Societat

Festival

Unes 80 persones participen a Cambrils a la primera edició del Llibert-Art, el Festival d'Art Feminista del Camp de Tarragona

El Festival ha tingut lloc aquest darrer cap de setmana a les instal·lacions de la casa de colònies Marinada de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Taller de ioga dins el Festival Llibert-Art, aquest passat diumenge al matí
Taller de ioga dins el Festival Llibert-Art, aquest passat diumenge al matí | Lluís Rovira i Barenys

Les instal·lacions de la casa de colònies Marinada ha acollit, aquest cap de setmana passat, la primera edició del Llibert-Art, el Festival d'Art Feminista del Camp de Tarragona. Pel Festival hi han passar al voltant de la vuitantena de persones, una xifra un pèl més baixa del que s'esperaven les organitzadores del Festival però que d'altre banda els ha motivat a seguir endavant i plantejar-se, de cara a l'any vinent, una segona edició ja que segons va manifestar Rosa Casas, una de les impulsores del Festival, a revistacambrils.cat, "ha estat com un festival de les emocions perquè sense conèixer-nos i venint la gent de llocs diferents ha estat molt comunitari, molt bonic".

En aquests dos dies d'activitats s'han fet tallers de ioga, de defensa personal, tallers autogestionats que s'han complementat amb les actuacions de grups de dansa, de teatre, de música "del nostre territori", segons comentava Rosa Casas. El fet d'haver escollit Cambrils per a fer aquest Festival va ser per motius de logística, "coneixíem la casa, jo hi havia estat en unes jornades i la veritat és que és un espai molt agradable i des de la direcció de l'equipament ens ho van facilitar molt", explicava Casas. El Festival s'ha pogut fer gràcies a la col·laboració econòmica aportada pel col·lectiu Ronda que s'ha sumat a altres aportacions i al que s'ha recaptat en aquests dos dies, "la idea de fer aquest Festival era la de recaptar fons per a l'entitat i destinar-los al programa d'acompanyament de dones en situació de violència però al final, farem les paus entre els ingressos i les despeses", comentava Casas.

Rosa Casas: "Aquest és el nostre camí, la transformació de l'art per a promoure processos d'alliberament de rols de gènere"

Rosa Casas, cofundadora de Dhides, una entitat ubicada a Tarragona i que es va fundar l'any 2008, explicava l'origen d'aquest Festival, "des dels inicis hem fet programes per a conscienciació social en temes d'igualtat, de discriminacions, de construcció de gènere. Al territori fem tallers a instituts, són tallers de gènere per tal d'eliminar les relacions de poder entre nens i nenes. Jo sóc professora d'igualtat al First Certificat de Professionalitat de Promoció d'Igualtat de Gènere i amb les dones que es van apuntar a aquest curs, que és un curs gratuït i subvencionat pel SOC, podíem fer dues coses, treballar més sobre la igualtat formal que és aquesta que està més institucionalitzada i que va de plans d'igualtat, protocols,... o arriscar-nos a promoure una connexió, una activitat per a tota la ciutadania per tal de remoure consciències o, senzillament, gaudir i estar junts amb una altra manera de relacionar-nos com ha estat aquest Festival".

Tal com explica Casas, "jo vaig proposar la idea i les nou dones del curs s'hi van sumar i vam començar un procés participatiu amb les entitats del territori, demanant si generaria interès un Festival d'aquest tipus que hi hagués, sobretot, espectacles d'art i transformació social per a la llibertat. Aquest és el nostre camí, la transformació de l'art per a promoure processos d'alliberament de rols de gènere. Les entitats van respondre molt bé i vam anar posant el fil a l'agulla en l'organització d'aquest Festival".

Comenta aquest article