Informació general

Salut

Catalunya s'adhereix a un Pla europeu per a millorar la cadena assistencial de les persones afectades per un ictus

Per Redacció

Acte que es va organitzar aquest passat divendres, coincidint amb el Dia Mundial de l’Ictus
Acte que es va organitzar aquest passat divendres, coincidint amb el Dia Mundial de l’Ictus | Cedida

Aquest passat divendres, coincidint amb el Dia Mundial de l’Ictus, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va signar la carta d’adhesió de Catalunya al Pla d’Acció sobre l’Ictus per a Europa 2018-2030, un projecte impulsat per l’Organització Europea de l’Ictus (European Stroke Organization) i per l’Aliança de l’Ictus per a Europa (Stroke Alliance for Europe). D’aquesta manera, segons el conseller, amb el pla Catalunya es compromet a treballar "per a la millora de tota la cadena assistencial de l’ictus" des de l’atenció primària, passant pels serveis organitzats, la gestió de l’ictus agut, la prevenció secundària, la rehabilitació, l’avaluació de resultats i millora de la qualitat, fins a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades després de l’ictus.

Amb aquesta adhesió, el país referma una llarga trajectòria en la organització de sistemes per a l’atenció dels pacients amb ictus, com ho demostra el fet que hagi estat reconeguda com a regió adherida al pla d’acció europeu. De fet, el conseller Argimon va posar en valor que es constituís un comitè assessor format per professionals experts en ictus i associacions de pacients, coordinat pel Pla Director de Malalties Vasculars Cerebrals i la Fundació Ictus, que té com a objectiu vetllar per "una atenció integral, de qualitat i equitativa als pacients amb ictus al llarg de la seva malaltia".

"L’ictus és una emergència, ve de cop i pot ser molt greu, però la bona notícia és que hi ha cada vegada més tractaments per revertir-lo i que les seqüeles siguin les menors possibles", va dir la directora del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral, Natàlia Pérez de la Ossa. "Cal actuar ràpid, trucar al 112: tot el que es pugui fer als primers minuts i hores determinarà el grau d’afectació", va afegir abans de subratllar que Catalunya té un sistema que permet identificar els ictus d’una manera molt ràpida, com ho demostra el fet que, arreu del país, de mitjana, qualsevol persona que pateix un ictus és atès per un especialista en un hospital abans no passen dues hores des del primer símptoma.  

L’ictus és la primera causa de mort en dones i la segona en homes, i provoca cinc cops més morts que les causades per càncer de mama i pròstata. A Europa, 780.000 persones pateixen cada any un ictus (13.000 a Catalunya), provocant algun tipus de discapacitat a prop de 500.000 persones. De fet, l’ictus és la primera causa de discapacitat a escala mundial. Segons el Pla d’Acció, si no es prenen mesures per a una millora en la prevenció i uns hàbits de vida més saludables, els casos d’ictus hauran augmentat en un 34% el 2030, a causa de l’envelliment de la població, la mala alimentació, l’estrès o el sedentarisme.

Informar i sensibilitzar sobre l’ictus

L’acte també va servir perquè la Fundació Ictus presenti la campanya #CuidaElQueMésTimporta, que durarà fins a mitjans de l’any vinent i que té com a objectiu sensibilitzar sobre la prevenció, la detecció i la superació de l’ictus. La iniciativa -que es desenvolupa a Catalunya, País València, Aragó, Illes Balears, Navarra i Portugal- serà digital en una primera fase, mitjançant les xarxes socials i el web, creat per jugar i aprendre què és l’ictus, com prevenir-lo, detectar-lo i superar-lo.

En aquest sentit, el titular de Salut va emfatitzar la necessitat que la societat es sensibilitzi amb l’impacte que té l’ictus, com ho demostra el fet que a Europa gairebé 10 milions de persones visquin amb una seqüela greu a causa d’un ictus. "Potser a diferència d’altres malalties, la població no està prou sensibilitzada amb l’ictus i la seva gravetat", va indicar Argimon.

Per últim, l’acte va posar en valor el creixement de la iniciativa ‘Herois RÀPID’, una iniciativa educativa que té com a objectiu que els infants aprenguin a detectar els símptomes de l’ictus i aprenguin a actuar amb rapidesa. Fins al moment s’hi s’han inscrit 23 escoles d’arreu de Catalunya i compta amb la participació de 1.308 alumnes.

Comenta aquest article