Camp

Agricultura

Sindicats agraris i la Generalitat de Catalunya coordinen actuacions per evitar robatoris de garrofes al Camp de Tarragona

Els departaments d'Interior i Acció Climàtica es reuneixen amb representants del sector agrari per plantejar noves actuacions per aquesta propera campanya

Per Redacció

Un pagès durant la campanya de garrofes de l'any passat
Un pagès durant la campanya de garrofes de l'any passat | ACN (Jordi Marsal)

Els sindicats agraris, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i representants dels departaments d’Interior i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, es van reunir ahir per valorar les noves mesures a portar a terme per la nova campanya de la garrofa, que es preveu comenci en els propers dies. La trobada, que ha comptat també amb la presència de Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, ha vingut motivada per l’increment de robatoris de garrofa a partir de la pujada de preus de l’any passat, fet que genera malestar i frustració entre la pagesia. 

Les institucions s'han compromès a incrementar les mesures de traçabilitat de les garrofes i augmentar el control als camps per evitar nous robatoris. Durant l'hivern ja s'han fet algunes actuacions per identificar i legalitzar els magatzems compradors de garrofes. En total, s'ha comprovat l'existència de 35 magatzems legals de compra de garrofa, i majoritàriament són cooperatives. En aquest sentit, es farà un seguiment específic per evitar la venda en punts no regularitzats.

D’altra banda, s'ha acordat que haurà de constar en el registre d’entrada de cada lot, a més del nom i la quantitat de garrofa aportada, el codi REGEPA del titular de la parcel·la de procedència de les garrofes. Aquest codi assegura l’origen del producte i la seva legalitat. Paral·lelament s’han dissenyat inspeccions per assegurar el compliment de les mesures plantejades durant tota la campanya. 

Pel que fa als robatoris, tant Mossos d’Esquadra com Agents Rurals han manifestat la dedicació d’efectius específics per a evitar furts en camps. La directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Marta Cassany, ha destacat que “posarem tots els mitjans disponibles a l’abast per a fer una vigilància efectiva durant tota la campanya”. Al mateix temps, Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha explicat que “des del Departament es farà el màxim seguiment a nivell de magatzems compradors per assegurar la legalitat del producte i la seva traçabilitat”.

Comenta aquest article