Cultura

Cinema

La Biblioteca homenatja al cineasta Segundo de Chomón en el 150è aniversari del seu naixement

Ahir es va celebrar un cine-fòrum amb la projecció d’un recull de catorze curtmetratges de l’autor nascut a Terol

Per Josep Maria Ferrando

La sessió de cine-fòrum es va fer a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran
La sessió de cine-fòrum es va fer a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran | Josep M. Ferrando

Ahir al vespre la sala d’actes del Casal Municipal va acollir un cine-fòrum organitzat per la Biblioteca Josep Salceda i Castells per fer un reconeixement al cineasta Segundo de Chomón nascut ara fa 150 anys a Terol i que va desenvolupar molta part de la seva vida personal i professional a Barcelona. Segundo de Chomón va començar la seva carrera en el món cinematogràfic a París, en dues etapes de la seva i amb estades també a Itàlia. Va ser un dels precursors del cinema a casa nostra, posant les bases d’una veritable indústria cinematogràfica.
Xavier Miró, secretari del CineClub la Ràpita va ser qui va explicar a la vintena d’assistents el perquè Segundo de Chomón és una persona pràcticament desconeguda pel gran públic, quan va ser un dels pioners més importants als inicis del cinema, per la seva vinculació amb el germans Lumière i a la productora Pathé Frères, sobretot a l’hora d’introduir avenços tan importants com la coloració de les pel·lícules, els efectes especials, els orígens del traveling o l’anomenat pas de manivela – filmar fotograma a fotograma -.
La feina constant realitzada per la Filmoteca de Catalunya ha permès recuperar material divers de Segundo de Chómon i ahir al vespre es va poder veure una mostra de catorze curtmetratges dirigits per l’autor entre els anys 1904 i 1913. Un interessant recull que sorprèn per la seva qualitat i sobre tot pels efectes especials desenvolupats amb les tècniques escenogràfiques de començament del segle XX.

Comenta aquest article