Informació general

Obres

Les obres de remodelació de la rambla de Jaume I s'iniciaran el gener de 2022 amb la renovació de tot el clavegueram

En una primera fase s'actuarà en el sistema de clavegueram separant les aigües fecals i les pluvials amb un col·lector que anirà pel centre de la rambla; aquestes obres començaran des del mar en sentit 'muntanya'

Per Berta Ruiz

Imatge de la rambla de Jaume I
Imatge de la rambla de Jaume I | Lluís Rovira i Barenys

Les obres de remodelació de la rambla de Jaume I podrien tenir com a data d'inici el proper mes de gener de 2022, un cop passades les festes nadalenques. Aquesta és la data que ha apuntat el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament –Enric Daza– a revistacambrils.cat. Actualment, segons ha explicat, "estem en el moment de licitació i, es preveu –si no hi ha cap entrebanc– poder tenir l''ok' definitiu a principis d'aquest proper mes de desembre per tal de fer l'adjudicació del projecte. Un cop es faci aquesta adjudicació i la signatura del contracte ja es podria tirar endavant l'obra, però creiem que és una mala data començar a meitats de desembre. Per tant, tot i que ja estigués tot a punt a meitats de desembre, la previsió és començar les obres un cop passada la festa de Reis; estaríem parlant del 10 de gener en endavant".

"Ens preocupa molt tenir aquesta sensibilitat amb tota l'activitat comercial i veïnal que hi ha en aquesta gran avinguda"

Al procés de licitació del projecte de remodelació de la rambla s'hi han presentat un total de 8 empreses interessades en impulsar les obres. En aquest procés, tal com ha comentat Daza, es tindrà molt compte el pla d'actuació que ofereixi cada empresa. "Un percentatge molt elevat de la puntuació per obtenir aquesta adjudicació està en el pla d'actuació que ofereixin les diferents empreses que s'han presentat. Ara s'està valorant tot plegat d'acord a com s'atendrà tota la casuística pròpia de la rambla, és a dir, garantir els accessos als comerços i als veïns, garantir el pas dels vianants, etcètera. Ens preocupa molt tenir aquesta sensibilitat amb tota l'activitat comercial i veïnal que hi ha en aquesta gran avinguda".

La primera fase s'iniciarà de mar a muntanya amb la renovació de tot el clavegueram

El projecte té dues fases, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme: "per un costat, atendre tot el sistema de clavegueram i d'aigües i per l'altre, tota la urbanització d'obra nova. La part inicial i la que realment justifica l'obra, –més enllà de la part estètica–, és que tot el clavegueram de la rambla –d'acord a uns informes– està molt malmès, és molt antic, té 50 anys; això produeix les habituals inundacions a la rambla cada vegada que plou. El que preveu el projecte és separar les aigües fecals de les aigües pluvials amb un col·lector que va pel centre de la rambla i que desemboca entre la platja del Regueral i el Club Nàutic, per solucionar tota aquesta problemàtica". Així doncs, la primera actuació de l'obra se centrarà en la renovació de tot el clavegueram en el tram que va des del Club Nàutic en direcció a la plaça de la Creu de la Missió. "La primera obertura del carrer –amb el canvi del clavegueram i la implementació del col·lector– es començarà de mar a muntanya. Poc a poc s'anirà obrint tota l'avinguda per implementar tot el sistema d'extracció d'aigües i instal·lar el clavegueram nou" ha dit Daza.

En la segona fase s'actuarà en la urbanització de la rambla

En una segona fase de les obres s'actuaria en tota la urbanització estètica de la rambla. Sobre això encara està per decidir si també es començarà des de la part més propera al mar o al revés. El regidor d'Urbanisme ha afegit que, "tot això també s'està valorant amb el pla d'actuació per tal que l'impacte sigui el menor possible i intentar minimitzar les molèsties que pugui ocasionar als veïns".

No es cobraran contribucions especials als veïns

Finalment, el regidor d'Urbanisme també ha volgut deixar clar que no es cobraran contribucions especials. De fet, en les darreres sessions plenàries, els dos grups de l'oposició –JxC i ERC– l'han interpel·lat sobre aquesta qüestió en reiterades ocasions. Tal com ha comentat Daza, "ja es va deixar clar que seria una obra sense contribucions especials; no és res nou. Fa 15 anys que no es cobren contribucions especials per a cap tipus d'obra sempre i quant hagin estat obres d'interès general com poden ser l'avinguda de Charles Darwin o el passeig de l'avinguda del Baix Camp... Entenem que la rambla té aquest caràcter d'interès general i això ja es va decidir amb l'anterior govern; no és res que se li pugui atribuir a l'actual govern municipal. Està aprovat així i, per tant, serà una obra que l'assumeix l'Ajuntament i sense contribucions".

Comenta aquest article