Esports

El jugador de la Unió d'Escacs Cambrils Josep M. Vilageliu es proclama campió provincial de veterans

Per Berta Ruiz



Josep M. Vilageliu i Joan Albert Campos
La Unió d'Escacs Cambrils compta des de fa unes setmanes en les seves files, amb un campió provincial de veterans en categoria individual.
És el Josep M. Vilageliu, barceloní de naixement i cambrilenc d'adopció, de 72 anys d'edat, que va aconseguir endur-se el campionat disputat a Cambrils -al Casal Municipal de la Gent Gran- durant vuit setmanes de competició. El jugador del club cambrilenc  va vèncer amb una puntuació rècord, perdent només mig punt, és a dir, set partides guanyades i una en taules (empat) de les vuit jugades, assolint una puntuació molt alta.

En declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, Josep M. Vilageliu es mostrava molt orgullós d'haver aconseguit aquest campionat, tot i que segons va explicar, "va ser dur, perquè les partides eren amb jugadors amb Elo bastant alt. Però està clar, que si no hi ha sort, difícilment es pot guanyar un campionat. Vaig tenir algunes partides molt difícils, però les vaig solucionar".

A la competició hi van prendre part uns 38 participants provinents de diferents municipis de la província com Tarragona, el Vendrell, Tortosa, Amposta o Vila-seca. D'entre els participants, també hi van prendre part 4 jugadors més de la Unió d'Escacs Cambrils, entre els quals hi va destacar la posició de Joan Maria Recasens que va quedar en sisena posició. Ara, la següent cita serà el Campionat de Catalunya Veterans que es disputarà a Salou del 20 al 28 de maig. Tot i ser el campió provincial, Josep M. Vilageliu, encara no té molt clar si hi participarà per qüestions de salut. A més, aquesta competició a nivell català es disputarà a una partida diària en comptes de a una partida setmanal com es va fer en l'anterior campionat.

El primer tauler del club

Però aquest no és el primer triomf important que aconsegueix Josep M. Vilageliu, ja que l'any 1970 ja es va proclamar campió de Catalunya absolut i també va formar part de la selecció catalana una desena de vegades. Segons va explicar ell mateix, ja iniciar-se molt jovenet en el món dels escacs, formant part del Club d'Escacs de l'Espanyol de Barcelona, on hi va jugar uns quants anys i on també va poder participar un parell de vegades al Campionat d'Espanya per equips. Després va pertànyer a altres clubs importants, però va decidir retirar-se de la pràctica dels escacs l'any 1975. Però des de fa uns anys, i gràcies a la casualitat, va fer que d'una trobada amb el president de la Unió d'Escacs Cambrils -Joan Albert Campos- aquest engresqués de nou al veterà jugador per formar part del club cambrilenc. Segons explicava Josep M. Vilageliu, "si domines algun aspecte esportiu, sempre tens aquella recordança i enyorança d'allò que has fet". Amb la seva entrada al club l'any 2005, es va situar com el primer tauler, ja que el seu Elo era el més elevat de tots. Els jugadors d'escacs de competició compten amb una puntuació personal basada en el sistema internacional Elo (sistema inventat pel mestre d'escacs americà d'origen hongarès Ápárd Élõ).

Tres equips en competició

La Unió d'Escacs Cambrils compta amb tres equips en competició, dos a Primera Provincial i un a Tercera. Segons va explicar el seu president -Joan Albert Campos-, "enguany, per motius de salut d'alguns jugadors han jugat molt poc. El primer equip ha hagut d'agafar jugadors del segon i el segon del tercer. El primer equip va quedar quart a la categoria Preferent Provincial per equips, i l'equip B ha baixat a primera categoria. Jo crec que l'any vinent recuperarem si no hi han baixes i l'equip B recuperarà la categoria. També hi ha l'equip C que està a segona categoria, que és de 4 jugadors i correspon a l'equip infantil dels nens que juguen a les escoles".

Comenta aquest article