Societat

Neix la Colla Jove del Ball de Bastons de Cambrils

Per Monica Matas, Cristina Sierra

La Colla Jove del Ball de Bastons de Cambrils en la seva actuació de debut el 23 d’abril, diada de Sant Jordi
Un grup de 15 persones, nou nois i sis noies d’entre 12 i 16 anys, són els que formen la Colla Jove del Ball de Bastons de Cambrils. El procediment que es va seguir per incrementar el nombre de balladors va ser enviar informació als col·legis i fer petites xerrades sobre aquesta activitat. Molts d’aquests nois de la Colla Jove són germans o amics d’algun bastoner de la colla i van decidir que volien incorporar-se al Ball de Bastons de Cambrils i van començar a assajar l’octubre de l’any passat. Amb aquesta incorporació ja són 40 els bastoners que es reuneixen per assajar els divendres al vespre al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils. Els grans del Ball de Bastons són unes 25 persones que tenen entre 17 i 25 anys, i s’hi ha anat incorporant gent al llarg dels dos últims anys.

La presentació de la Colla Jove va ser el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, al port i els van apadrinar els Bastoners de Salou. La presentació la va portar a terme la regidora de Cultura i Festes –Neli Queral– i les actuacions es van alternar entre la Colla Jove de Cambrils i els de Salou. Tot i que els petits saben sis balls, el dia de la presentació van picar quatre balls: La reverència, La seca, El rossinyol i El Rocafort. Durant l’actuació es van veure els dos vestits que porten els bastoners. D’una banda, els picadors porten les faixes vermelles i d’una altra, els paradors porten les faixes blaves. El motiu pel qual porten les faixes de color diferent és per diferenciar qui és el parador i qui el picador i el moviment més clar on es veu la funció de cadascú és el moviment clos. L’última actuació la van fer el Ball de Bastons de Cambrils amb la Colla Jove.

Recuperar la tradició

Fa dos anys que va ressorgir el grup de bastoners i des de llavors no s’ha parat de fer actuacions i d’assajar i animar la gent per incorporar-se al Ball de Bastons. S’ha de recordar que el 1984 es va deixar de picar bastons i que Anton Mendoza va ser l’últim president de la colla. Des de fa dos anys, el president del nou Ball de Bastons és Eduard Pellicer i el vicepresident és Enric Gràcia. Aquest canvi de junta va ser un canvi important, ja que volien que el president fos una persona que es dediqués a fer actuacions i que tingués temps per fer els assajos. El desig del president és que “el Ball de Bastons creixi com a colla i que no es pari aquesta activitat cambrilenca”.
El Ball de Bastons de Cambrils ha fet unes quantes actuacions al llarg d’aquest any. De les quatre fixes que fan a Cambrils (la Fira, la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, la Festa Major de la Immaculada i la commemoració del Setge), també han picat al Sopar de la Fam, van anar a Montserrat i també al Masroig. Les actuacions que fan són intercanvis amb altres colles o bé es fan per contracte. El proper 18 de juny tindrà lloc la Trobada Nacional de Bastoners a Súria, on es trobaran tots els bastoners de tot Catalunya.

IV Jornada d’Estudi i Treball

El proper 21 de maig el Centre Cultural i Ocupacional serà la seu de la IV Jornada d’Estudi i Treball sobre el Ball de Bastons. Al matí es rebran els participants, es llegiran les comunicacions i es farà un debat. A la tarda continuaran els debats i es redactaran i llegiran les reflexions. Clourà la jornada l’actuació del Ball de Bastons de Cambrils. Les comunicacions que es vulguin llegir en la jornada s’han d’inscriure en algun dels àmbits proposats en aquesta IV Jornada: integració de la immigració, el paper de la dona, la divulgació de la dansa envers la societat, la música i l’evolució de la ritualitat de la dansa dins la festa. La jornada és gratuïta i oberta a tothom.
La IV Jornada l’organitzen conjuntament la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, que enguany celebra el 20è aniversari, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya i les regidories de Cultura i Festes, i Ensenyament i Formació de l’Ajuntament de Cambrils. La III Jornada es va celebrar el 1993 i la Coordinadora creu oportú reflexionar sobre com ha evolucionat el món dels bastons en els darrers 10 anys i com enfocar el futur més immediat.

§ El Ball de Bastons de Cambrils, a Montserrat§

El Ball de Bastons de Cambrils van participar, el dia 10 d’abril, a la celebració del 20è aniversari de la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya. L’acte es va fer a Montserrat i hi van participaren 14 colles d’arreu del principat. Després de missa es va fer entrega de diplomes als antics bastoners i posteriorment les diferents colles van ballar a la plaça, davant del monestir.

Comenta aquest article