Informació general

Vacunació

Salut comença la vacunació intensiva de proximitat per arribar al màxim de població que encara no s'ha immunitzat

Per Redacció

Roda de premsa de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas ahir al matí
Roda de premsa de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas ahir al matí | Cedida

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va explicar ahir al matí l’inici de l’estratègia d’optimització progressiva dels punts de vacunació poblacional a un d’aquests punts, el de la Farga de l’Hospitalet. “Comença el canvi de fase de vacunació en què ens centrarem en continuar augmentant la cobertura vacunal mitjançant estratègies de proximitat”, va dir la secretària Cabezas. Així, el dispositiu de vacunació massiva de la COVID-19 habilitat fins ara a Catalunya, s’adapta per prioritzar l’accessibilitat des de la pròpia comunitat de les persones encara no vacunades. Bona part d’aquestes accions comunitàries consistiran, com va explicar Cabezas, a “apropar-nos a aquesta població que pot tenir una necessitat que ens acostem al lloc on viuen i els expliquem en persona per què cal vacunar-se”.

El nombre de persones reticents a vacunar-se és molt baix

En tot cas, a Catalunya, el nombre de persones reticents a vacunar-se de la COVID-19 és molt baix, ja que quan hem demanat a prop de 15.000 persones entre 20 i 40 anys  que encara no han rebut la primera dosi, menys de la meitat no veuen necessari vacunar-se. I tan sols un 27% no es volen immunitzar per por als efectes adversos de la vacuna, segons ha dit avui la secretària de Salut Pública. Per aquest motiu Salut insisteix en informar de la necessitat de la vacuna en aquestes edats i de la transitorietat d'efectes adversos.

Aquesta nova fase de la vacunació s’endega en el context d’una situació epidemiològica a Catalunya en què les taxes d’incidència estan baixant fins a un nivell de 29,9 d’incidència acumulada en set dies (IA7). “Però aquests darrers dies observem una situació d’estancament, com si s’hagués assolit la baixada màxima”, ha dit Cabezas. I ha continuat dient que, per això, “serà fonamental veure l’evolució que hi haurà les properes setmanes per saber què passarà aquesta tardor”.

Cabezas va fer una nova crida a que es vacuni la gent que encara no ho ha fet: “És importantíssim que es vacunin, perquè tenim tots els CAP i també aquests punts de vacunació específics disponibles per administrar primeres i segones dosis. I tot aquest teixit de proximitat al voltant de l’atenció primària”.

146 persones ingressades a l'UCI actualment

Quant a la situació assistencial actual, en aquests moments hi ha 146 persones ingressades a UCI, de les quals 9 tenen entre 20 i 40 anys d’edat, i 8 d’aquestes no estan vacunades.

Pel que fa a la nova fase de l’estratègia de vacunació que ara s’inicia a Catalunya, que implica optimitzar els punts de vacunació poblacional, és complementari a les trucades per animar la gent que encara no s’ha vacunat. Així com a les estratègies comunitàries per a la vacunació fetes anteriorment, que havien estat arribat a mesquites, a centres comercials, atenent i vacunant a persones en situació de sense llar, a mercats, i altres punts de vacunació oportunistes.

Comenta aquest article