Informació general

Salut

Els laboratoris i farmàcies que realitzen proves diagnòstiques de la covid-19, desbordats davant l'augment del turisme i dels trasllats

El requisit de presentar una PCR o test d'antígens negatius per entrar o tornar a certs països ha provocat un fort increment de la demanda als laboratoris cambrilencs

Per Maria Vidal

Cua a la farmàcia Mireia Valls per fer-se el test d'antígens, la setmana passada
Cua a la farmàcia Mireia Valls per fer-se el test d'antígens, la setmana passada | Josep Capella

Amb l'inici de la temporada turística, l'increment dels viatges i el canvi de mesures, les farmàcies i laboratoris que fan tests d'antígens a Cambrils han notat un gran augment de la demanda. En moltes ocasions, ja sigui per entrar al país de destinació o per tornar al país d'origen, les autoritats demanen, si no es té la pauta de vacunació completa, una PCR o test d'antígens negatius realitzats unes certes hores prèvies al viatge. El resultat de la prova només té validesa si va acompanyat d'un certificat expedit pel centre on s'ha dut a terme. És el cas de França que, des d'aquest passat diumenge, demana una PCR o test d'antígens negatius fets 24 h abans d'entrar al país si es prové d'Espanya, entre altres països. Fins al 18 de juliol, només es requeria que la prova estigués feta amb 72 hores d'antelació.

A Cambrils, on la procedència dels turistes és majoritàriament francesa, aquesta mesura ha afectat de ple a les farmàcies i laboratoris locals que realitzen aquestes proves. A la farmàcia Mireia Valls, situada a la Rambla Jaume I, aquest increment de la demanda es va notar especialment durant el divendres i dissabte passat, ja que la nova mesura també va coincidir amb el canvi de torn de quinzena. Aquesta farmàcia és l'única que pot fer aquestes proves diagnòstiques a Cambrils i donar-ne els resultats juntament amb el certificat, perquè es necessita tenir un laboratori i que hi hagi un analista.

Cues i aglomeracions al voltant de la farmàcia

D'aquesta manera, es van produir aglomeracions al voltant de la farmàcia que, segons apunta la propietària, Mireia Valls, en alguns moments "van arribar fins a les 100 persones". A més, els clients s'esperaven al mig del carrer, ocupant la vorera i col·lapsant la porta d'entrada a l'establiment. El problema, també diu, va ser la "mala educació de la gent", ja que el personal de la farmàcia va rebre insults i amenaces quan sortien a demanar que respectessin les distàncies i fessin cua de manera ordenada. Valls afirma que es van sentir aclaparats per la quantitat de gent que hi havia. En conseqüència, aquesta farmàcia ha hagut d'apujar el preu del servei, ja només realitza la prova amb cita prèvia a través d'un sistema de reserves de la web i fins i tot s'estan plantejant contractar a un guàrdia de seguretat perquè controli la gran quantitat de persones que hi acudeixen. "No és un tema de diners, és un tema de donar un servei, però s'està descontrolant", assegura Mireia Valls.

La farmacèutica afegeix que aquestes aglomeracions es van produir "perquè ara la gent viatja", ja que en aquest establiment fa més d'un any que ofereixen aquest servei sense cita prèvia i no s'havien trobat mai amb aquesta situació. El laboratori SYNLAB Cambrils és un dels altres centres que, des dels inicis de la pandèmia, fan aquest tipus de proves. En el seu cas, sempre les han fet amb cita prèvia, però també coincideixen que, recentment, han notat més demanda d'aquests tests a causa del turisme. "Com que donem hora, no hi hauria d'haver cap problema, però sí que últimament hi ha més afluència de gent", expliquen des del centre.

Turistes francesos, belgues, holandesos i anglesos, els principals clients

En la gran majoria, els clients atesos per aquest servei a la farmàcia de la Rambla Jaume I són, en primer lloc, de nacionalitat francesa, i després, belgues i holandesos, però reben passaports de nacionalitats molt diverses. A més, tots els membres de la família sol·liciten el test d'antígens, i de manera urgent, un fet que encara augmenta més el desbordament dels centres on fan aquestes proves diagnòstiques. El laboratori SYNLAB Cambrils també atén principalment turistes francesos, seguits d'anglesos i de suïssos.

Comenta aquest article