Informació general

Concentració

Salou aplega, per quart estiu consecutiu, un acte a favor de la República Catalana

L'acte estava organitzar per la Plataforma x la Democràcia i la Llibertat Cambrils, Salou, Vila-seca i va comptar amb les intervencions de Pep Cruanyes, Guillem Fuster, Germinal Tomàs i Elisenda Paluzie

Per Lluís Rovira i Barenys

La concentració es va fer al passeig de Jaume I de Salou
La concentració es va fer al passeig de Jaume I de Salou | Lluís Rovira i Barenys

El passeig de Jaume I de Salou va acollir, per quart estiu consecutiu, un acte a favor de la República Catalana. Enguany, motivat per les normes de seguretat per la pandèmia i per segon any consecutiu, la concentració va ser estàtica i en aquesta ocasió es va muntar un petit escenari des d'on es van anar fent els parlaments. Abans de tot, el grup de percussió Riudrums va posar el ritme previ als parlaments. Primer que tot es va llegir el manifest de la concentració, llegit per tres integrants de la Plataforma x la Democràcia i la Llibertat Cambrils, Salou, Vila-seca. Tot seguit van fer els seus parlaments Pep Cruanyes, president de la Caixa de Solidaritat; Guillem Fuster, del Consell per la República; Germinal Tomàs, empresonat pel 23S contra els CDR i va cloure l'acte Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, que repetia assistència a l'acte per segon any consecutiu. La concentració es va acabar amb el cant dels Segadors i amb les primeres gotes de la tempesta que començava a caure damunt Salou.

L'acte no va tenir contra-manifestació unionista com havia passat els dos primers anys. A títol anecdòtic cal dir que un grupet familiar d'unes sis persones que exhibia una bandera espanyola es va col·locar al darrera de tot però a meitat de l'acte va marxar. La que no va afluixar ni un moment va ser una dona, sola, que a la part de davant prop de l'escenari va anar intercalant crits i sons guturals amb crits de "viva España" durant tot l'acte.

MANIFEST CONCENTRACIÓ  - SALOU  - 31 juliol 2021

Per quart any consecutiu Salou torna a ser escenari d’una mobilització amb la que persistim reclamant el dret que tenim com a poble a poder decidir el nostre futur i a denunciar la persistent vulneració de drets que viu el moviment independentista. Gairebé quatre anys després de l’1 d’Octubre ens mantenim ferms reclamant el mandat que vam exercir aquell dia així  com mai oblidarem l’operació policial espanyola pròpia de les pitjors dictadures.  Avui tornem a denunciar la persecució antidemocràtica exercida per l’Estat Espanyol que utilitza totes les seves eines per ofegar un moviment polític pacífic i integrador de totes les diversitats. Denunciem el retrocés democràtic d’un Estat que ha demostrat ser hereu de la dictadura feixista, una autèntica anomalia mundial de la que volem marxar.  Per això reclamem unitat d’acció de tot l’independentisme i exigim que el nostre govern autonòmic no sigui còmplice de la repressió que ja afecta a 3.300 persones.
Moltes d’elles són perseguides per la pròpia Generalitat amb processos farcits d’irregularitats com els d’Adrian Sas, Marcel Vivet o els 9 de Lledoners. La base social independentista repudiem aquests processos judicials contra simples mobilitzacions i reclamem coherència als dirigents de la Generalitat que precisament van ser escollits com a independentistes. Tampoc oblidem casos absolutament demencials com el del Joel, l’informàtic de Vila-rodona a qui la Fiscalia li demana fins a 18 anys de presó mentre el Consell d’Europa ja ha situat la justícia de l’Estat Espanyol al costat de la de Turquia. La surrealista criminalització dels CDR, la persecució a l’ANC i Omnium, l’enjudiciament de càrrecs electes, votants de l’1-O, manifestants, tuitaires, mestres, periodistes, humoristes, pallassos... I tants altres casos que no ens faran oblidar amb el recents pseudo-indults als nostres  presos polítics.  El govern PSOE-Podemos s’ha vist obligat a fer aquest gest simbòlic de cara Europa i només pressionats per l’aritmètica parlamentària.
El judici del Tribunal Suprem va ser una absoluta vergonya i hauria de ser sancionat per les institucions internacionals. Tant el PSOE com el PP són els principals garants del Règim del 78,  puntals d’una monarquia cleptòmana i responsables que el feixisme gaudeixi d’una escandalosa impunitat com resulta evident a l’exèrcit i a la judicatura. Que no ens enlluernin amb una falsa progressia, anem a la ruptura democràtica, a reivindicar el mandat de l’1-O i ho tornarem a fer. Avui a Salou reivindiquem la memòria d’un afusellat pel franquisme el 1939, Josep Cherta Marsal, ferroviari valencià de l’estació d’aquest municipi. Ens queda el seu exemple com el de tota una generació que va plantar cara al feixisme, nosaltres recollim el seu testimoniatge perquè el moviment independentista és antifeixista.  
Que els quedi ben clar als nostres dirigents: la nostra llibertat no es negocia, es declara, perquè hi tenim dret.

Visca la Terra i Visca Catalunya Lliure!

Plataforma x la Democràcia i la Llibertat
(Cambrils, Salou, Vila-seca)

Elisenda Paluzie, en un moment de la seva intervenció, ahir, a Salou / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article