Societat

L’Associació Amics de la Gent Gran de Cambrils necessita voluntaris

Per Jenina Casas

Un dels voluntaris de l’associació, Toni, portant a passejar a Josep M. Gavaldà
L’Associació Amics de la Gent Gran de Cambrils (AGGC) és una delegació de la Fundació Privada Amics de la Gent Gran de Barcelona, que va néixer el 1999 arran d’un conveni de col·laboració entre l’esmentada Fundació i l’Ajuntament de Cambrils. Actualment, la responsable d’aquesta delegació a Cambrils és l’assistent social Magda Civit Bosch. Amics de la Gent Gran es dedica, principalment, a atendre i donar suport afectiu a persones majors de 65 anys que viuen soles, amb problemes de salut propis de l’edat avançada. L’organització porta a terme aquesta activitat mitjançant el voluntariat. Actualment, aquesta delegació de Cambrils disposa de quinze voluntaris actius, però no són suficients per cobrir les necessitats de tots els usuaris que utilitzen els serveis de l’associació. Els voluntaris d’Amics de la Gent Gran són persones de diverses edats, entre 18 i 80 anys, sensibilitzades per la situació de les persones grans que viuen soles. Els voluntaris passen un procés de selecció abans d’iniciar la seva activitat, que consisteix en dues entrevistes i respondre un qüestionari. L’associació tan sols demana als voluntaris un mínim de disponibilitat, entre dues i tres hores setmanals.

Servei d’acompanyament

Amics de la Gent Gran de Cambrils ofereix dos serveis: els acompanyaments a domicili i els acompanyaments esporàdics. Els primer consisteixen en la visita setmanal d’un voluntari a casa d’una persona gran amb l’objectiu d’establir una relació d’amistat i donar suport afectiu a aquesta persona gran. Cal dir que només s’atenen les demandes d’incorporació d’una persona gran al servei quan provenen dels Serveis Socials de l’Ajuntament i després d’haver estudiat el cas i haver visitat la persona que serà beneficiària de l’acompanyament a domicili.

El servei d’acompanyaments esporàdics ofereix el suport de voluntaris a persones grans que han de fer gestions fora dels seus domicilis i no tenen ningú que els pugui acompanyar. El voluntari va a buscar receptes de medicaments, acompanya l’usuari a les visites mèdiques, a rehabilitació o al banc, entre d’altres.

Activitats lúdiques

També s’ofereixen un seguit d’activitats lúdiques complementàries com, per exemple, la diada de Sant Jordi, en què es regalen llibres o roses; la Festa de la Primavera, que consisteix en un berenar, o el dinar de Nadal, que se celebra en algun restaurant de Cambrils. A més, també es fan estades d’estiu, deu dies de vacances en alguna població catalana, durant les quals els voluntaris ofereixen una atenció integral les 24 hores del dia. Actualment, també s’estan organitzant unes xerrades entre les persones grans i els voluntaris per tal de compartir experiències i excursions de tot un dia.

Totes aquelles persones que estiguin interessades a prestar un servei voluntari a aquesta associació poden dirigir-se al Casal Municipal de la Gent Gran o trucar al telèfon 977 795 295.

Comenta aquest article