Informació general

Camí Mendoza, alcaldessa: «Oliver Klein no ha sigut sincer ni lleial, ni amb el pacte de govern ni amb la meva persona»

Amb la distància dels dies transcorreguts des de la presentació de la moció de censura, l'alcaldessa comenta a revistacambrils.cat que el que l'indigna més "és que no hi ha una justificació. Com ho expliquem això a la gent perquè ens continuï creient"

Per Lluís Rovira i Barenys

Camí Mendoza, al seu despatx d'alcaldia
Camí Mendoza, al seu despatx d'alcaldia | Lluís Rovira i Barenys

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha analitzat per a revistacambrils.cat com va viure el terratrèmol polític d'aquest passat dimarts 14 de setembre, el dia en què es va presentar la moció de censura per part dels partits de l'oposició (PSC, Cs i PP) juntament amb l'NMC i els dos regidors no adscrits. Amb una mica més de distància pels dies transcorreguts, l'alcaldessa ha comentat que el que l'indigna més "és que no hi ha una justificació. Com ho expliquem això a la gent perquè ens continuï creient als polítics. Ja costa prou!" i ha afegit, "em sap molt de greu pel desencís que pot provocar això a la població de cara a les persones que ens dediquem al servei públic a través de la política. I per altra banda, també m'indigna aquesta deslleialtat d'unes persones amb les que havies marcat un acord a començament de mandat i que en aquest moment no ens han donat opció ni tan sols a poder rectificar i parlar de les possibles diferències. Oliver Klein no ha sigut sincer ni lleial, ni amb el pacte de govern ni amb la meva persona. Ha parlat amb mi quan ja estava tot dat i beneït, això és ser un traïdor".

-Com es va viure el dia i mig que va transcórrer des que vau sospitar que hi havia un moviment polític per desbancar-vos fins que es va fer efectiu?

-Una persona, el diumenge 12 de setembre al vespre, em va comentar que circulava un rumor en el sentit que es preparava alguna cosa a nivell polític local i em va concretar que aquesta setmana havia de passar alguna cosa. Això em va fer saltar l'alarma perquè jo ja havia sentit alguna cosa abans però no n'havia fet gaire cas però la concreció de la imminència de tot plegat em va començar a preocupar. L'endemà dilluns, abans de dir res al partit, ho vaig comentar amb el portaveu de Junts, Lluís Abella. Posteriorment vam fer la reunió de Junta de Govern, el dilluns a la tarda, i un cop acabada li vam dir a l'Oliver Klein que ens havia arribat un rumor i no sabíem si hi havia res de cert o no. Ell ens va respondre que a ell també li havia arribat aquest rumor i que per aquest motiu el seu partit (NMC) havia convocat una assemblea pel vespre del dilluns 13 de setembre. El regidor Enric Daza fins i tot va afegir que ell ja no era el president de l'assemblea de l'NMC i que ja no podia decidir res, que l'assemblea era sobirana i que el que decidís l'assemblea és el que s'hauria de fer. Seguint aquest joc els hi vaig dir que fos l'hora que fos, com a alcaldessa i com a govern, m'oferia a venir a aquesta assemblea a resoldre dubtes, a parlar o negociar, o el que sigui. Però no em van dir res.

L'endemà, dimarts a mig matí, els vam anar veient desfilar a tots els que donen suport a la moció de censura cap el despatx de Secretaria on van anar presencialment a signar aquest document. Més tard, Oliver Klein va entrar al meu despatx on en aquell moment hi havia altres regidors també del govern. Ens va dir que l'assemblea havia decidit que es tirés endavant la moció de censura i que feia pocs moments l'acabaven de presentar. Li vaig dir, textualment, que ell ja sabia que no deia la veritat. A partir d'aquí, ERC i Junts vam fer un intent amb el PSC per mirar que s'ajuntés amb naltros però ja no ens van donar l'oportunitat. Naltros havíem pensat que el PSC no entraria en el joc i vam creure que si l'Ana López tenia ganes d'entrar al govern potser el que podíem era oferir-li naltros aquesta possibilitat. Estàvem convençudíssims que l'Ana no donaria suport a l'Oliver per ser alcalde. Cap a quarts d'una de la nit vaig saber que tota la maniobra política anava endavant. A partir d'aquí vaig enviar un WatsApp i la resposta de l'Ana va ser que avui no parlem. L'endemà li vaig enviar una altre Watsapp i em va dir que fins passat el dia 28 no parlaríem.

-El pacte de govern de les darreres eleccions municipals va ser un dels més matiners de la demarcació i gairebé de tot Catalunya. En aquell moment i durant la presentació del pacte davant la premsa ja es va dir que des d'ERC només s'havia contemplat la possibilitat de fer el pacte amb Junts i l'NMC. En aquell moment també es va saber que l'NMC havia negociat amb la resta de partits però no que no havia arribat a l'acord desitjat...

-La segona força de les passades eleccions va ser  Ciutadans i l'NMC podia encaixar en un bàndol o l'altre. En les primeres hores era normal que Ciutadans o el PSC intentessin fer govern també. A mi, el PSC no em va trucar per proposar un govern. Per una banda i l'altre, tots vam veure que l'Oliver era la peça clau i qui primer el guanyava era qui feia el govern.

-Un cop formalitzat el pacte de govern el PSC va dir públicament: “sembla que han perdut les formes, uns per conservar la cadira i els altres per aconseguir ser-hi després de dos anys”...

-Ara això li va per ella (Ana López). Ara se'ls hi pot dir el mateix a ells! A vegades passa allò de què el que penses dels altres és el que faries tu

-Per la seva part, Ciutadans va qualificar el pacte de govern de “continuista, supremacista i populista”...

-A veure què faran ells!

-Quan es complia el mig any de mandat l'oposició va fer una roda de premsa conjunta. En aquell moment ja van denunciar, respecte al govern municipal, de "falta de diàleg, caos, descontrol, improvisació",...  tot un seguit de coses que s'han repetit ara, gairebé dos anys després...

-Jo crec que ells (l'oposició) van anar al desgast des del primer moment. Els socialistes estaven rabiosos perquè s'havia fet aquest pacte. Jo no entenia perquè estaven tant furiosos. Aquest mantra de la falta de diàleg,.....és el que han anat repetint durant tot aquest temps i és el que han argumentat ara. A la moció parlen de falta de transparència, de falta de lideratge, … i a l'últim tram d'aquest document parla l'Oliver i diu “faré un govern sincer, lleial....” justament li posen en boca d'ell la paraula lleial! A la moció de censura presentada també diuen que el govern ho ha fet tot malament, però l'Oliver també estava al govern. O sigui, se suposa que ell ho feia tan malament com els altres dos partits de govern!.

Des d'un bon començament ens ho van posar molt difícil per tal que nosaltres ens aproximéssim més a l'oposició. Com més els hi donaves més maltracte rebies. Era el joc del desgast, no sé si l'Oliver ja ho havia pactat des del primer moment, però ja no descarto res. També és curiós que l'Oliver parla de lideratge en la moció i el seu grup, al mandat anterior, de quatre regidors que eren el van plantar tres i el van deixar sol. Si això es pot considerar que és un bon líder!, si aquest ha de ser l'alcalde de Cambrils!

-Ara entrem al darrer tram del mandat, en un període en el que s'havia de visibilitzar la feina d'aquests dos darrers anys

-Han sigut dos anys molt complicats, havent-hi hagut un any i mig de pandèmia pel mig. El primer any de mandat ho prepares, el segon i el tercer serveixen per acabar-ho d'impulsar o executar tot i que aquest cop la pandèmia ens ho ha entretingut una mica.

-En la roda de premsa del dimarts assenyalaves l'avinguda de l'Esport i deies que et feia patir la seva execució

-Per poder executar l'avinguda de l'Esport, de cara a l'any vinent, rebrem els diners de la Diputació, corresponent al PAM de quatre anys. A banda, el préstec per completar el cost de les obres s'ha de tramitar dins el pressupost de l'any que ve. I per demanar el préstec de l'any que ve es necessita tenir el pressupost aprovat. Si es vol començar les obres el gener de 2022, el pressupost s'ha d'aprovar enguany i ara tot això que ha passat ho retardarà. Naltros ja teníem el pressupost, ja l'estàvem treballant, ja hi havia la base i teníem la previsió d'aprovar-lo definitivament abans del desembre. Amb el pressupost aprovat havíem de demanar les ofertes dels bancs, més tard l'adjudicació del préstec i a partir d'aquí ja es podia adjudicar, també, l'obra.

Perillen els diners de la Diputació ja que la Diputació diu que per cobrar els diners ha d'estar l'obra acabada i justificada abans del 30 d'octubre de l'any vinent.

-I pel que fa a l'antiga estació, com penses que quedarà ara la qüestió?

-Les declaracions que va fer Oliver Klein aquest passat dimarts ja ho deixen força clar. Quan estàs en un pacte de govern has de recollir les diferents opinions. En aquest cas, tant Junts com ERC defensem mantenir l'edifici de l'estació i per altra banda, sabem que tots els que s'han ajuntat ara i que previsiblement estaran al govern són detractors d'aquesta opció. Aquí entraríem al debat de dir què s'ha de fer per mantenir l'edifici, doncs busquem fórmules entre tots. Hi ha gent que són més freds a l'hora de prendre decisions polítiques, que en moltes ocasions ja ho has de ser fred, però a vegades també has de posar estima pel teu municipi.

-Al juny quan vau presentar les tres propostes estratègiques d'aquest mandat l'acord entre les forces polítiques del govern municipal semblava total. A més, vas presentar-les al costat del regidor d'Urbanisme,...

-Vam preparar junts la xerrada i la presentació que vam fer. Teníem previst per més endavant una nova posada en escena, amb el cap de Junts, de temes que afecten a les àrees de Junts. Això estava parlat.

-En l'escrit de la moció de censura s'argumentava també la millora de la neteja, què en penses d'aquest tema?

-A tots ens agradaria veure Cambrils més net. He de dir que aquest tema no ha provocat cap tensió dins l'equip de govern, en absolut. A més, en aquest cas el president de Secomsa Cambrils és Enric Daza, de l'NMC. Aquest tema no té sentit que el posin pel mig. Al text de la moció també parlen de “millorar el comerç” i Oliver Klein era el regidor de Promoció Econòmica!. També parlen de regeneració, regeneració és el sr Vallès, Yolanda Quílez, Ana López, Oliver Klein, David Chatelain, Santi Gámez, ….? tots aquests porten més anys que els d'Esquerra

El tema de la neteja és un tema recorrent, són arguments populistes que saben que la gent els hi preocupa en el dia a dia però que en cap cas això són temes per provocar una moció de censura. Ens han provocat més problemes interns l'edifici de l'estació del tren, el carrer de les Orquídies o els xiringuitos que això.

-En els sis darrers anys el deute municipal s'ha reduït força..

-I ara veuràs on arribarà en un any i mig. Prevèiem arribar a finals d'any a un 32-34 % i anàvem pel bon camí. Ara s'havia de formalitzar el préstec per la Rambla i això ho podíem fer perquè vam rebaixar deute. Vam estar quatre anys del mandat anterior sense poder executar res per tal de rebaixar el deute. En aquest mandat, que ja podíem començar a fer alguna cosa, primer ve la pandèmia i ara això. Quan vam entrar, l'any 2015, el deute estava a més del doble que ara i a finals de l'anterior mandat ja havíem baixat a 46-47%.

-Com esteu vivint aquests dies posteriors a la presentació de la moció de censura?

-S'estan fent eterns!. De moment ens estem situant i estem acabant de reconduir les coses que hi ha més imminents. Amb Junts estem al mateix vaixell. De cara a més endavant, creiem que amb el coneixement que tenim de com deixem les coses podem fer una oposició forta i constructiva per ajudar a avançar i també, per posar en evidència qualsevol pas en fals que puguin fer. D'altra banda, vull destacar els nombrosos suports que he rebut aquests dies, tant de gent de Cambrils com de fora.

Comenta aquest article