Informació general

Entitats

Les entitats festives cambrilenques reclamen un local «on poder assajar, guardar material o fer una reunió»

Avui han fet públic un manifest conjunt, signat per set entitats, en el que fan palesa la precarietat que pateixen des de fa anys per la manca d'un espai adequat

Per Lluís Rovira i Barenys

Els Nyanyos, en un recent assaig a l'aire lliure
Els Nyanyos, en un recent assaig a l'aire lliure | Cedida

Les entitats  festives de Cambrils: Amics de la Sardana, Ball de Bastons, Diables Cagarrieres, Nit d'Artistes de Cambrils, Tota l’Endenga, Vileros i Mariners i Xiquets de Cambrils han consensuat un manifest en el que reclamen a l'Ajuntament poder disposar d'un local per a les entitats en el que puguin fer els assajos i guardar el material. Aquest tema, tal i com expliquen, fa temps que s'arrossega i és per això que precisen que "aquest escrit no pretén ser un atac a cap partit polític en particular, sinó que només volem evidenciar una deficiència que fa anys que arrosseguem i per la qual necessitem una solució ja".

Aquesta setmana mateix els futurs regidors de Cultura i Festes i d'Hisenda van mantenir una reunió amb els responsables de les entitats festives locals i aquest ja va ser un dels temes que va sortir a la reunió. Les entitats, però, fan aquest crit d'alerta davant uns casos recents com per exemple el que van patir els timbalers els Nyanyos que van veure com el lloc habitual d'assaig a l'Ateneu estava ocupat per una altra activitat. En el comunicat també es recorda que fa anys hi va haver un local per a les entitats festives al barri de l'Eixample però va ser efímer ja que només va durar dos anys i que anteriorment el Centre Cultural també havia de fer aquestes funcions però que al final tot han estat problemes per fer-hi assajos. Les entitats, doncs, fan un crit unànime: "Necessitem un local".

Manifest de les entitats festives:

Necessitem un local!

Us imagineu una Festa Major sense seguici festiu? I aquest seguici sense música? Creieu que un ball de bastons no cal assajar-lo? O un castell? Que podem fer ballar les bèsties de foc només amb el soroll dels petards? O els gegants i les sardanes en silenci? No oi? Sembla que ens haguem tornat bojos plantejant això, però ho estem fent.  I us preguntareu: per què? Doncs la resposta és simple i complicada alhora. A totes les entitats signants ens fan passar amb raons i fa anys que des de l’Ajuntament se’ns promet un local per a les entitats. Un local que no arriba. I ja en tenim prou!

Al 2002 es va inaugurar el Centre Cultural. Un espai que suposadament era per a les entitats, però que quan va arribar el moment de posar la xarxa per als castells no es va poder. Lloc on una inauguració d’una exposició  en  una hora d’assaig prèviament reservada,  les queixes d’algun curs que es queixen del soroll  o fins i tot uns veïns d’un bloc mes enllà que els molesten els timbals un diumenge a les 12 del migdia... fan que nosaltres no tinguem un lloc on estar tranquils. Acabem callant, maleint en veu baixa i marxant a un altre lloc provisional fins al proper entrebanc.

Fa uns anys, cap al 2009 es va inaugurar un local al barri de l’Eixample.  “Aquest és un local modest i provisional…” així començava  aquella inauguració. Per modest, cap problema! Però i tant que va ser provisional. Només dos anys, fins que va canviar l’equip de govern i van començar les promeses.  Des d’aleshores, tot i que ens han deixat espais municipals com el Centre Cultural, la Carpa d’Esports o l’Ateneu, també és ben cert que hem fet  assajos en un raconet del polígon Belianes, al mig de la riera,  sota la via del tren,  en un raconet de  la zona esportiva fins i tot en masies particulars. Quina imatge donem  quant un pare/mare  porta al seu fill/a a qualsevol entitat i li hem de dir que “avui fem l’assaig aquí però la setmana vinent potser hem de fer-ho en un altre lloc, o que no hi ha lavabo, o ara que comença a refrescar, que porti l’abric que farem a l’aire lliure a la riera!

Sovint quan anem a d’altres pobles del territori, mirem amb enveja (sana, per suposat!) els espais que tenen les entitats. I pensem amb resignació que quina llàstima que a Cambrils no ens cuidin. No pretenem tenir un espai amb pretensions, només volem un lloc on poder assajar, guardar material o fer una reunió.  
Sempre hem estat a disposició de l’Ajuntament, però sobretot del poble. I faltaria més! Les entitats som cultura i som poble. Ens nodrim de la gent que té ganes de fer coses per la cultura popular! Festes  majors, diades castelleres, aplecs de sardanes, trobades de  bastons, diables, gegants, timbals, bèsties de foc, concerts populars, tallers per als més petits, qualsevol cosa que ens han demanat sempre responem. Tot sigui per el poble!

En un moment difícil per a tothom, s’han arribat a posar cèntims de la butxaca per seguir fent la festa. S’ha arribat a comprar petards, casaques, timbals, contractar serveis, etc. per no haver de demanar res a l’Ajuntament. Perquè és cert que ajuden i que organitzen o coorganitzen actes, però també ens posen traves. I cada cop més. Som les entitats les que darrerament hem assumit tots els costos per fer elements festius! Menys problemes.

Volem reivindicar que sempre estem fent coses i que el que se’ns proposa acceptem. No obstant això, les nostres peticions cauen en sac foradat i ja no podem més. Se’ns ha promès un local en moltes ocasions i ja han passat  varis equips de govern sense atendre les nostres peticions. Ens fan passar amb promeses i prou. I nosaltres seguim igual o pitjor!
Creiem que hi ha espais on es podria ubicar el local amb un mínim reacondicionament. Tenim  espais mal aprofitats que se’ls podria donar aquest ús. Ens sentim impotents quan veiem que inclús algú fa servir una part de l’espai municipal (concretament el Dipòsit) a títol particular per guardar vehicles. Ho dius i no passa res.

Els Xiquets de Cambrils per sort ja tenen on assajar. Un local que tot i ser per a ells sempre posen a disposició d’altres entitats, sobretot per reunions. Els agraïm la predisposició i solidaritat que mostren; així com la seva suma a aquesta reivindicació que fem totes les entitats. Sense esquerdes i a una veu: No ens fan falta més solucions provisionals, NECESSITEM UN LOCAL!!!

Aquest escrit no pretén ser un atac a cap partit polític en particular, sinó que només volem evidenciar una deficiència que fa anys que arrosseguem i per la qual necessitem una solució ja. Demanem una proposta real que reculli les nostres necessitats, amb terminis definits i sense més promeses.

Les entitats  festives de Cambrils: Amics de la Sardana, Ball de Bastons, Diables Cagarrieres, NAC, Tota l’Endenga, Vileros i Mariners i Xiquets de Cambrils.

 

Comenta aquest article