Informació general

Central nuclear

Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear denuncien irregularitats en la seguretat de Vandellòs II

Les entitats ambientals consideren inadmissible que es posi en perill la salut i seguretat dels treballadors de la central nuclear incomplint les normatives del Consell de Seguretat Nuclear

Per Redacció

Vista aèria de la central nuclear Vandellòs II, el passat mes de juny
Vista aèria de la central nuclear Vandellòs II, el passat mes de juny | Cedida

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va acordar el 28 de juliol emetre una instrucció tècnica complementària (ITC), normativa d'obligat compliment, a la central de Vandellòs II perquè incorporin sistemes de filtració de gasos radioactius en sis dels edificis de la central nuclear, ja que és l'única central que no té aquests sistemes. Segons el CSN, la manca d'aquestes unitats de filtració representa un problema de protecció radiològica dels treballadors, públic i medi ambient, de manera aquests sistemes es classifiquen com a "rellevants per a la seguretat".

Després del succés d'emissió de partícules radioactives a la nuclear d'Ascó el 2008, el CSN va emetre una instrucció tècnica per a la resta de les centrals nuclears espanyoles, on es demanava que s'analitzessin les possibilitats que el succés es repetís a les seves instal·lacions, així com la proposta de possibles mesures derivades. Entre les qüestions a incloure es va assenyalar l'anàlisi dels diferents sistemes de ventilació, calefacció i aire condicionat (HVAC per les sigles en anglès), la identificació de potencials vies d'emissió a causa de la manca de filtració en aquests sistemes, i una revisió del disseny d'aquests sistemes HVAC.

La data de la instrucció adreçada a Vandellòs II és del 13 de maig de 2008. Després de les inspeccions de 2014 i 2016, la resposta final de Vandellòs II al 2017 va ser que ja complia amb la normativa sobre aquest tema i que havia decidit no implantar el filtratge en cap dels sistemes. Es va argumentar la complexitat de les modificacions d’importants elements del disseny de la central, i que ja es comptava amb pràctiques de treball adequades i controls de detecció.

Entitats ambientals alerten del problema de seguretat

Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear denuncia l'actitud de la central i la permissivitat del CSN durant tretze anys, en una qüestió rellevant per a la seguretat. Tampoc comprenen que es permeti a la central ignorar l'autoritat del Consell. El mes d'abril passat, es van trobar partícules radioactives a l'interior d'un conducte d'extracció d'aire del sistema de ventilació de l'edifici de deixalles radioactives. L'augment del nivell de radioactivitat al conducte ha alertat el problema. Per a la central, aquest succés no era nou, tal com han informat al CSN. A proposta del Director Tècnic de Seguretat Nuclear, s'ha dut al ple del CSN l’informe de la situació i una proposta d'actuació per resoldre aquesta insubordinació de la central.

Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear consideren inadmissible que es posi en perill la salut i seguretat dels treballadors de la central nuclear, així com el risc de repercussions mediambientals i per al públic, tal com estableix el CSN en l'escrit de la ITC. Així mateix, per a les organitzacions ambientals resulta incomprensible la passivitat de les anteriors direccions i plens del CSN davant l'incompliment de la IT per part de Vandellòs II. Per això, demanen una depuració de responsabilitats dels membres de l'organisme regulador que al seu dia tenien la responsabilitat de fer el seguiment.

Ecologistes en Acció està estudiant, a través de la seva àrea jurídica, la possibilitat de presentar una denúncia contra l'empresa propietària de la central nuclear per una desobediència reiterada a l'organisme regulador, a l'entendre que podia haver tingut greus repercussions, tant per a la salut i seguretat de les persones com del medi ambient.

Comenta aquest article