Cultura

Música

Richard Clayderman, pianista: «Tinc moltes ganes de descobrir Cambrils»

El concert del pianista, el divendres 13 d'agost, serà la penúltima actuació d'enguany del 46è Festival Internacional de Música, i suposarà el tercer concert que l'artista ofereix després de 18 mesos sense tocar

Per Redacció

Imatge del pianista del francès Richard Clayderman
Imatge del pianista del francès Richard Clayderman | Cedida (James McMillan)

Richard Clayderman és un dels artistes que aquest estiu tocarà a Cambrils en el marc del 46è Festival Internacional de Música. El concert del pianista, el divendres 13 d'agost, serà la penúltima actuació de l'edició del festival d'enguany, i suposarà el tercer concert que l'artista ofereix després de 18 mesos sense tocar en directe a causa de la pandèmia.

La llarga carrera musical del francès Richard Clayderman, nom artístic de Philippe Robert Louis Pages, va començar el 1976, quan va gravar el seu primer àlbum. Després, va ser escollit per interpretar Ballade pour Adeline, un èxit mundial amb el qual va aconseguir vendre 22 milions de còpies a 38 països. Des de 1978, ha viatjat arreu del món amb el seu propi estil musical, arribant a tocar als cinc continents. Ha aconseguit mantenir-se des de la seva aparició al món de la música i, actualment, sovint és conegut amb el títol de "el pianista més popular". Fins abans de la pandèmia, seguia oferint un gran nombre d'actuacions anuals en diversos punts del món. Una prova del seu èxit és la gran quantitat de còpies venudes -més de 87 milions- i la llarga llista de treballs discogràfics realitzats, ja que ha gravat més de 1.200 títols.

Benvingut, Richard. Com et sents?
Després d’haver estat, com tots els meus compatriotes, confinats durant més d’un any, estic encantat de què la situació vagi a poc a poc tornant a la normalitat. Així que, després de tot, estic feliç de poder tornar a sortir a comprar, d’anar a restaurants, de passejar pel carrer sense haver de portar la mascareta… I desitjo que duri més d’un estiu!

Com és ser considerat el pianista més popular del món?
De fet, prefereixo que es digui “un dels pianistes més populars”, en lloc de “el més popular”. Si bé és cert que en els darrers quaranta anys se m’ha ofert l’oportunitat de desenvolupar una carrera internacional que m’ha obert les portes a tocar als cinc continents, cosa que pocs pianistes han tingut la sort de viure. Recordo que Espanya va ser un dels primers països que em va donar l’oportunitat de començar la carrera, a finals dels anys 70. Vaig ser número u a Espanya amb Ballade pour Adeline i em vaig fer molt popular, mentre que a França era encara pràcticament desconegut —va arribar un any més tard. A poc a poc, vaig guanyar popularitat a tots els països europeus, però va ser uns 15 anys després que vaig començar a ser conegut a la Xina. Allí, des del 1992, hi he realitzat una mitjana de 40 concerts a l’any, fins que la pandèmia ho va aturar tot. Després de 18 mesos sense tocar en directe, i a excepció de dos espectacles a Bulgària, l’actuació a Cambrils serà el tercer concert. Per això, creieu-me que estic encantat de tocar tan aviat en aquesta localitat.

Al llarg de la teva carrera musical, has aconseguit tot allò que havies desitjat?
De fet, quan era un pianista principiant, ningú —inclòs jo— podia esperar que se m’oferiria la possibilitat de tocar milers de concerts en tantíssims països de tot el món i vendre més de 50 milions de discos. El meu pare, que era professor de piano, m’havia recomanat que practiqués tant com pogués per a convertir-me en pianista acompanyant. No podia imaginar que tindria una carrera com intèrpret en solitari! Sempre lamentaré que el pare morís abans que jo comencés aquesta carrera.

Serà el primer cop que visitis Cambrils? Com et sents amb el públic català i espanyol?
Sincerament, mai havia sentit parlar de Cambrils abans de ser contractat per al concert. He estat diverses vegades a Barcelona per a actuacions a la televisió, però mai he visitat les precioses platges catalanes. Milions de francesos passen les vacances en aquesta zona i els agrada molt, així que tinc moltes ganes de descobrir Cambrils. També estaré encantat de tocar per al públic espanyol, que ha sigut fidel i entregat durant més de quaranta anys.

Què podem esperar del concert d’aquest estiu a Cambrils?
El repertori per al concert consistirà en una sèrie dels meus títols originals, com Ballade pour Adeline, A Como Amor, Matrimonio Di Amor, Recuerdos De Infanzia, etc., una selecció de bandes sonores de cinema, amb temes de John Williams, Ennio Morricone, John Barry i altres, inclòs James Horner, el compositor de Titanic. També tocaré un parell de temes clàssics: Valse des Fleurs, Valse des Patineurs, The Radetzky Marsch, entre altres. A més, tocaré amb una secció de corda, que són músics espanyols, i compto que ens ho passarem genial tocant junts a l’aire lliure.

Vols enviar algun missatge a la gent de Cambrils?
Estic molt content d’estar amb vosaltres… Visca la música!

(Entrevista facilitada pel Festival Internacional de Música de Cambrils)

Comenta aquest article