Camp

Turisme

Nous itineraris guiats permeten la descoberta de l'entorn natural del Castell Monestir d'Escornalbou

La Diputació de Tarragona ofereix cada cap de setmana dues visites guiades de natura i història a l'entorn del monument, obertes al públic general

Per Redacció

Imatge de l'entorn natural del Castell Monestir d'Escornalbou
Imatge de l'entorn natural del Castell Monestir d'Escornalbou | Cedida

Els dissabtes i diumenges a les 10 h i a les 18 h tenen lloc dues visites guiades a l’entorn del Castell Monestir d’Escornalbou. La primera de les propostes acosta al visitant a les corralines i l’espai carbonera, oberts i restaurats recentment. El segon itinerari transcorre pel Passeig dels Frares que, tot i que ja era visitable abans d’aquesta iniciativa, ara s’hi poden descobrir aspectes i històries poc conegudes. Els municipis de l’antiga Baronia d’Escornalbou -l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou- s’han sumat a la iniciativa i han ofert les visites guiades als seus veïns, per tal que puguin redescobrir l’entorn del seu emblemàtic monument.

Les dues visites que es posen en marxa aquest estiu i fins el proper mes de novembre tenen una durada de dues hores, són obertes al públic en general i s’inicien cada dissabte i diumenge a les 10 h i a les 18 h des de l’aparcament del Castell Monestir, en el punt d’inici del camí de l’Hort dels Frares. Cal inscriure’s prèviament per telèfon (675 834 996) o per correu electrònic (visites@escornalbou.cat). Es recomana portar calçat còmode o de muntanya, gorra i aigua.

Les actuacions transformadores del castell monestir

Les noves visites, organitzades des de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria
Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, s’emmarquen en el projecte Operació Baronia d’Escornalbou. Aquest projecte és la primera de les tres fases d’intervencions que des de la Diputació i la Generalitat de Catalunya s’estan duent a terme per tal de dignificar el monument i el seu entorn natural. L’Operació Baronia d’Escornalbou, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 amb un ajut de 613.908,48 euros d’una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros, està arribant a les seves acaballes. Ha permès l’abastament d’aigua potable des de l’Argentera, el sanejament de les aigües i conducció dels serveis, la recuperació del conjunt de petites edificacions de masoveria d’usos agrícoles i ramaders , la restauració del mur del Camí dels Frares i la font del sarraí i la millora dels camins i senders dels set municipis de l’antiga baronia.

La segona fase d’actuacions, ja en marxa, se centra la restauració del Castell Monestir d'Escornalbou per a usos culturals i compta amb el finançament del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, dins el programa 1,5% Cultural. La tercera i darrera fase d'actuacions inclou la museografia i els serveis turístics complementaris, que està previst que finalitzi a meitat del 2023.

Diferents imatges de l'entorn natural de la zona

 

Comenta aquest article