Informació general

Plenari

Les crítiques, els retrets i la tensió protagonitzen el primer ple del nou govern municipal

En l'aprovació de l'acta del ple de la moció de censura, JxC i ERC –que es van estrenar a l'oposició– van exposar un reguitzell de retrets amb les formes del nou equip de govern

Per Berta Ruiz

Imatge del ple extraordinari celebrat ahir al matí
Imatge del ple extraordinari celebrat ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al matí es va celebrar el primer ple d'ençà del canvi d'equip de govern municipal. En aquesta ocasió, la sessió va ser de caràcter extraordinari i va servir per tancar diversos temes urgents que havien quedat pendents d'aprovació abans de la moció de censura. De fet, el ple ordinari de setembre que s'hauria d'haver celebrat el passat dia 27 no es va poder fer perquè el ple de la moció de censura s'havia convocat de manera automàtica per al dimarts 28 de setembre. La sessió d'ahir va ser, novament, a porta tancada –sense premsa ni públic– i es va poder seguir via streaming. Un dels primers punts de l'ordre del dia va ser l'aprovació de l'acta del ple de moció de censura del passat 28 de setembre. Aquest punt ja va deixar entreveure la tensió per part dels dos grups –ERC i JxC– que han quedat fora del govern i enceten aquest període des de l'oposició.

Lluís Abella (JxC): "Què ha fet aquest govern Frankenstein aquests dies a banda de perjudicar l'Ajuntament?"

Un dels més crítics va ser el portaveu de Junts per Cambrils –Lluís Abella– que va avançar el vot contrari de la seva formació. Segons va dir, "una cosa que creiem que perjudicarà a Cambrils no ho podrem votar a favor mai a la vida. Ara fa una setmana d'aquest fatídic dia per al nostre municipi. Tant de parlar i explicar misèries a la gent, resulta que tenim un Ajuntament aturat. Hi ha desconcert per qualsevol departament per on passes, tràmits aturats... Què ha fet aquest govern Frankenstein aquests dies a banda de perjudicar l'Ajuntament? Es van donar molta manya en presentar a la premsa el nou cartipàs on distribuïen les carteres entre els regidors del nou govern, que és una eina bàsica perquè l'Ajuntament pugui funcionar degudament. Tots sabem que sense el maquinista, el tren no avança. Saben que això no serveix per a res si no es fa el ple oficial on es nomena el cartipàs? On cada regidor agafa les regnes de cada departament i marca el camí a seguir? A què esperen per a fer-ho? On està el seu Pla d'Acció Municipal que ha de ser el full de ruta? O és que ara s'instal·laran en aquest continuisme de la nostra tasca que tant han denunciat? Si tinguessin ganes de treballar, acte seguit –després d'aquest ple extraordinari– es convocaria un altre amb aquest únic punt i després tots a treballar que l'Ajuntament no pot parar. Però ja veig que res de res... Penso sincerament que aquest nou govern ja comença a marcar amb l'empremta de l'alcalde Klein: parlar molt; vendre fum i prometre el millor del món –en això és el número 1– però com sempre ha demostrat, ganes de treballar cap ni una. Si de cas ja li farà alguna altra persona".

Camí Mendoza (ERC): "En la primera acta que vostè signa, ja veiem que no hi consten les intervencions de cada portaveu que va intervenir al plenari de la moció de censura, per tant, transparència zero des del primer moment"

Tot seguit va ser el torn de la portaveu d'ERC –Camí Mendoza– qui va posar en dubte com s'havia fet l'acta del ple de la moció de censura. Tal com va apuntar, "no hi ha recollides les intervencions dels diferents portaveus, ni estan transcrites ni apareixen a través del link que porta a la vídeo acta; només hi ha les intervencions del senyor Klein. Per tant, aquí senyor Klein, ja veiem un canvi de tarannà absolut, visca la transparència! Visca la proximitat que vostè diu! En la primera acta que vostè signa, ja veiem que no hi consten les intervencions de cada portaveu que va intervenir al plenari de la moció de censura, per tant, transparència zero des del primer moment. També ens sobta que en el ple d'avui, tot i que sigui extraordinari, sempre hi ha hagut precs i preguntes. Estem en el segon ple i tornem a estar amb les portes tancades quan aquesta sala ja s'hi han fet actes institucionals –complint les mesures de seguretat– i amb l'aforament correcte per obrir a la ciutadania. Senyor Klein està tancant la informació de cara a la gent i no s'ompli la boca de transparència quan està demostrant de bon començament que no és el seu tarannà. Com vostè va dir en un mitjà de comunicació abans de prendre el càrrec: va dir que els cambrilencs notarien un canvi d'estil, doncs sí, des del primer moment estem notant un canvi d'estil. Si es rectifica l'acta votaríem a favor sinó en contra".

Oliver Klein: "No s'ha donat cap instrucció a cap departament perquè faci una cosa diferent a la que s'ha fet fins ara"

A les crítiques de Camí Mendoza sobre l'acta del ple de la moció de censura, l'alcalde –Oliver Klein– va explicar que, "no hi ha hagut cap instrucció, els departaments pertinents han transcrit i han actuat com en les darreres ocasions i jo no tinc novetat de cap canvi que hagi estat proposta meva, perquè no n'he fet cap. S'ha treballat ordinàriament des dels departaments oportuns. Si es veu algun defecte de forma que es pugui rectificar en la mesura del que es pugui fer, ho farem. No s'ha donat cap instrucció a cap departament perquè faci una cosa diferent a la que ha fet fins ara. Si és corregible, la nostra voluntat és la de corregir-ho. S'ha actuat com sempre".

Es preveu celebrar ple del cartipàs la setmana vinent

En resposta a les paraules de Lluís Abella de JxC sobre el cartipàs, l'alcalde va comentar que, "el ple del cartipàs serà la setmana vinent, –intentarem que sigui a principis de setmana–. El retard només és degut a temes administratius; quan hi ha un canvi de govern hi ha molta feina i òrgans que assignar; no té res a veure amb cap condició política". Finalment, sobre la decisió de fer la sessió a porta tancada al públic, Klein va dir: "em comprometo a que properament anirem tornant a la normalitat poc a poc".

Comenta aquest article