Informació general

Salut

Salut posa en marxa un programa per a l'abordatge comunitari del benestar emocional a través dels equips d'atenció primària

El Departament de Salut de la Generalitat ha presentat el Programa de benestar emocional i salut comunitària que es començarà a implementar a l’atenció primària de salut i comunitària de forma immediata

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'una sala d'espera de l'Hospital Lleuger de Cambrils
Imatge d'arxiu d'una sala d'espera de l'Hospital Lleuger de Cambrils | Cristina Sierra

El passat divendres, el Departament de Salut de la Generalitat presentava el Programa de benestar emocional i salut comunitària que es començarà a implementar a l’atenció primària de salut i comunitària de forma immediata. El Programa –pioner a Catalunya–, té com a objectiu incrementar i millorar la promoció i prevenció del benestar emocional a la comunitat, millorar el coneixement i la intervenció precoç sobre els factors psicosocials de la comunitat i reduir la medicalització de temes relacionats amb el malestar emocional.

Per dur a terme aquest Programa, Salut acabarà d’incorporar ens els propers dies 45 nous professionals que s’insereixen en aquells equips d’atenció primària (EAP) que ja compten amb grups de població amb més necessitats socioeconòmiques, joves, gent gran i persones que viuen soles. La major part d’aquests professionals ja estan integrats des de fa una setmana als seus EAP i en els pròxims dies faran els restants. A aquestes 45 noves contractacions, al llarg d’aquest darrer trimestre de 2021, se sumarà un centenar més fins arribar a incorporar un total de 150 referents de benestar emocional comunitari destinats als EAP amb majors necessitats socials. A més, el Programa també reforçarà les intervencions dels EAP a l’entorn comunitari.

En aquesta presentació, el conseller Argimon remarcava la importància de l’abordatge comunitari de la salut emocional de les persones, una salut que ha quedat molt afectada per la pandèmia: "Amb aquest Programa no farem psicologia clínica, sinó prevenir el malestar emocional que pugui haver en totes les capes de la societat, en tots els grups d’edat: joves, gent gran" va dir. 

La figura del referent de benestar emocional comunitari

La figura del referent de benestar emocional comunitari es tracta d’un professional sanitari que durà a terme tasques de promoció i prevenció de la salut emocional, alhora que la seva feina ha de servir per detectar factors de risc psicosocials o de situacions de risc elevat que puguin portar a un patiment mental entre aquells col·lectius de la població que més ho necessitin.

La seva incorporació als mateixos EAP permetrà millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional de la comunitat, minimitzant o evitant l’aparició de problemes de salut mental o addiccions gràcies a la detecció precoç de factors psicosocials de la comunitat. També farà possible millorar l’acompanyament a les persones i els facilitarà eines perquè puguin gestionar les situacions de malestar emocional. Perquè, en definitiva, la voluntat és potenciar l’apoderament de les persones per promoure les capacitats individuals, però també com a membres de la comunitat.

Un dels objectius del projecte és aconseguir la no medicalització davant problemes relacionats amb el malestar emocional; en aquest sentit, la figura del referent és la d’un professional que treballarà en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics i equipaments comunitaris. La seva tasca més comunitària li permetrà treballar sense tenir població assignada amb l’objectiu d’aconseguir una atenció més accessible, proactiva, resolutiva i propera que potenciï, alhora, l’autonomia de les persones.

A més, s’integrarà als programes de salut comunitària per fer activitats de prevenció i promoció de la salut emocional. Així, participarà del Programa Salut i Escola, fent xerrades sobre hàbits i relacions saludables i el Programa de Salut Comunitària dels EAP amb intervencions a centres educatius, casals de joves i de gent gran, residències, entre d’altres. També s’incorporarà a les activitats que es fan des dels CAP, com ara l’acompanyament o pacient expert i participarà estretament amb els professionals de salut pública, ens locals, institucions i altres agents de salut en els espais de coordinació de salut comunitària. 

L’atenció primària, àmbit clau per desplegar el Programa

El Programa s’inicia a l’atenció primària perquè és el servei de salut més proper a la població i des d’on ja es disposa de criteris específics que permetran un abordatge clau del benestar emocional. De fet, tal i com ha explicat el conseller, aquest programa entra de ple en les accions de salut comunitària que ja desenvolupa l’atenció primària de salut arreu del país.

Des d’aquest àmbit es posa i se segueix posant especial atenció en les persones que han patit més intensament les conseqüències de la pandèmia i es potenciaran les eines necessàries per a l’abordatge d’aquelles situacions de risc elevat per a la salut, desprotecció o vulnerabilitat. Tot plegat es fa des del treball en xarxa i dins una atenció comunitària  a la qual, a partir d’ara,  s’incorpora la figura del referent en l’abordatge del malestar emocional.

Comenta aquest article