Informació general

Política

Oliver Klein és proclamat alcalde de Cambrils

Aquest migdia s'ha celebrat el ple en el què s'ha votat la moció de censura contra la fins ara alcaldessa, Camí Mendoza, i ha propiciat un canvi d'alcaldia a mans del líder de l'NMC, Oliver Klein

Per Berta Ruiz, Andreu Dalmau

Oliver Klein, el nou alcalde de Cambrils
Oliver Klein, el nou alcalde de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Oliver Klein ha estat proclamat alcalde de Cambrils, aquest migdia, després de la celebració del ple en el què s'ha votat la moció de censura contra la fins ara alcaldessa –Camí Mendoza–, forçant així el canvi d'alcaldia al consistori cambrilenc. Oliver Klein ha pres possessió del càrrec, després d'una sessió plenària de gairebé dues hores i mitja en la què hi han intervingut l'alcaldessa sortint, tots els portaveus dels grups polítics i els dos regidors no adscrits. A la votació de la moció de censura, Oliver Klein ha comptat amb 13 vots a favor –NMC, PSC, CS, PP i els dos regidors no adscrits Patrícia de Miguel i Joan M. Artigau– per vuit vots en contra –ERC i JxC–.

Prèviament als parlaments s'ha constituït la mesa d'edat formada per la regidora de menys edat –Natàlia Pleguezuelos– i la regidora de més edat del consistori–Cinta Ballesté– acompanyades per la secretària general de l'Ajuntament, M. Cinta Vidal. Precisament, Ballesté ha tingut unes paraules prèvies de rebuig a la convocatòria de la sessió de moció de censura manifestant que, "exerciré com a presidenta de la mesa, tot i que no és del meu grat formar-ne part perquè s'executa una moció contra aquest govern i contra la voluntat democràtica d'unes eleccions. No tot s'hi val per al poder".

Lectura del text de la moció de censura

Tot seguit, la regidora Natàlia Pleguezuelos ha estat l'encarregada de fer lectura del text de la moció de censura –signat per tretze regidors del consistori". En aquest text, Pleguezuelos ha apuntat qüestions com que, "el govern de Camí Mendoza ha estat instal·lat en el continuisme, en la paràlisi i contra el consens en temes cabdals. Aquest darrer extrem ha quedat constatat en l'elaboració dels pressupostos on ha faltat diàleg amb la resta de forces polítiques. Aquesta tendència s’ha traslladat a l’àmbit social, on es pensa que el govern no escolta. El municipi s’ha quedat enrere en temes molt importants. A partir d'aquí, es va obrir una via de comunicació entre l'NMC i l'oposició, recuperant la bona sintonia de l'any 2019. Els regidors i regidores van arribar a la conclusió que calia reconduir la situació del municipi i treure Cambrils de la situació de paràlisi. És un acord lluny de les sigles i dels posicionaments polítics, sinó per recuperar un Cambrils més social, més comercial i més preocupat en resoldre els problemes del present. S’ha de recuperar el diàleg per crear pactes com a eix vertebrador d’aquest govern sòlid i d’aquest objectiu compartit que és Cambrils".

A partir d'aquí han anat intervenint els diferents portaveus dels grups polítics, així com la fins ara alcaldessa Camí Mendoza i el nou alcalde de Cambrils, Oliver Klein. El primer en fer-ho ha estat Klein –que abans de res ha tingut unes paraules de record i de suport als habitants de l'illa de La Palma–. Aquestes són algunes de les frases més destacades dels diferents parlaments:

Oliver Klein (NMC): "Cambrils necessita amb urgència aquest canvi i ho intentarem fer possible. El canvi valdrà la pena"

- Avui es un dia d’aquells que s’escriuen en majúscules. Vull expressar la meva satisfacció i la del meu grup. També vull expressar la meva consideració als membres del PSC, C’s i PP, companys de viatge. Una proposta d’aquesta envergadura no és el resultat d’una conversa d’un dia; és el resultat d’una conversa madurada i amb el convenciment que és una decisió bona per cambrils.

- L'NMC sempre treballara per millorar Cambrils, no aspirem a res més que això. Cambrils no podia continuar en aquesta situació còmoda. No era bona per a ningú, sobretot per als cambrilencs. Aquesta és la raó principal. Es tracta d'una moció per un nou impuls, una moció de censura en positiu.

- He llegit entrevistes en les què s'atacava a membres d’aquesta oposició. Penso que aquests que diuen això no entenen res, aquesta no és una causa personal. Compleixo la voluntat dels cambrilencs que ens van votar. Aquest govern és igual de legal i legítim que el govern que surt avui.

- La nova coalició de govern té tota la força moral per tirar endavant tots els projectes que estan en curs i tots els que volem fer nosaltres.

- L’electorat està cansat d’activitats d’enginyeria política. Ara s’ha de pactar governs amplis, això millora el sistema. Diàleg i consens són paraules fonamentals en aquest discurs. Un nou govern que començarà a treballar des del minut 0. A ningú se li escapa que la força d’aquest govern serà de 13 regidors –superior a l’anterior–, i amb quatre partits diferents.

- L’antic govern ens ha criticat durament. Serem molt més exigents en la feina del govern. Ens pronunciarem a peu de carrer. Els reptes culturals, socials han canviat i per això nosaltres també hem de canviar.

- Donarem respostes a les necessitats del dia a dia: manteniment de la via pública, especialment a les zones escolars i infantils. Facilitar la vida de pares, mares i nens. Aquesta serà la nostra ocupació principal a partir del primer dia.

- Cambrils no pot esperar més. Cambrils necessita amb urgència aquest canvi i ho intentarem fer possible. El canvi valdrà la pena.

Camí Mendoza (ERC): "Ha traït la meva persona i el govern actual; aquesta és la persona que faran alcalde"

- És la segona vegada en 42 anys que es vota una moció de censura a Cambrils. Des d'aquí, vull agrair l'oportunitat d’haver governat aquest municipi.

- Té arguments aquesta moció? El govern actual es el resultat de la democràcia. De quin continuisme parlen? Continuisme és el que hem demostrat ERC i Junts per desenvolupar el pacte municipal a l’inici de mandat. Critiquen el continuisme i admeten que no paralitzaran els projectes nostres. S’ha de ser honrat, lleial i sincer. Ho han sigut senyors de l'NMC?

- El Pla de Mandat estava consensuat pels tres partits del govern. Estem parlant de transparència entre govern i oposició. Qui volia que l'oposició no participés? Vostè senyor Klein. Mantindrà el contacte amb la nova oposició? Serà un alcalde a l’ombra, tal com es comenta al carrer?

- Vostè no va anar a Barcelona a la concentració contra l’atemptat

- Parlen de falta de lideratge i posen al capdavant la persona que va trair a l’alcalde Robert Benaiges i que es va quedar sol quan els 3 membres de l'NMC el van abandonar. Ara ha traït la meva persona i el govern actual. Aquesta és la persona que faran alcalde.

- Diuen que aquest és un govern que no escolta. Hem escoltat als cambrilencs i cambrilenques. Escoltaran als historiadors per no enderrocar l’estació? S’atreviran a fer una consulta popular?

- El senyor Oliver Klein té nul·la participació en la vida pública. Algú amb poc respecte, sempre mirant el mòbil. Només connecta quan algun tema li interessa.

- Van perdre vots a les darreres eleccions. Ara aconseguirà el seu objectiu: ser alcalde.

- Estem davant un acord que no és pragmàtic. Els membres d’aquest futur govern no té res en comú. No té en compte el benefici de la ciutadania.

- Senyors del PSC, deu anys després de fer fora Klein, faran alcalde al que els va apunyalar.

- Em preocupa què faran per Cambrils. Els hi recordo que teníem un PAM acordat. Volen una regeneració i fiquen d’alcalde i de regidors que fa 18 anys que estan a l’Ajuntament.

- El senyor Daza no ha fet res per la neteja de Cambrils.

- Parlen d'un cambrils més comercial? Vostè n’era el regidor de Promoció Econòmica, senyor Klein.

- Ser alcalde implica una gran dedicació. Haurà de treballar 24 hores al dia. Ja sabem com treballa, per ell i els seus.

- Vull agrair a Junts per Cambrils per ser un bon company de govern.

- Li hem tolerat i li hem aguantat moltes coses en benefici de l’estabilitat de Cambrils. Som a la política per entendre’ns, per posar per davant els interessos dels cambrilencs. No cal que siguem amics. Ha quedat claríssim el seu rotund fracàs en empènyer un pacte de govern. Se n’ha desdit de forma egoista quan més li ha convingut. Incapaç de la gestió del comerç de Cambrils. Això és el que més greu ens sap i me'n penedeixo de no haver-lo desautoritzat abans.

- Esperem que facin realitat l’avinguda de l’Esport i la nau de la brigada.

- Obrim un espai de diàleg amb el nou govern pel bé de Cambrils. Tenim la mà estesa al PSC, votin en contra a aquesta moció.

- Cambrils està per davant de tot i de tothom.

Patricia de Miguel (no adscrita): "Veig desídia, falta de ganes, falta d'interès; s'han acomodat"

- Això d'avui no va de persones. Avui dono suport a aquesta moció per falta de transparència i de lideratge.

- Formo part d'aquest plenari des de l'any 2015 i en sis anys he pogut fer balanç. Això no ho he vist mai.

- Veig desídia, falta de ganes, falta d'interès; s'han acomodat.

- La gent està cansada d'aquest govern.

- Qui pateix les conseqüències és el poble; els dona igual que Cambrils estigui brut.

Joan M. Artigau (no adscrit): "Aquesta moció permet l’entrada d’aire fresc i renovador"

- Les no decisions preses enfront temes concrets i altres decisions desencertades justifiquen aquesta moció de censura.

- Hi ha hagut falta de diàleg i debat en els plens. Hi ha hagut silenci en temes molt importants per Cambrils.

- S'ha fet una mala gestió en la imatge pública.

- Aquest govern no està a l’alçada de tot el que els cambrilencs necessiten. Ha minvat la poquíssima confiança que tenia en vostès.

- Aquesta moció permet l’entrada d’aire fresc i renovador.

David Chatelain (PP): "S'obre un nou temps per a Cambrils; sabem que no podrem executar grans projectes però ens centrarem en el present"

- Els darrers anys han estat molt complicats per Cambrils. Per tal d’enfrontar situacions com aquestes es necessari un govern fort i aquest no ha estat el cas.

- Hi ha hagut crítiques d’entitats i l’oposició a la falta de transparència i agilitat.

- Aquest govern ha deixat penjats molts projectes de govern anteriors. Molts més anuncis que projectes executats.

- No es censura a una persona. Hi ha una opinió generalitzada de que Cambrils no funciona. A la gent se li fa molt complicat que li parlin de 2030 quan cada dia surt al carrer i hi ha el mateix clot.

- No hi haurà un canvi per canviar. Serem la garantia que es mantingui allò que funciona i impulsarem noves idees que construeixin una ciutat millor.

- S'obre un nou temps per a Cambrils; sabem que no podrem executar grans projectes però ens centrarem en el present.

- Demanem un vot de confiança i una mica de paciència per poder assolir amb èxit els reptes del futur.

Lluís Abella (JxC): "La gent de Cambrils no es mereixen aquesta gent al capdavant"

- Es tracta d'una maniobra de deslleialtat i traïdoria per part del senyor Klein i els seus companys de govern.

- Un pacte antinatura, no s’aguanta per enlloc.

- Dona la sensació que es vol aconseguir la cadira a qualsevol preu.

- Els motius són un despropòsit, ple de mentides.

- L'NMC és corresponsable de les accions d’aquest govern, que han estat consensuades. S’atribueixen els mèrits i les decisions complicades les prenen els altres.

- La gent de Cambrils no es mereixen aquesta gent al capdavant.

- Estem patint una pandèmia. Són tan ineptes que són capaços de qüestionar la seva pròpia gestió per saciar les seves ànsies de poder.

- Pensen fer un altre PAM o s’apropiaran del nostre?

- No s’havia pres cap decisió respecte a l’estació, per tant no podia haver-hi cap diferència en aquest aspecte.

- Vostè era molt 'reaci' a donar informació a l’oposició.

- Senyor Klein, vostè volia el poder. Ho va intentar amb el PSC, li va sortir el tir per la culata. S’ha preguntat qui voldrà pactar amb vostè d’aquí dos anys? Pan para hoy, hambre para mañana...

- Senyors de l’oposició, complireu tot allò que prometíeu? Endarrerireu l’obra de la rambla de Jaume I tal com vau dir? Reduireu els impostos? Ara sabrem si són coherents amb el que diuen.

- Senyor Artigau, el felicito perquè deu ser el nou regidor d’urbanisme.

- Senyora López, vostè es mereix més l’alcaldia. No entenc que faci alcalde el traïdor del seu partit i ara d’ERC i Junts. No entenc que avalis l'entrada de la guineu al galliner.

- Ni el dia abans de presentar la moció va tenir la dignitat de dir-nos-ho a la cara. Viu de l’engany constant. A nivell municipal les persones estem per sobre dels partits.

- Des de l’oposició fiscalitzarem aquest govern. Sabem com estan les coses.

Enric Daza (NMC): "Som un partit municipalista que treballa exclusivament pel bé de Cambrils"

- Vull agrair el suport a tots els militants i votants.

- L'NMC es regeix a través del diàleg i el consens.

- Som un partit municipalista que treballa exclusivament pel bé de Cambrils.

- La passivitat no és una bona forma d’arreglar les coses.

Juan Carlos Romera (C’s): "Senyors del govern: bon vent i barca nova"

- Hem tingut l’honor de liderar l’oposició durant dos anys, juntament amb la resta de companys.

- Governar no és fàcil, senyora Camí, és cert. S’ha d’aprendre a fer autocrítica. Els desencerts del govern municipal no han estat pocs.

- El treball de l’oposició ha estat essencial per combatre una crisi social, econòmica i sanitària sense precedents.

- Un govern sòlid que governarà per tots, amb major voluntat d’escolta, diàleg i treball.

- És un punt de partida per posicionar Cambrils en la via del creixement i el consens.

- Treballar, escoltar i aprendre, això és el que farem. Senyors del govern: bon vent i barca nova.

Ana López (PSC): "Sabem que tenim molt per canviar i que hem participat en aquest cop de timó perquè Cambrils ho necessita"

- Aquesta no és una situació agradable per a ningú, però és una eina democràtica.

- Hem de donar un nou impuls a aquest ajuntament.

- Hem recolzat aquesta moció per responsabilitat, res més que això.

- Entenem a tots aquells que estiguin dolguts o que no entenguin aquesta situació, però he trobat a faltar una mica d’autocrítica.

- L'hemeroteca està plena de silencis a les nostres preguntes, tant als plenaris com a instàncies. Aquesta mà estesa no ha existit. No els hi ha importat la nostra tristor quan hem vist que les nostres propostes es quedaven al calaix.

- Sabem que tenim molt per canviar i que hem participat en aquest cop de timó perquè Cambrils ho necessita.

- Hem de ser un govern que escolti, sense taifes i partidismes, que és precisament el que hem trobat a faltar en aquest govern.

- El PSC recolza aquesta moció per fer-ho millor. No és un txec en blan per a l'NMC ni per C’s. Les crítiques cap a ells continuaran, però també hi haurà molta lleialtat. El mateix li demanem a l'NMC. No volem caure en allò que hem estat criticant tant durament.

- ERC va fer una lectura electoral simplista a l'intentar arribar acords sense tenir en compte l’oposició. Aquesta moció és un demèrit seu.

- El PSC sempre ha tingut una vocació de govern i, sí, cedim l’alcaldia a l'NMC perquè deixem de banda les sigles per governar Cambrils. Si el senyor Klein no té la capacitat –que no en tenim dubte–, ja li ensenyarem.

- Algunes de les propostes les haurem de tirar endavant encara que no ens agradi, però revisarem les que puguem. La compra del Celler va ser una compra decidida només pel Govern.

Alejandro García (ERC): "Avui és un dia molt trist. Aquesta és la pitjor versió de la política. És la moció de la vergonya"

- Avui és un dia molt trist. Aquesta és la pitjor versió de la política. És la moció de la vergonya.

- El PSC actua únicament des de la rancúnia i dona l’alcaldia al que, fins fa poc, considerava el seu enemic. On queda el seu progressisme?

- Una moció signada per un partit en vies de desaparició, un partit que ha vist com perdia vots poc a poc, un regidor que no aconseguia el seu capritx personal... Són com l’oli i l’aigua. Es un pacte Frankestein, només per fer fora la Camí de l’alcaldia i ficar-hi la cinquena força política.

- S’han tragat els principis, només per repartir-se les cadires. Aquesta és la política que allunya a la ciutadania de la política.

- Fan una moció de censura per continuar amb el mateix projecte i ens acusen de ser un govern aturat. No aporten cap idea nova ni cap projecte de futur. Sustenten un pacte sota la mentida.

- El senyor Chatelain diu que la Camí no ha sabut liderar i fa alcalde al senyor Klein?

- Diu que la decisió ve de l’assemblea però portava setmanes negociant amb l’oposició. L’especialitat del senyor Klein és desaparèixer i tornar per penjar-se medalles.

- Canvien un tarannà tranquil i conciliador de la Camí per un totalment populista del senyor Klein.

- El que més ens preocupa és el futur de Cambrils.

- No participen en l’activitat cultural de Cambrils. La cultura està en perill, donen engrunes a unes entitats que la mantenen viva.

- Hem sentit moltes bajanades per justificar aquesta moció, però la més grossa és que pretenen vendre’ns que no hi ha sigles.

- L’únic que vostè vol és l’alcaldia.

- Es penjaran les medalles quan tirin endavant els nostres projectes. Però estarem atents per fiscalitzar el seu govern.

Oliver Klein pren possessió del càrrec

Després dels parlaments, s'ha realitzat la votació i Oliver Klein ha assolit el vot favorable necessari per assolir l'alcaldia i aconseguir un canvi en les forces polítiques del consistori. Ha promès el seu càrrec i, tot seguit, la regidora Natàlia Pleguezuelos –integrant de la mesa d'edat– ha estat l'encarregada de lliurar-li la vara d'alcalde. Finalment, Klein ha adreçat unes paraules d'agraïment a tothom qui li ha donat el seu recolzament i ha tingut unes paraules de record per a la seva mare, Neus Bosquet –que va morir ara fa un any–.

El nou equip de govern municipal / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article