Informació general

Obres

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: «S'està treballant en la planificació de zones alternatives d'aparcament mentre durin les obres de la rambla»

Al darrer ple, JxC va presentar una bateria de preguntes sobre quines mesures es preveuen quant a la mobilitat, accessos, pas del transport públic o la reducció d'aparcaments

Per Berta Ruiz

Aspecte actual de la rambla de Jaume I
Aspecte actual de la rambla de Jaume I | Berta Ruiz

L'inici de les obres de remodelació de la rambla Jaume I, anunciat per al proper mes de gener de 2022, ha esdevingut una altra de les preguntes recurrents per part de l'oposició a les darreres sessions plenàries. Sobre aquest tema, Junts per Cambrils havia fet arribar una bateria de preguntes a l'equip de govern municipal sobre quines mesures té previst adoptar quant a qüestions de mobilitat, reducció d'aparcaments, recollida de la brossa dels veïns, els accessos per als veïns i comerciants, el pas del transport públic o possibles ajuts econòmics als establiments comercials afectats per les obres donat que "és una arteria principal de circulació i d'activitat econòmica".

El regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va ser l'encarregat de donar resposta a les diferents qüestions. Tal com va dir, "efectivament, aquesta és una obra important del mandat i ja impulsada pel govern anterior, a càrrec del Departament d'Obra Pública i del mateix regidor que hi ha actualment. Teníem el repte de recuperar un projecte que estava en un calaix; estudiar-lo, adaptar-lo als temps moderns i fer-ho viable econòmicament seguint els objectius de desenvolupament sostenible de l'agenda 2030 de Nacions Unides d'aconseguir ciutats més verdes, més ecològiques, més 'vianalitzades', més descarbonitzades i més eficients energèticament i també donant resposta a una demanda comercial i veïnal".

Comissió de seguiment i punt permanent d'informació al centre cívic Les Basses

Segons Daza, "aquest projecte actuarà com a eix vertebrador entre el barri del Port i l'Eixample Platja; potenciarà els espais de passeig i millorarà l'activitat turística i comercial, marcant una nova centralitat als barris de la Platja. Donarà solució als problemes endèmics de pluvials i de clavegueram, uns sistemes molt malmesos actualment. Com hem anunciat, preveiem que l'obra comenci a partir del gener de 2022, una vegada estigui adjudicada –procés en què ens trobem actualment–. L'adjudicatari presentarà un pla d'actuació de les obres i com dur-les a terme, part imprescindible en la licitació. Paral·lelament, el govern ha creat diferents grups de control i treball per anar tractant qualsevol detall que sorgeixi abans i durant el procés d'execució, amb la participació dels diferents departaments implicats com Mobilitat, Serveis Generals, Promoció Econòmica, Urbanisme o Participació Ciutadana. Ja hem pogut preveure la necessitat de convocar una reunió, amb l'antelació necessària, per tal d'informar als representants de totes les parts implicades. Aquestes reunions no deixaran de celebrar-se habitualment, al Centre cívic Les Basses, amb la comissió de seguiment com a punt permanent d'informació on es podrà consultar diàriament el projecte executiu i el seu estat d'execució".

"Condicionament dels terrenys entre l'estació d'autobusos i l'Auditori, on es podrien 'injectar' 50 places"

En resposta a la pregunta sobre si es preveu habilitar espais d'aparcament mentre durin les obres, el regidor d'Urbanisme va explicar que, "s'està treballant intensament en la recerca i planificació de zones alternatives d'aparcament. Entre d'altres, el condicionament dels terrenys entre l'estació d'autobusos i l'Auditori, on es podrien 'injectar' 50 places. La reconversió en sentit únic del carrer de la Tramuntana o un aparcament dissuasori a l'avinguda del Baix Camp, a l'alçada de la rotonda del Rotary. Tanmateix s'estan estudiant diferents accions sobre les zones blaves". D'igual manera s'està estudiant la ubicació de les diferents zones de càrrega i descàrrega, el més properes a les actuals, en coordinació amb els comerciants afectats.

Reordenar els serveis de transport públic i de recollida de brossa

Quant a la gestió del transport públic, Daza va comentar que, "la gestió del transport públic recau sobre Aparcam. La gerència ja n'està al cas, tal i com es va explicar al darrer consell d'administració. La redistribució de rutes quedarà supeditada a les diferents fases d'execució de l'obra. Caldrà veure les previsions que aporti l'empresa guanyadora del concurs tot i que ja s'estan analitzant diferents escenaris". Pel que fa a la recollida de la brossa, el regidor d'Urbanisme va afegir que aquest servei depèn de Secomsa, per tant, "són els seus tècnics els encarregats d'estudiar les diferents possibilitats. En tot cas ja s'estan anticipant solucions que passarien per fer recorreguts alternatius.

"Plantejar ajudes concretes representaria un greuge comparatiu amb la resta de comerciants i veïns afectats per qualsevol altra obra impulsada"

Finalment, sobre si l'equip de govern preveu algun ajut al sector comercial mentre durin les obres, Enric Daza va manifestar que, "quan es tinguin les dades definitives del calendari d'obres i les fases d'execució ens posarem en contacte amb tots els afectats, veïns i comerciants, per tal d'explicar clarament quines seran les afectacions, quan duraran i les mesures correctores que es prendran per minimitzar els efectes de l'obra. Plantejar ajudes concretes representaria un greuge comparatiu amb la resta de comerciants i veïns afectats per qualsevol altra obra impulsada".

L’Apunt

Enric Daza: "Portem més de 15 anys en aquesta casa sense cobrar contribucions especials"
Una altra de les preguntes de JxC va ser si l'equip de govern tenia previst cobrar contribucions especials als veïns. En aquest punt, el regidor d'Urbanisme va explicar que, "ja en l'anterior equip de govern –del qual vostè en formava part–, la junta de govern va considerar que no s'havien d'incorporar al projecte. Vostè parla de greuge comparatiu, quan crec que el greuge comparatiu seria cobrar contribucions especials quan portem més de 15 anys en aquesta casa sense cobrar-les. Potser vostè també em podrà respondre per què no es van cobrar al projecte de l'avinguda del Baix Camp o de l'avinguda de Charles Darwin". Finalment, Daza va apuntar que, "en el projecte del vial de l'Esport tampoc està previst cobrar contribucions especials".

Comenta aquest article