Cultura

Exposició

L'exposició «Antoni Campañà: la mirada del fotògraf» mostrarà un centenar d'imatges d'entre 1920 i 1960 en tres espais diferents

Per Redacció

Una de les imatges que formen part de l'arxiu fotogràfic d'Antoni Campañà
Una de les imatges que formen part de l'arxiu fotogràfic d'Antoni Campañà | Cedida

La mostra "Antoni Campañà a Cambrils: la mirada del fotògraf (1920-1960)", que inclou un centenar de fotografies de gran valor documental i històric, es podrà veure en tres espais de la Vila a partir del 9 de setembre. La mostra permet seguir la gran transformació que va experimentar el municipi en quatre dècades, abans de la Guerra Civil i posteriorment, amb el desenvolupament del sector turístic, a ulls d’un dels fotògrafs pictorialistes catalans més importants del segle XX. 

L’exposició s’estructura en tres espais: la sala Àgora –que serà l’escenari de la inauguració, dijous 9 a les 19.00 hores–, la sala Àmbits i la Torre del Port, cadascuna amb un àmbit temàtic diferenciat. Totes tres presenten un ampli ventall d’imatges de gran valor, on el visitant descobrirà elements del passat de Cambrils fins ara desconeguts o no documentats gràficament. 

Antoni Campañà (Arbúcies, 1906 – Sant Cugat del Vallès, 1989) es va iniciar de molt jove a la fotografia i es va convertir en un dels fotògrafs pictorialistes més premiats arreu del món. Va treballar com a fotoperiodista a diversos mitjans i una imatge seva va ser portada de l’American Photography el 1934. Després de la guerra va especialitzar-se en fotografia d’actualitat i esportiva per a diversos mitjans. I va seguir innovant: en ple auge del turisme, va ser un dels primers en editar fotografies en color per a postals. Cambrils, on Campañà estiuejava, i per extensió la Costa Daurada no va restar al marge del seu àmbit de treball.  

A la Sala Àgora s'hi mostren fotografies posteriors a 1935

A la sala Àgora s’hi mostren trenta-cinc fotografies posteriors a 1935 que capturen els dies de platja de familiars, amics o coneguts, el ferrocarril, la feina dels pescadors i les remendadores, la subhasta del peix, els campionats d’esquí nàutic o l’Ermita de la Mare de Déu del Camí. S’hi tracta una gran varietat temàtica que en l’actualitat pren la dimensió de testimoni d’una època desconeguda per a una bona part de la societat cambrilenca, que ens apropa a un passat a un estil de vida diferent a l’actual.  

A la Torre del Port, imatges dels anys 20

A la Torre del Port, es mostren tot un seguit d’imatges de la vida al barri del port a la dècada dels anys vint del segle passat. L’arribada o sortida de les barques de pesca, la vida diària dels habitants del barri, els vells i no tan vells pescadors o la vestimenta. Tot plegat, les fotografies presentades i vistes amb perspectiva històrica, transmeten la capacitat d’un espai, d’un gremi  i d’una societat per transformar-se.  

A la sala Àmbits, imatges entre els anys 1939 i 1945

A la sala Àmbits la mostra fotogràfica se centra entre els anys 1939 i 1945 i inclou imatges del dia de Corpus de l’any 1942. També es mostren imatges d’un acte d’exaltació del nou règim que d’una manera regular, especialment durant els primers anys del franquisme, se celebraven a tots els municipis, sovint per petició o recomanació d’alts mandataris del Règim. Campañà va deixar també un fantàstic testimoni relacionat amb la festivitat de la Mare de Déu de la Immaculada i la tradició gegantera de Cambrils: la sortida de gegants del carrer Major acompanyats dels nanos.