Societat

Celebració

La comunitat musulmana celebra la Festa del Xai amb una pregària col·lectiva a la mesquita

Per Berta Ruiz

Un moment de la celebració de la Festa del Xai, ahir al matí
Un moment de la celebració de la Festa del Xai, ahir al matí | Cedida

La mesquita de Cambrils va acollir, ahir al matí, la celebració de l'Eid al Adha o la Festa del Xai entre la comunitat musulmana local, així com la d'altres poblacions properes com Mont-roig del Camp o Vinyols i els Arcs. La Festa del Xai se celebra el dia 10 del mes 12 del calendari àrab i commemora l'episodi en el què Déu va ordenar en un somni a Ibrahim (Abraham) que sacrifiqués el seu fill Ismaïl (Ismael) per tal de demostrar la seva fidelitat. Quan el profeta estava a punt de complir aquesta ordre Déu el va aturar i va permetre que el substituís per un xai.

Tal com ha explicat l'imam de la mesquita de Cambrils –Mohamed Ouadi– a revistacambrils.cat, "és una celebració que consisteix en el sacrifici del xai o del corder i està relacionat amb la història d'Abraham i el seu fill. Tradicionalment, la gent compra un xai per sacrificar-lo i el divideix en tres parts: una de les parts se la queda la família i les altres dues es reparteixen perquè no tothom pot comprar-lo. Als països musulmans hi ha moltes famílies que no poden comprar el xai i per això, la gent que sí ho pot fer el reparteix". Abans de fer aquest sacrifici se celebra una pregària comunitària que és el que es va fer, ahir al matí a la mesquita. "Aquesta pregària es fa abans del sacrifici en recordatori del profeta Abraham –que és el profeta de totes les religions i està recollit a tots els llibres sagrats–. Després de la pregària, la gent es reuneix en família però ara, amb la covid-19, hi ha moltes restriccions" ha comentat Ouadi. Aquesta celebració, a més, coincideix amb la peregrinació que fa la comunitat musulmana a la Meca.

En la pregària celebrada ahir a Cambrils hi va acudir força gent i aquesta es va haver de dividir en dues sessions de pregària per tal de complir amb les restriccions d'aforament i les distàncies. L'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– hi va assistir, acompanyada d'altres membres de l'Ajuntament de Cambrils.

Comenta aquest article