Cultura

Cinema

Toni Badimon, director de Rambla de l'Art: «No es valora que a Cambrils hi hagi un cinema, i menys d'aquestes característiques»

El cinema té molt poca afluència de públic a l'estiu, que se suma a la negativa per part de l'Ajuntament a la bonificació del cànon i a una situació econòmica complicada a les dificultats per tirar endavant la sala

Per Maria Vidal

Toni Badimon situat davant del cinema de Cambrils Rambla de l'Art
Toni Badimon situat davant del cinema de Cambrils Rambla de l'Art | Maria Vidal

El cinema Rambla de l'Art va reobrir el passat 2 de juliol després de tancar portes durant una setmana "en senyal de protesta i en defensa de la cultura al Camp de Tarragona". Tot i el suport que molts usuaris van donar a les reivindicacions de la sala, l'equipament cultural segueix estant en una situació crítica, en part, perquè durant els mesos de confinament que van estar tancats van haver de seguir pagant la concessió administrativa a l'Ajuntament.

Com ja s'havia anunciat, el mateix divendres 2 de juliol es va reprendre la programació cinematogràfica i, des de llavors, la sala continua oferint una nova cartellera cada setmana. "Seguim, però amb molt poc públic a l'estiu. Només funcionen certes pel·lícules concretes", reconeix el director del cinema, Toni Badimon. Ara es projecten majoritàriament pel·lícules infantils, perquè ens trobem en un període de vacances escolars, però Rambla de l'Art també segueix amb la seva aposta pel cinema europeu. Badimon explica que, en el context de pandèmia, "el cinema està en un panorama molt complicat arreu". En una sala amb una única pantalla, com la de Cambrils, encara és més difícil perquè moltes distribuïdores demanen més passis per poder projectar certes pel·lícules.

Resposta negativa de l'Ajuntament de Cambrils a la bonificació del cànon

Davant d'aquestes circumstàncies, a causa del confinament domiciliari del març de 2020, el cinema va fer una instància a l'Ajuntament el maig del 2020 sol·licitant una bonificació del cànon per un factor de força major. El cànon de l'equipament cultural funciona com un lloguer, i Rambla de l'Art va demanar el no pagament d'aquesta despesa en funció dels dies que s'havien vist obligats a tancar. La resposta de l'Ajuntament a aquesta instància va arribar tot just durant el tancament de la sala de cinema a finals d'aquest mes de juny, més d'un any després que s'enviés la instància.

El consistori cambrilenc va denegar la sol·licitud al·legant que el conveni no especificava que s'hagués de deixar de pagar el lloguer en aquestes ocasions. Tot i aquesta resposta negativa, la contestació de l'Ajuntament, segons Toni Badimon, resulta contradictòria perquè al mateix text es deia que l'administració local, en la mesura del possible, farà esforços per recolzar la cultura i pensarà accions per ajudar al cinema local.

Una situació crítica econòmicament

El director del cinema afirma que, d'haver-ho sabut, la sala no hagués obert la primera vegada que les autoritats sanitàries ho van permetre, just després del confinament, el maig del 2020. "Vam obrir com a espai cultural, per donar un servei a la ciutadania, però ens hagués sortit més rentable tenir tancat", assegura.

Pel que fa al tancament reivindicatiu, Toni Badimon també comenta que "molta gent va venir a preguntar on s'havia de firmar". Tanmateix, des del cinema no es va organitzar cap recollida de firmes, sinó que afegeix que "vam intentar estar en silenci durant el tancament, no respondre res més a banda del missatge que vam enviar als mitjans". Quant a la situació actual, Badimon apunta que l'equipament cultural "no guanya diners, sinó que n'està perdent, però hi ha un contracte que s'ha de complir".

En conclusió, el director de Rambla de l'Art creu que, tant per part de l'Ajuntament com de la ciutadania, "no es valora que a Cambrils hi hagi un cinema, i molt menys que n'hi hagi un d'aquestes característiques", en referència que Cambrils és l'únic municipi de Catalunya on es projecten pel·lícules diàriament tenint en compte que només té una sola pantalla i que moltes vegades es tracta de films fora de les tendències comercials.

Comenta aquest article