Informació general

Restriccions

Lluís Abella, regidor de Protecció Ciutadana: «A Cambrils no ens va bé que no hi hagi toc de queda perquè provocarà situacions sanitàries que no podem controlar»

Des de l'Ajuntament de Cambrils es reclama que torni el confinament nocturn al municipi perquè "és una eina per evitar aglomeracions" i s'adverteix l'augment d'incivisme, especialment a les platges

Per Maria Vidal

Gent al passeig marítim, aquest passat diumenge al vespre
Gent al passeig marítim, aquest passat diumenge al vespre | Lluís Rovira i Barenys

Des de fa cinc dies, i després de gairebé un mes sota aquesta mesura, Cambrils no té toc de queda. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat dues vegades les propostes de la Generalitat de Catalunya per tornar a aplicar el confinament nocturn de manera més estricta i, en conseqüència, fent que afecti a més municipis. Lluís Abella, regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de Cambrils, ha afirmat en declaracions a revistacambrils.cat que l'aixecament d'aquesta restricció és "perjudicial" per la localitat, que tot just viu ara el moment de màxima ocupació turística.

Després que el passat 9 de maig s'anul·lés el toc de queda a tot Catalunya, a Cambrils es va tornar a implementar a partir del 16 de juliol, per ser un municipi de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada superior als 400 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants en els darrers set dies. A partir d'aquesta data, la mesura es va anar prorrogant, perquè el TSJC així ho avalava, setmana a setmana fins la matinada del 20 d'agost.

Lluís Abella: "És absurd que les botigues tanquin a les 22 h i els restaurants a les 00.30 h, mentre la gent pot seguir al carrer"

Lluís Abella declara que "des de l'Ajuntament de Cambrils hem d'acatar que no hi hagi toc de queda, però no compartim aquesta decisió". El regidor argumenta que "a Cambrils no ens va bé perquè provocarà situacions sanitàries que no podem controlar, mentre que si hi ha toc de queda és més fàcil". A més, indica que és "una eina molt important i ajuda a garantir millor les mesures sanitàries preventives". Per contra, la inexistència d'aquesta restricció "provocarà més sortides i acumulacions de gent", segons apunta el regidor de l'Ajuntament de Cambrils. D'altra banda, Lluís Abella també denuncia que, si no hi ha confinament nocturn, "és absurd que facin tancar les botigues a les 22 h i els restaurants a les 00.30 h, mentre la gent pot seguir al carrer". També coincideix que, a partir de les 22 h, és una "bona hora de vendes pels comerços".

Respecte a si la Policia Local ha notat un augment de les incidències des de la desaparició del toc de queda, el regidor de Serveis, Medi Ambient i Protecció Ciutadana manifesta que "estem a les punxes més altes de feina" i això "ja se sap de cada any". En conseqüència, hi ha hagut "molt incivisme a les platges", un fet que no es pot relacionar directament amb l'aixecament de certes restriccions en el context de la pandèmia de la Covid-19 però sí al factor que "hi ha molta gent a Cambrils, i això ja va bé, per també provoca danys col·laterals", tal com explica Lluís Abella. Tanmateix, el regidor afegeix que "si hi ha confinament nocturn, pots aferrar-te a això i la Policia pot dir-li a la gent que torni cap a casa" i, per tant, el toc de queda sí que resulta efectiu.

Aquest estiu s'ha detectat un increment de l'incivisme

Quant a les incidències més recurrents aquest estiu, des de la Policia Local han detectat que "contínuament hi ha festes privades", la qual cosa sí que es pot atribuir al fet de saltar-se les mesures per contenir la Covid-19. Tot i això, també hi ha "baralles, sorolls, avisos dels veïns per fer actuacions... i això ja és habitual de cada any", segons Abella. Pel que fa als botellons, un dels fenòmens que més s'ha denunciat els darrers mesos, el regidor assegura que "n'hi ha, perquè alguns joves i no tan joves, quan tanquen els bars i restaurants, s'acumulen a les platges i fan festa, però no és que tots els problemes siguin els botellons". Per contra, adverteix que hi ha "moltes altres mostres d'incivisme". Com a exemples, explica que hi ha gent que llença les cadires dels socorristes a l'aigua, que tomba els lavabos públics de les platges o fa destrosses a les guinguetes. Davant de tantes incidències, "la Policia Local ho té difícil per controlar els 9 quilòmetres de litoral cambrilenc més la resta del municipi".

En definitiva, el regidor de Protecció Ciutadana conclou que "sempre hi ha gent que se salta el toc de queda, però anava bé". A més, "ja anem per la cinquena onada, la pandèmia encara no està resolta, i sense aquestes mesures és mes complicat que descendeixin els contagis".

Comenta aquest article