Cultura

Literatura

Robert Benaiges s'estrena en la literatura de ciència ficció amb la novel·la «Pròxima»

Aquesta és la seva vuitena obra publicada, després de quatre poemaris i tres llibres de contes, un d'ells compartit amb Lluís Aragonès i Xavier Llauradó

Per Berta Ruiz

Robert Benaiges amb un exemplar de la seva darrera novel·la "Pròxima"
Robert Benaiges amb un exemplar de la seva darrera novel·la "Pròxima" | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació de la novel·la de ciència ficció "Pròxima. Crònica del primer viatge tripulat fora del Sistema Solar" de Robert Benaiges. Aquesta és la seva vuitena obra publicada, després de quatre poemaris i tres llibres de contes, un d'ells compartit amb Lluís Aragonès i Xavier Llauradó. En aquesta ocasió, Robert Benaiges s'estrena en un nou gènere –la ciència ficció– del qual es confessa un gran aficionat i un gran lector des de fa molts anys.

Tal com ha explicat a revistacambrils.cat, "un dia em va sorgir la idea de fer un relat que expliqués el primer viatge tripulat fora del Sistema Solar però utilitzant un tipus de tecnologia i una ciència que sigui assequible, és a dir, la que tenim avui en dia. Evidentment, s'hi ha de posar una mica d'imaginació i algun element que superi el que passa avui en dia a la ciència, però és possible. Per tant, a partir d'aquesta idea i amb l'enllaç d'uns protagonistes una mica especials se'm va acudir la idea d'escriure aquesta història".

Un conjunt de relats que "s'inicien amb el descobriment d'un gen especial que tenen algunes persones"

La novel·la "Pròxima. Crònica del primer viatge tripulat fora del Sistema Solar" és un conjunt de relats que parlen del mateix i que estan lligats els uns amb els altres. Segons Benaiges, "s'inicien amb el descobriment d'un gen especial que tenen algunes persones que els possibilita poder veure i poder escoltar d'una manera una mica diferent i, per tant, són els ideals per anar al planeta més proper que tenim en el Sistema Solar que és Alfa del Centaure o Pròxima Centauri. En aquesta planeta hi ha un sol vermell amb un tipus de radiació diferent però aquestes persones que tenen aquest gen poden viure en unes condicions que no els hi són desagradables. A partir d'aquí s'enllaça tota la història. Hi ha el viatge i, després, quan arriben allí, els hi passen moltes coses".

Pel que fa a l'estructura literària de la novel·la, Benaiges ha comentat que, "és molt diversa: hi ha relats que parlen en primera persona, hi ha monòlegs llargs, hi ha relats que parlen en tercera persona, hi ha relats que són una petita obra de teatre entre dos o tres personatges... Amb molta diversitat amb l'objectiu de crear una novel·la que fos divertida; jo escric per divertir-me, per intentar passar-m'ho bé i si després això agrada a la gent, doncs fantàstic. He publicat a Amazon, perquè les meves editorials habituals no publiquen ciència ficció. Jo formo part de l'Associació Catalana de Ciència Ficció i Fantasia on hi ha molta gent que està amb la dèria d'aquest gènere, però certament, en l'àmbit editorial costa molt, especialment les editorials més properes amb les que jo he publicat. Amazon ho facilita molt".

"La meva formació és de ciències i, per tant, he utilitzat part d'aquesta formació en alguna de les coses que escric en el llibre"

Per abordar una temàtica tan complexa com és la ciència ficció cal una bagatge, una documentació i una gran quantitat d'informació. "La meva formació és de ciències i, per tant, he utilitzat part d'aquesta formació en alguna de les coses que escric en el llibre, especialment en temes de genètica. Però també he hagut de treballar bastant en la recerca d'informació, en conèixer els diferents sistemes tecnològics que s'utilitzen –perquè sigui creïble–; intento fer uns relats que estiguin dins d'allò possible. Avui en dia la ciència ficció que coneixem és aquella que, de sobte estàs aquí i amb una màquina t'envien a no sé on, això físicament és impossible; les lleis de l'Univers que coneixem no t'ho permeten, res supera la velocitat de la llum. Per tant, m'he adequat a la realitat i m'he documentat sobre quin tipus de tecnologia pot ser utilitzada per anar a una certa velocitat, per poder mantenir-te viu, perquè el viatge dura 20 anys" ha explicat Benaiges.

Després d'aquesta darrera obra, Robert Benaiges ha afegit que segueix escrivint i té previst publicar de cara a l'any vinent. "Tinc d'altres d'escrits, poemaris, que vull publicar i a veure si aconsegueixo alguna editorial. També tinc un llibre de relats acabat sobre temes quotidians, sobretot relacionats amb Cambrils als quals els hi poso un tint una mica extraordinari, fantasiós, una mica misteriós, una mica de terror..." ha comentat. 

Comenta aquest article