Camp

Obres

Les obres per evitar inundacions al barri de la Salut de Salou començaran abans d'acabar l'any

La Generalitat hi destina més de 8 milions d'euros i es canalitzarà el barranc de Barenys

Per ACN

Imatge del carrer de Carles Roig de Salou amb un cartell de perill, després del desbordament del barranc de Barenys, el 22 d'octubre de 2019
Imatge del carrer de Carles Roig de Salou amb un cartell de perill, després del desbordament del barranc de Barenys, el 22 d'octubre de 2019 | ACN (Eloi Tost)
Les obres per evitar inundacions al barri de la Salut de Salou està previst que comencin abans d'acabar l'any. La Generalitat ja ha adjudicat els treballs per valor de més de 8 milions d'euros i està previst que durin un any i mig. El projecte preveu que en el tram final del barranc de Barenys -que creua el barri de la Salut– s'hi instal·lin quatre calaixos prefabricats soterrats per afavorir la sortida de l'aigua cap al mar. L'alcalde de Salou, Pere Granados, celebra l'inici d'unes obres esperades durant anys al municipi i que han de permetre solucionar un problema endèmic. "Quedarà una zona fantàstica i amb la problemàtica solucionada", assegura el batlle.
 
El Govern, a través d'Infraestructures.cat, ha adjudicat els treballs que finançarà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Les obres s'han dividit en dos lots i les executaran les empreses Lantania i Copcisa, per valor de 3,1 milions d'euros i 4,5 milions d'euros –sense IVA–, respectivament. Així, l'import global ascendirà a més de 8 milions d'euros. De fet, a la proposta de pressupostos del Govern per al 2022 ja hi figura una partida de 7,5 milions d'euros. El projecte contempla que un cop s'hagin enllestit els treballs el barranc de Barenys tindrà una capacitat de desguàs de 140 metres cúbics per segon des del vial fins el mar.

Els dos lots en els quals s'ha dividit el projecte fan referència als dos trams del barranc que s'adequaran. El primer és el que afecta el tram final, entre la via del ferrocarril i el mar, amb la canalització subterrània. Les obres començaran amb l'enderroc d'alguns habitatges que ja han estat expropiats i posteriorment es farà la canalització. El segon és el que va de la via de tren fins al vial de Cavet, i en aquest àmbit l'aigua circularà en superfície. En aquest cas, Granados apunta que s'espera que els treballs s'iniciïn l'octubre de 2022.

L'alcalde de Salou, Pere Granados, qualifica les obres "d'emergència total"

Pere Granados qualifica les obres "d'emergència total" i afirma que quan s'acabin "s'elimina qualsevol tipus d'inundació al barri de la Salut". "Ens ha costat moltíssim però ho hem aconseguit", es felicita. La problemàtica, de fet, s'arrossega des de fa dècades. En la memòria del projecte de canalització, es reconeix que "l'amplada de la llera del barranc de Barenys, prèviament a la sortida al mar, està constreta".

"Aquest fet, juntament amb una conseqüent impermeabilització de la seva conca hidrogràfica a causa principalment de la transformació urbanística del territori, ha produït que l'activitat hidrològica del barranc provoqui contínues inundacions. Aquest fet es veu agreujat a la zona de la façana marítima, concretament al barri de la Salut, atès que les plantes baixes dels edificis existents estan per sota de l'alçada de la sortida de l'aigua al mar", s'especifica. A més, es recorda que l'any 2008 l'ACA i l'Ajuntament ja van signar un conveni per fer obres i es va establir "que el cabal de disseny havia de ser 196 m3/s, associat a un període de retorn d'aproximadament 200 anys".

Mentre no s'enllesteix la canalització, l'alcalde confia que no hi hagi grans aiguats que inundin la zona. Tot i això fa uns anys ja es va incrementar el cabal de sortides al mar i des d'aleshores Granados defensa que no hi ha hagut situacions "molt greus", com sí havien passat anteriorment. "Esperem que aguanti fins el 2023 i ja estigui solucionat de forma definitiva", finalitza.

Comenta aquest article