Informació general

Turisme

El sector turístic de la Costa Daurada, pendent de l'agost per «salvar la temporada»

Per ACN

Imatge de gent passejant pel port, aquest estiu
Imatge de gent passejant pel port, aquest estiu | Lluís Rovira i Barenys
El sector turístic confia, un any més, en els visitants de proximitat per a l'agost i en les reserves a última hora. Mentre algunes cases rurals del Pirineu i càmpings podrien fregar el ple absolut, altres zones de Catalunya esperen una ocupació de mínims per l'elevada dependència del turisme estranger. A la Costa Daurada, l'esperança és el turisme espanyol i que una millor evolució epidemiològica ajudi a "salvar la temporada" amb la visita del turista rus, anglès i irlandès.

El turisme de l'Ebre i Tarragona, pendents de l'agost per salvar la temporada

A la Costa Daurada es confia que el turisme rus, anglès i irlandès els ajudin a "salvar la temporada" amb més arribades aquest mes d'agost. Entre els factors que depenen, l'evolució i les restriccions de la pandèmia i també els missatges crítics dels països d'origen del turisme estranger. També espera que les limitacions i la reticència de viatjar fora del país porti més turisme espanyol a la Costa Daurada. Tot i això, els hotelers assenyalen que el 60-65% d'ocupació els permetria "continuar vius".
"Qui més està patint és l'hoteleria, el càmping i apartament turístic està més barrejat", ha apuntat Xavier Guardià, portaveu de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). De fet, als càmpings de la demarcació l'ocupació de bungalows i parcel·les es preveu que se situï entre el 90 i el 95% a l'agost.

"Prudents, però optimistes" al Delta de l'Ebre

D'altra banda, al delta de l'Ebre i les zones rurals tenen unes previsions d'ocupació "prudents però optimistes". El turisme de proximitat, com reconeix Guardià, ha apostat des de l'any passat per descobrir indrets com el Delta o l'interior de les comarques de Tarragona i l'Ebre. "El 2020 va ser molt crític, però un revulsiu perquè la gent conegués les nostres comarques", ha reconegut Pilar Miró, presidenta de l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. Les previsions són bones a la comarca terraltina després d'un juliol més fluix de l'esperat i es confia arribar al 95% d'ocupació en masies i apartaments.

Als allotjaments del Delta també es fregarà la plena ocupació la segona i la tercera setmana d'agost, però les reserves d'última hora s'han tornat a animar i la resta del mes d'agost també pot millorar. "Cada cop que obres el correu, hi ha una probabilitat que sigui una reserva o una anul·lació", ha explicat Montse Callau, vicepresidenta de l'Associació d'Empresàries d'Ecoturisme del Delta.

L'agost, una "taula de salvació" abans d'una tardor "molt dura"

Des de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) veuen el mes d'agost com "una taula de salvació" per afrontar una tardor que auguren "molt dura". El gerent de la FIHRT, Daniel Brasé, recorda que el 30 de setembre acaba l'acord per als ERTO, i veu aquesta data com "una espasa de Dàmocles". Brasé, en representació de 46 gremis del sector, critica la falta d'ajudes directes per part de l'administració, i reclama que s'estableixi el passaport sanitari per poder accedir a hotels i restaurants. "Hem de promoure el concepte d'establiments segurs", defensa, mentre pregunta: "Què millor que demostrar que tots els clients estan vacunats?".

Comenta aquest article