Informació general

Comunitat

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural inicia la programació de tardor

Per Redacció

Imatge d'un jornada veïnal que es va organitzar a l'Eixample Vila, a finals de març de 2019
Imatge d'un jornada veïnal que es va organitzar a l'Eixample Vila, a finals de març de 2019 | Berta Ruiz

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) de Cambrils inicia la programació de tardor amb noves activitats que es divideixen en tres línies d’acció. Per una banda, continuarà l’espai d’atenció mensual i per l’altra es posaran en marxa les sessions "Cuidar a les que cuiden, també els barris" i les xerrades sobre serveis municipals "A prop". Aquestes noves accions són fruit de la programació comunitària que s’ha co-construït amb el veïnat amb prospeccions als barris, trobades, revisant la feina feta amb la memòria del 2020 i actualitzant els contextos dels barris i veïnat. Aquesta avaluació anual i co-construcció a partir de les demandes i necessitats dels barris es realitza periòdicament, tot i que aquest any les trobades han requerit molta adaptació i flexibilitat per part de les persones participants i del PICI degut al context actual.  

Durant aquest període des del PICI s’ha recollit un desànim en els barris acord al context general, una davallada en les dinàmiques veïnals i comunitàries, una demanda d’accés a recursos per tal de revertir la precarietat sobrevinguda. Així mateix, des de l’inici de la covid es va detectar una potencial bretxa digital que posteriorment s’ha anat confirmant. Encara hi ha dificultat d’accés a la xarxa i/o dispositius digitals, així com dificultats per l’ús d’aquests dispositius i llenguatges.  

Treball en la cura i l'acompanyament emocional

En aquest sentit, es destaca com a objectiu prioritari el treball en la cura i acompanyament per a la salut emocional i comunitària, entenent la salut com el benestar de forma integral, on la vinculació i la xarxa comunitària, l’apoderament individual i comunitari, així com el treball pel bé comú són elements de millora de la salut a nivell exponencial. Un altre objectiu cabdal és l’equitat en l’accés als serveis i recursos, l’atenció a la situació d’emergència social que s’ha recollit en els barris i l’atenció a col·lectius vulnerables treballant la capacitació i l’apoderament. Així mateix, es pretén seguir treballant per l’acompanyament i reforç de les dinàmiques actuals a nivell de xarxa veïnal, associativa i comunitària com a element de reforç i millora de la salut comunitària i del municipi.  

Amb aquesta programació es pretén donar resposta a elements detectats, al treball realitzat dels barris, i alhora tenir en compte les mesures sanitàries elaborant una programació que sigui flexible i adaptable a la situació actualitzada al moment en què es realitzi.  

El PICI és intervenció sociocomunitària i dinamitzadora que té la voluntat d’afavorir la creació i millora d’espais per a la convivència, la inclusió social i el coneixement entre cultures, promoure la participació ciutadana, la mediació intercultural, fomentant la cohesió social i la interculturalitat. Es desenvolupa als barris de Nou Cambrils, Eixample Vila i Eixample Platja. El projecte està impulsat pel Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils amb el suport del Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.  

“Cuidar a les que cuiden, també els barris”  

“Cuidar a les que cuiden, també els barris”, ahir dijous a la tarda, al barri de l’Eixample Vila. Aquesta línia de treball d’apoderament i acompanyament de les agents naturals comunitàries neix arran del fet que el 2020 el 82% de la participació fos femenina. L’espai és una proposta de trobada, cura i creativitat amb artteràpia i dinàmiques psicosocials des de l’escolta i el treball des del i per al grup. Cada mes es realitzarà una sessió per barri d’una hora, entenent que cuidar a les que han estat i cuiden també els barris és una línia de treball que reverteix en la cura i la salut del barri i la comunitat.  

“A prop”  

Per altra banda, s’engega el cicle de xerrades “A prop!” a partir de les demandes recollides als barris amb l’objectiu d’apropar serveis i recursos als barris des d’un format que pretén ser dinàmic a partir de les necessitats detectades i de les persones participants.  

L’activitat serà presencial i online alhora perquè sigui el màxim d’accessible possible, tenint en compte la bretxa digital per una banda i les dificultats per desplaçar-se per l’altra. Així mateix, es podran fer arribar precs i preguntes prèviament i durant l’acte per tal que la persona convidada respongui.  

“A prop! engega el dimecres 20 a les 18h al Centre Cívic de Nou Cambrils amb el convit a la Borsa de Treball Municipal, el Club de feina, Formació professionalitzadora subvencionades i no subvencionades, programes d'Orientació, Programes per a joves i altres edats. L’activitat requereix inscripció prèvia, tot i que es pot realitzar en el mateix acte.  

“Som barri”    

Finalment, es reactiva l’espai d’atenció mensual “Som barri”, que s’inicia com a atenció individual però que s’entén com espai flexible i polivalent que es pot anar transformant i construint a partir de les necessitats i demandes dels barris i el seu veïnat, així com de les mesures sanitàries. L’espai també es va encetar, ahir a la tarda, al barri de l’Eixample Vila, al Casal de la Gent Gran.  

Comenta aquest article