Cultura

FIMC

El fenomen dels Stay Homas arriba a Cambrils

El grup, sorgit durant el confinament, va tocar els seus temes més coneguts davant d'un públic molt entregat al Festival Internacional de Música de Cambrils (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Per Maria Vidal

Els Stay Homas, ahir, a l'escenari del parc del Pinaret
Els Stay Homas, ahir, a l'escenari del parc del Pinaret | Lluís Rovira i Barenys

El pas de Stay Homas per Cambrils es va fer notar amb un concert que va traspassar mascaretes i va suposar una dosi d'optimisme pel públic assistent. En el marc del 46è Festival Internacional de Música de Cambrils, el grup va actuar ahir a la nit al recinte del parc del Pinaret. Els tres membres de la banda, acompanyats de dos músics, ja s'allunyen dels directes més casolans i amb aires d'improvisació i terrassa de l'estiu passat, per oferir una actuació al nivell d'una gran banda. 

Després de circular per la majoria de grans festivals d'aquesta temporada, amb entrades esgotades a molts d'ells, el torn de Stay Homas a Cambrils va començar uns 10 minuts més tard de l'hora prevista, les 22 h, quan van irrompre amb força amb In the end. El públic, expectant, va demostrar la seva entrega des del primer moment. Els assistents eren principalment adolescents i joves, la franja d'edat principal on el grup ha fet furor, encara que també hi havia algunes famílies, atretes pel fenomen innegable que suposa Stay Homas. Amb tot, tant la platea com les grades del parc del Pinaret estaven gairebé plenes, tenint en compte que la capacitat actual del recinte és 2.000 places i, segons les mesures dictades per les autoritats sanitàries, es permet que s'omplin fins al 70%. 

Un grup nascut a les xarxes socials 

El concert es va estendre durant més d'una hora i mitja, en la qual la banda va tocar els temes que formen part del seu primer disc, Agua, a banda d'altres que es van quedar fora d'aquest treball però que el públic també se sabia de memòria. Els mateixos Stay Homas van reconèixer, entremig de les cançons, que el seu naixement és quasi fruit de la casualitat. "Fa un any i mig no existíem com a grup, i ara estem aquí tocant davant de 'tropocientas' persones, i és molt fort. I cada dia és més fort el que ens passa", va afirmar Guillem Boltó a l'escenari del FIMC. Ell, juntament amb Rai Benet i Klaus Stroink, els dos altres components de la banda, encarnen millor que ningú la potència de les xarxes socials a l'hora de donar a conèixer un projecte i fer-lo créixer. Els tres músics, que comparteixen pis al barri de l'Eixample barceloní i formen part d'altres grups catalans com Búhos o Doctor Prats, van començar a emetre directes a Instagram amb cançons pròpies des de la seva terrassa durant el confinament del 2020. A partir d'aquí, el poder de les xarxes i tot el temps que ens vam haver de quedar a casa van fer la resta, fins que es van convertir en virals. 

Que Stay Homas traspassa pantalles i arrasa allà on va, inclús un any i mig després de la seva formació, es va demostrar la primera nit d'agost a Cambrils. Després de la presentació "This is Stay Homas from Barcelona to the world!", va venir Estamos mal Por el camino, banda sonora de la pel·lícula "Mamá o Papá". Amb Tudo bem, un tema en portuguès, van animar al públic a "aparcar tots els vostres problemes" perquè "avui estem aquí en un 'paraíso'". Llavors, va aparèixer de manera estel·lar "el cubo", un dels 'instruments' que el grup utilitzava durant el confinament per tocar les seves cançons, i van passar a un estil més íntim per tocar Te lo digo, Jimmy Al ponerse el sol. Amb el retorn d'Arnau Figueres i Kquimi Saigi a l'escenari, els dos altres músics que s'han incorporat a la banda i també són productors del primer disc, van tocar Gotta be pacient o Days of our livesdos dels seus temes més coneguts. El concert va seguir amb els ritmes llatins de Cacatúa, Anything at all No vull baixar, la darrera cançó que han publicat en col·laboració amb Albert Pla. 

Cançons en diferents idiomes i plenes de referències al confinament

Després d'altres temes, entre els quals Volveré a empezar, van agrair la llibertat que els permeten els seus oients. "Podem fer qualsevol cosa, en qualsevol estil, en qualsevol idioma i qualsevol instrument. Fins i tot podem explicar les nostres merdes i la gent se les escolta", van dir per donar pas a Les merdes, la seva cançó menys optimista. El concert va tancar amb les esperades In the bright side Let it out, que van fer saltar a tothom de la cadira, tot i els advertiments inicials a no fer-ho.

Stay Homas van oferir a Cambrils un directe farcit de positivisme i de referències al confinament i a la pandèmia, després que el grup sortís de la seva terrassa i revolucionés el panorama musical català. Part del seu èxit recau en les seves cançons, d'estils variats i compostes en diferents llengües; l'altra part, en la seva proximitat amb els fans, però també en l'atzar i la màgia de les xarxes socials. Sigui com sigui, tots aquests ingredients han sigut ben rebuts per un públic ampli, entre el qual també hi ha molts cambrilencs i gent de la zona que ahir va assistir en un nou concert del Festival Internacional de Música. El FIMC seguirà amb l'actuació de Camela, el proper dijous 5 a les 22 h.