Informació general

Urbanisme

El govern rebutja fer una consulta popular per decidir el futur de l'antiga estació de tren a proposta de l'oposició

L'alcalde, Oliver Klein, va afirmar que "cal dir amb veu forta que el govern actual està a favor de l'oportunitat d'obrir una avinguda del Barri Antic, la Pallissa i l'Eixample cap a l'Horta de Santa Maria i el Port"

Per Berta Ruiz

Aspecte actual de l'edifici de l'antiga estació de tren
Aspecte actual de l'edifici de l'antiga estació de tren | Berta Ruiz

L'equip de govern municipal va rebutjar, ahir, una moció –presentada conjuntament per JxC i ERC– en la què es demanava fer una consulta popular per decidir el futur de l'antiga estació ferroviària de Cambrils. De fet, en les darreres setmanes han anat sortint opinions contraposades dels qui demanen la seva conservació i dels qui es mostren partidaris de l'enderroc de l'edifici.

La portaveu d'ERC –Camí Mendoza– va ser l'encarregada de fer lectura del text. Segons va exposar: "el passat 8 de novembre, el regidor d’Urbanisme va anunciar als mitjans de comunicació la decisió del govern actual per tal d’incloure una partida al pressupost del 2022 per a l’enderroc de l’antiga estació de tren. També cal remarcar que el partit del senyor Klein es contradiu amb el que va prometre al seu programa electoral de 2019 on indicava 'preservarem i donarem usos ciutadans als edificis sense activitat de l’estació del tren'".

Camí Mendoza (ERC): "Es tracta d’un document viu –el POUM– que pot variar si canvien les necessitats del municipi"

Mendoza es va referir a que, certament, el POUM contempla la unió de les avingudes de Josep Vidal i Barraquer i de l'Horta de Santa Maria i la desaparició de l'edifici, però va insistir que, "moltes de les previsions contemplades al POUM no s’han dut a terme fins el moment i mostra d’això és que, com a planejament ha patit correccions d’errades i diverses modificacions puntuals. Per tant és evident que es tracta d’un document viu que pot variar si canvien les necessitats del municipi". A banda d'això, segons va apuntar la portaveu d'ERC: "cal tenir en compte que s’han redactat informes de diferents tècnics de cultura que destaquen que l’Estació és un dels testimonis ben conservats de l’arqueologia industrial ferroviària a Cambrils de finals de S.XX, amb un passat i una història col·lectiva que no hem d’oblidar; s’han redactat informes per part de tècnics d’intervenció comunitària que destaquen que l’Estació és un element arquitectònic identificador i cohesionador del barri i que la pèrdua de l’edifici implicaria la pèrdua de la identitat i d’un espai que pot ajudar a dinamitzar a nivell social, cultural i comunitari el Barri".

La portaveu d'ERC va seguir dient que, "en compliment de la Llei 9/1993 del 30 de setembre del patrimoni cultural català, diu que l’administració local té competència i està obligada a conservar-lo i protegir-lo. El Ple de l’Ajuntament del 28/04/2003 va aprovar per unanimitat la Moció per salvaguardar el patrimoni de Cambrils i per una nova cultura de gestió pública del patrimoni, on es comprometia a 'considerar com un aspecte d’importància cabdal la protecció del nostre patrimoni artístic, arquitectònic, arqueològic i mediambiental- i actuar en conseqüència'". A més, l’any 2016 es va iniciar una proposta de catalogació de l’Estació de Tren de Cambrils com a Bé Cultural d’Interès local i, recentment, s’ha afegit a l’inventari de patrimoni de Cultura de Generalitat.

Camí Mendoza (ERC): "Cambrils no pot es permetre perdre patrimoni arquitectònic com ha pogut passar en èpoques anteriors"

"Cambrils no pot es permetre perdre patrimoni arquitectònic com ha pogut passar en èpoques anteriors: recordem que no es va preservar les basses al port, els rentadors a la vila i l’antic edifici del Pòsit de Pescadors. Hem d’aprendre dels errors i fer una reflexió conjunta, pausada i honesta abans de prendre qualsevol decisió que ja no tingui marxa enrere. Des del trasllat del trànsit ferroviari a les noves vies, s’ha obert debat al municipi sobre quin ha de ser el futur de l’espai ocupat per tot l’antic traçat i concretament sobre el futur de de l’antic edifici de l’estació. Entitats, associacions veïnals i cambrilencs i cambrilenques, s’han manifestat en relació a aquest tema amb propostes i postures diverses sobre quin ha de ser aquest futur. Des dels grups d’ERC i Junts instem al govern municipal a que incorpori les múltiples mirades dels diferents actors: ciutadania, cos polític i administració mitjançant un procés de participació col·lectiva de qualitat, per decidir què es fa amb aquest edifici i els usos complementaris que podrien concórrer pel futur" va afegir Mendoza. En el text de la moció es va demanar, també, "la suspensió de forma immediata del projecte de l’inici de l’enderrocament"

En el torn d'intervencions, el portaveu de JxC –Lluís Abella– va voler afegir informació a la moció, però l'alcalde no el va deixar intervenir a l'al·legar que totes les explicacions i tots els arguments de la moció ja havien estat exposats per la portaveu d'ERC.

Patrícia de Miguel (no adscrita): "Jo mateixa vaig presentar una moció al plenari per sol·licitar que es fes una consulta popular sobre la compra o no compra de l'edifici del celler; vostès van votar en contra"

Per part de la regidora no adscrita –Patrícia de Miguel– va anunciar el seu vot contrari. Segons va dir, "diuen que s'ha de fer una reflexió molt seriosa sobre aquest tema però jo els recordo que jo mateixa vaig presentar una moció al plenari per sol·licitar que es fes una consulta popular sobre la compra o no compra de l'edifici del celler de la Cooperativa. No hi va haver cap consulta, perquè vostès ho van votar en contra. No sé a què respon ara aquesta doble vara de mesurar que, des del meu punt de vista, no els legitima moralment. A més, aquella decisió, en el seu dia tenia una càrrega pressupostària enorme. Per a mi era molt important fer aquella consulta; vostès van tirar pel dret i no van escoltar a ningú".

Oliver Klein: "Ja portem molt temps reflexionant sobre el tema i cal prendre una decisió"

En nom del govern, l'alcalde –Oliver Klein– va dir que: "cal ser molt clar, directe, concís; la majoria governamental ha canviat. En aquest temps s'ha estat bastant explícit sobre quina és l'opinió del govern actual. Jo crec que aquesta moció arriba tard aquesta moció; al govern li toca governar, li toca prendre decisions i en la balança. Jo, com a membre de l'anterior govern i davant la importància del tema, vam presentar i escoltar informes des de diferents àmbits diferents i enfrontats del tipus patrimonial, cultural, sentimental i uns altres del tipus urbanístic, arquitectònic–. En aquest cas va coincidir el canvi de govern justament en aquestes reflexions i ja portem molt temps reflexionant sobre el tema i cal prendre una decisió".

Oliver Klein: "Cal dir amb veu forta que el govern actual està a favor d'inclinar la balança amb aquesta oportunitat d'obrir una avinguda"

Segons va anunciar Klein, "cal dir amb veu forta que el govern actual està a favor d'inclinar la balança amb aquesta oportunitat d'obrir una avinguda del Barri Antic, la Pallissa i l'Eixample cap a l'Horta de Santa Maria i el Port que no pas el que reivindica l'altra banda. Sí es pot fer l'ullet a la presència d'aquesta estació històrica, a aquest fet sentimental que, d'alguna manera, també ho deixarem interpretat amb l'Eix Cívic de ponent en el qual hi estem treballant. També hi ha hagut manifestos de ciutadans a favor d'obrir aquest espai; en aquest cas hi ha un POUM vigent i d'anteriors que ja veien aquesta oportunitat històrica. Quan s'arriba al dia s'han de prendre decisions importants com aquesta. Cal complir amb la norma i aprofitar l'oportunitat".

Camí Mendoza (ERC): "Seria interessant saber què volen fer allí; perquè potser tirem un edifici a terra i en construirem dos, un a banda i banda"

Per cloure el debat, la portaveu d'ERC –Camí Mendoza– va replicar que, "diuen que el govern anterior no va fer una consulta pel celler. En el moment de presentar la moció, l'acord ja estava fet i els diners destinats per aquella adquisició. Demanem que es faci aquesta consulta perquè hi ha moltes veus discrepants; és un moment idoni per fer-ho. El mateix POUM preveu dues zones d'equipaments en aquella mateix espai, una mica desplaçat i seria interessant saber què volen fer allí; perquè potser tirem un edifici a terra i en construirem dos, un a banda i banda".

Comenta aquest article