Informació general

La falta d'un informe de la Generalitat referent a les llicències de taxi motiva la suspensió del ple que s'havia de celebrar ahir

Per Lluís Rovira i Barenys



Taxi a la parada del passeig del Regueral, ahir a primera hora de la tarda
L'alcalde, Robert Benaiges, va desconvocar ahir al matí el ple extraordinari que s'havia de celebrar ahir mateix a la una del migdia ja que segons el comunicat que es va enviar des d'alcaldia, feien falta uns documents que havien d'arribar de la Generalitat i sense els quals no es podien aprovar els punts referents a les llicències de taxi. Aquest ple extraordinari tenia nou punts a l'ordre del dia. Els punts 8 i 9 feien referència a l'aprovació definitiva de l'ampliació de llicències de taxi i a l'aprovació definitiva de les bases d'adjudicació de les noves llicències de taxi, respectivament. L'aprovació d'aquests dos punts suposava el punt de partida per al procés d'adjudicació de vuit llicències de taxi, les quatre que es van retirar el passat 30 d'abril a l'acatar l'Ajuntament la sentència judicial, més quatre llicències noves.

El tema del taxi ha provocat certa tensió en el si del govern municipal. La junta de portaveus del passat dilluns va ser moguda i hi va haver un estira i arronsa entre representants del mateix equip de govern sobre la conveniència de retirar aquests punts de l'ordre del dia del ple. Finalment, però, l'alcalde va decidir suspendre el ple. Tot i això, l'alcalde, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, es mostrava ferm en el sentit de que el ple que s'havia suspès es faria abans del dia de les eleccions municipals, "jo faré el ple la setmana que ve, segur. És un compromís personal que tinc i és un compromís que jo compliré. Es farà abans de les eleccions. És un tema de tràmit però que crec que s'ha de resoldre, no es pot deixar així penjat".

Document vinculant

Fa uns mesos l'Ajuntament va encarregar un informe al gabinet Gaudí per tal que fixés un criteri a l'hora d'ampliar el nombre de llicències de taxi i en determinés quantes en necessita actualment Cambrils. Segons es va fer públic, l'informe recomanava ampliar a quatre el nombre de llicències que juntament amb les quatre que s'havien de retirar per la sentència judicial, eren les vuit que s'havien de posar ara a concurs. Ara, però, arran d'aquesta suspensió del ple s'ha sabut que l'informe que ha d'enviar la Generalitat és vinculant. Sobre aquesta qüestió l'alcalde ha manifestat que "no sé què pot arribar a dir aquest document però jo acabo de parlar amb el director general de Transport i per tant sé que vuit llicències ens les donaran. La suspensió del ple ha vingut únicament argumentada pel fet que hi haurà un retard en l'arribada de l'informe preceptiu ja que és un informe vinculant en la llicència interurbana. Les llicències urbanes les podíem donar però entenc que ho hem de fer bé".

 L'informe de la Generalitat és molt probable que recomani que algunes d'aquestes llicències, probablement la meitat, siguin estacionals i no per tot l'any. Això, aplicant la llei del taxi, significa que els taxistes que actualment ja tenen llicència tenen preferència a l'hora de l'atorgament d'aquestes llicències estacionals mentre que en l'atorgament de les llicències per tot l'any tenen preferència els assalariats del taxi. Això significaria que el col·lectiu de taxistes propietaris de llicències podrien optar a les llicències estacionals mentre que una part dels taxistes assalariats optarien a les llicències per tot l'any. Cal recordar que tres de les llicències que es van retornar el passat 30 d'abril estaven en mans d'una societat formada per taxistes propietaris de llicències.

Túnel del terror

Robert Benaiges discrepa de la solució que probablement proposarà la Generalitat en el seu informe i considera que les vuit llicències que s'han de posar a concurs haurien de ser, totes, fixes, és a dir, per tot l'any, "jo ja he apretat el que havia d'apretar i he parlat amb qui havia de parlar. Explicaré el que he d'explicar en el seu moment. Això és un món que quan hi entres sembla que entris al túnel del terror."
L'alcalde va tornar a insistir en què el ple es faria, "no volia passar sense els condicionants que reclama la legislació per tal de que no hi hagi després problemes perquè, és clar, aquí a la mínima que passa alguna cosa tothom recorre i tothom munta en còlera. Doncs fem-ho bé i ja està."

Comenta aquest article