Informació general

Hostaleria

L'Associació de Xiringuitos de Platges demana que s'aturi el procés de licitació de les futures concessions

També demana que es plantegin concessions administratives a més llarg termini i asseure's amb l'administració per tal de resoldre aquesta situació que consideren que posa en risc la supervivència del sector

Per Redacció

Xiringuito a la platja del Regueral, a principis d'aquest estiu
Xiringuito a la platja del Regueral, a principis d'aquest estiu | Lluís Rovira i Barenys

El procés de licitació dels xiringuitos de cara a les properes quatre temporades és un dels temes candents d'aquest estiu a Cambrils. El president de l'Associació de Xiringuitos de Platges de Cambrils, Llorenç Blasco, entitat que agrupa 18 dels 21 establiments que hi ha al llarg del litoral cambrilenc, ja manifestava a revistacambrils, a principis del mes de juliol la queixa per les condicions establertes en aquest procés de licitació. Avui, a més, l'entitat he fet públic un comunicat anunciant la posada en marxa d'una campanya, sota el nom de SOS Xiringuitos Cambrils, per denunciar la indefensió en la qual es troben els professionals del sector a la localitat davant el procés de licitació dels futurs xiringuitos que ha endegat l’Ajuntament.

Segons l’Associació "es tracta d’un un procés hermètic, que s’ha fet sense diàleg amb el sector, inviable econòmicament i poc sostenible". L’entitat considera que les condicions que estableix la proposta de l’Ajuntament a qui vulgui presentar-se a la licitació fan que sigui completament inviable econòmicament, "les exigències d’inversió són desproporcionades amb llicències per a només 4 anys, un temps insuficient per recuperar la inversió que es demana fer. D’aquesta manera s’està obrint la porta a grans empreses i inversionistes alienes a Cambrils, que poden assumir negocis amb pèrdues per interessos econòmics diversos."

Disminució de la qualitat del servei

L’Associació de Xiringuitos està també convençuda que aquesta inviabilitat econòmica comportarà una disminució de la qualitat del servei com del producte que es podrà oferir als establiments. Per altra banda, l’Ajuntament parla de criteris de sostenibilitat al plec de condicions però obliga a llençar a la brossa totes les estructures actuals per comprar-ne de noves predissenyades, "això comportarà també una uniformitat de xiringuitos digna d’un franquiciat, on es perd la singularitat de cada un d’ells, convertint les platges de Cambrils en una costa sense personalitat pròpia. No s’ha comptat amb els professionals del sector ni s’ha establert un diàleg amb una de les parts afectades pel procés."

L'Associació de Xiringuitos demana la paralització del plantejament actual i que s'obri un període de diàleg entre l'administració i el sector

El termini de presentació de les ofertes finalitza el proper dilluns 2 d'agost. En aquest comunicat, l’Associació de Xiringuitos de Platges de Cambrils demana que es paralitzi el plantejament actual i que s’obri un període de diàleg entre l’administració i el sector "per tal de treballar en un model alineat amb la tradició i qualitat que distingeix l’oferta turística i gastronòmica de la localitat." També demanen que es plantegin concessions administratives a més llarg termini per tal de poder recuperar la inversió que suposa el canvi de model actual i asseure's amb l’Ajuntament "per poder resoldre aquesta situació i trobar un encaix que sigui beneficiós per al sector i el municipi. "

Els 21 xiringuitos que hi ha al litoral cambrilenc donen feina a prop de 250 treballadors que es veuran profundament afectats per aquest procés. Segons el comunicat de l'entitat, "són famílies de Cambrils que fa dècades que treballen en aquest sector i per a la població. Es troben en una situació límit i d’emergència i per això han iniciat una campanya de sensibilització pública i protesta davant la situació."

Comenta aquest article