Societat

Escoltisme

Totes les branques de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar marxen de campaments aquesta setmana

Els infants i joves de l'entitat cambrilenca inicien unes sortides adaptades al seu grup d'edat i que s'intenten assemblar el màxim possible a les d'abans de la pandèmia, però amb les mesures de seguretat encara molt presents

Per Maria Vidal

Els Llops i Daines de Mar de l'Agrupament Escolta Gent de Mar fan una ruta en bicicleta i a peu per la Terra Alta
Els Llops i Daines de Mar de l'Agrupament Escolta Gent de Mar fan una ruta en bicicleta i a peu per la Terra Alta | Cedida

L'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar ja ha donat el tret de sortida als seus campaments d'estiu. Un any més, la setantena d'infants i joves i la vintena de caps voluntaris que formen part d'aquesta entitat de lleure educatiu realitzen una sortida com a tancament del curs. Tot i que cada branca fa una sortida diferent, adaptada a l'edat dels infants, aquest curs tots els grups marxen simultàniament durant aquesta primera setmana de setembre.

A més, per segona vegada, els campaments de l'entitat cambrilenca han sigut preparats i adaptats a la situació sanitària de pandèmia. Les sortides de l'AEiG encara no són com les d'abans de la pandèmia, però cada vegada s'hi assemblen més: amb rutes, d'uns set dies de durada i tornant a dormir en tendes. Tanmateix, s'ha posat el focus en respectar les mesures sanitàries per la Covid-19 i complir tots els protocols, com el que exigeix que un cap de cada branca, com a mínim, dugui a terme un curs d'higiene i prevenció contra la Covid-19. Aquest any, la situació actual permet deixar enrere les mesures més restrictives, fent possible que hi hagi grups de convivència de fins a 30 participants i podent prescindir de la mascareta en els espais exteriors entre els integrats d'un mateix grup bombolla. Tot i això, es mantenen les limitacions d'ocupació de les tendes de campanya i els hàbits d'higiene amb rentat de mans sistemàtic, entre d'altres.

Campaments a la natura per a infants més petits i rutes per als participants més grans

Els campaments són alhora un moment de culminació i retrobament, després de tot un estiu sense caus, i també una eina pedagògica per fer els infants i joves protagonistes del seu desenvolupament. Aquest any, els primers en marxar han sigut les dues branques de Llops i Daines, d'entre 8 i 11 anys, que van iniciar els seus campaments aquest diumenge, 29 d'agost. Per una banda, la branca de Llops i Daines de Muntanya fa uns campaments estables en un terreny situat al pantà de Vilanova de Sau. Per l'altra, la branca de Llops i Daines de Mar realitzen una ruta en bicicleta per la Terra Alta que finalitzarà a El Pinell de Brai. 

Ahir va ser el torn de les branques més petita i més gran. La branca de Castors i Llúdrigues, amb infants entre 6 i 9 anys, realitzarà un campament estable de quatre dies al terreny de Vila-Rodona. Molts d'aquests infants viuran per primera vegada l'experiència de marxar de campaments, dormir en tendes i penjar-se el fulard al coll. Per la seva banda, els Pioners i Caravel·les, és a dir, els joves que tenen entre 14 i 16 anys, faran un tram de la ruta pel GR-92, a la Costa Brava. Els últims en marxar seran els Ràngers i Noies Guia, d'entre 11 i 14 anys, que començaran aquest dimecres una ruta per diversos municipis del Segrià per acabar en un campament estable en un terreny a Massalcoreig.

Els campaments signifiquen, cada any, la culminació i el tancament del curs

Així doncs, aquesta setmana, l'Agrupament Escolta i Guia posarà punt i final a un curs amb moltes interrupcions i amb la paralització, des del novembre fins al febrer, dels caus presencials. Per tant, els caps s'han hagut de reinventar per seguir fent cau de manera telemàtica. Després de totes les restriccions imposades, han apostat per tirar endavant uns campaments perquè els infants estiguin en contacte amb la natura i les activitats escoltes despleguin el seu potencial.

Una vegada s'hauran acabat els campaments, i s'haurà posat punt i final a aquest curs, els caps de l'Agrupament es prepararan per encarar un nou curs, que començarà a principis d'octubre amb el pas de branca, una excursió que inaugura el curs i simbolitza l'acomiadament dels companys del curs anterior i la benvinguda i coneixença dels nous companys.