Camp

Memorial

Emotiu acte de distinció al Fill il·lustre de Mont-roig del Camp, el mestre Antoni Benaiges i Nogués, afusellat pels feixistes l'any 1936

L'acte es va fer per distingir al primer Fill Il·lustre del municipi, el mestre Antoni Benaiges i Nogués nomenat en el ple de l’Ajuntament, de data 12 de maig de 2021

Per Redacció

Els regidors i regidores de la Corporació amb els familiars del mestre Benaiges davant de la casa natal
Els regidors i regidores de la Corporació amb els familiars del mestre Benaiges davant de la casa natal | Cedida

Mont-roig del Camp va celebrar, ahir al vespre, un emotiu acte per distingir al primer Fill Il·lustre del municipi, el mestre Antoni Benaiges i Nogués nomenat en el ple de l’Ajuntament, de data 12 de maig de 2021. Aquest nomenament es va aprovar per unanimitat amb l’objectiu de dignificar la figura d’aquest mestre republicà, nascut a Mont-roig el 1903 i afusellat pels sollevats feixistes el 1936. En l’acte, que es va celebrar a la plaça Mossèn Gaietà Ivern, l’alcalde Fran Morancho i la regidora de Cultura Mei Benach van fer entrega de la distinció a Elisa Benaiges i Jaume Roigé, nebots del mestre Benaiges. L’acte va comptar amb la intervenció de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic, i Enric Aragonès, nèt d’Elisa Benaiges, que va adreçar unes colpidores paraules a tots els assistents.

Un altre dels moments emocionants de la vesprada va ser quan la cantautora ebrenca Montse Castellà va interpretar la cançó Lo mestreque va prometre el mar, composta especialment per Castellà quan va conèixer la història del mestre mont-rogenc. Després de l’acte de distinció es va descobrir la placa commemorativa dedicada a Antoni Benaiges, que s’ha col·locat davant de la seva casa natal, al carrer Major, 6. Amb aquesta intervenció, Mont-roig, s’integra a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic.

Seguidament, la família Benaiges i el públic assistent van entrar dins el Centre Cultural Església Vella on van poder visitar l’exposició Desenterrant el silenci. També es va poder visualitzar el vídeo Antoni Benaiges i Nogués, el mestre que va prometre el mar, que recull les entrevistes realitzades a Elisa Benaiges i Jaume Roigé sobre la història del mestre. El vídeo, de 5 minuts de durada, està disponible al canal Youtube de l’Ajuntament i les entrevistes completes es podran consultar fent una petició al Departament de Cultura de l’Ajuntament. L’exposició Desenterrant el silenci és un projecte de memòria del fotògraf Sergi Bernal. La mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de la Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista. L’exposició estarà oberta fins al dia 19 de setembre de 2021, de dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 19h i els diumenges, de 10h a 13h.

Comenta aquest article