi ha consternació, cabreig, decepció", resumeix el representant de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), Gustavo Turon.

Per al sector, doncs, l'escenari que dibuixen les restriccions no deixa lloc a l'optimisme. Mallorquí explica que confiaven en els sopars i dinars d'empreses, després d'un estiu i un pont de la Puríssima "força bo". "Volíem acabar l'any amb una mica d'empenta per salvar-lo, no només ens afecta a nosaltres sinó que és una cadena que afecta a les peixateries, carnisseries, distribuïdors, majoristes; venim d'un any i mig en què el 10% dels establiments de la demarcació de Tarragona han tancat forçadament per la pandèmia, veurem quants més hauran de tancar d'aquí a finals de l'any", ha afegit.

L'oci nocturn: abatut i cansat

L'oci nocturn torna a patir l'impacte de les mesures contra la covid-19. Per Nadal i cap d'any no podran obrir i els establiments hauran de retornar l'import de les entrades que ja havien venut. El president de Fecalon, Christian Compte, no s'ha atrevit a quantificar l'impacte econòmic, però ha assegurat que "serà molt gran". "Després de dinou mesos tancats i amb les penes que hem passat, haver de tornar les entrades de cap d'any ens trenca l'economia totalment", ha afirmat. Els empresaris se senten "abatuts i cansats de ser el putxinel·li que rep els cops del Govern, que no és capaç de preveure i tallar d'arrel els contagis".

Alhora, ha afirmat que no han rebut l'últim paquet d'ajudes pels tancaments de fa mesos enrere i ha carregat contra l'executiu per anunciar una nova clausura sense posar damunt la taula ajuts. "Per obrir ens hem hagut de tornar a endeutar", ha recordat. A més, s'ha mostrat escèptic per l'impacte que tindrà la mesura, ja que ha considerat que "la gent es reunirà igualment a casa seva". "Ja veurem què passa amb els botellots, i a veure qui controla que no hi hagi festes particulars o que els restaurants no facin festes i no facin de discoteca", ha valorat.

En la seva opinió, hagués estat més efectiu tancar els centres educatius. "Si els contagis venen dels menors de dotze anys no vacunats, que haguessin tancat les escoles abans. Els nostres clients no tenen dotze anys i els contagis no són culpa nostra", ha exposat.

Comenta aquest article