Estampes Cambrilenques

Article publicat a Revista Cambrils el mes de juny de 1954

La parròquia de Sant Pere Apòstol

Juny 1954 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005

Per Josep Salceda (1923-2011)

Estampes cambrilenques / Juny de 1954

El magnífic temple parroquial de Sant Pere Apòstol, que va ser beneït el matí de primavera del 18 de març de 1945 per l'excel·lentíssim senyor Manuel Arce i Ochotorena, arquebisbe de Tarragona, és la meta final de la ràpida evolució que ha realitzat la citada parròquia durant aquests darrers anys.

En realitat, no és només la parròquia el que ha experimentat aquest ràpid creixement, sinó tot el barri Marítim, pel fet que aquest només era un modest barri de pescadors. Ara farem una breu ressenya història de la parròquia que, encara, no té 90 anys d'existència.

La construcció d'un primer temple al barri de la Platja va costar 19.538 rals i va ser beneït l'11 de desembre de 1864

La primera intenció fou construir una capella on es celebressin els actes de culte, per tal que els veïns no haguessin de pujar a la vila per anar a missa. Va oferir els terrenys el Sr. Carles Clanxet i Cuchillo a canvi de la dispesa de resar 200 parts del rosari cada any davant l'altar de la Mare de Déu del Roser de la parròquia de Santa Maria, la qual cosa havia atorgat el seu avi, el Sr. Francesc Clanxet i Hernàndez.

El Sr. Carles Clanxet va acudir al papa Pius IX, el qual el va dispensar d'aquesta obligació i es va començar, tot seguit, la construcció del temple, que va costar 19.538 rals. Aquest temple va ser beneït el dia 11 de desembre de 1864 pel vicari general de Tarragona, Ramon Ezenarro, durant l'alcaldia del Sr. Joan Cabré.

L'any següent, i durant l'alcaldia del Sr. Joan Ràfols, es va concedir a aquesta església un vicari pagat per l'Estat. El primer capellà que va ocupar aquest càrrec va ser mossèn Pere Franquesa i Escalé, natural de Sant Martí de Maldà. El dia 19 d'agost de 1867, l'arquebisbe de Tarragona, excel·lentíssim Francesc Fleix i Solans, la va convertir en parròquia, sota l'advocació de l'apòstol sant Pere. El primer rector de la nova parròquia va ser mossèn Joan Batalla.

Avui (1954), sota la regència del mossèn Ramon Baltà, la parròquia de Sant Pere ha aconseguit una grandesa com mai no van poder somiar els pescadors de fa cent anys. A més del temple, vertaderament esplèndid, compta amb una espaiosa abadia i una àmplia sala parroquial, on es reuneixen les diferents associacions de la parròquia i on els joves troben l'ambient càlid que fa agradable les tasques de l'apostolat.

Que el príncep dels apòstols faci que aquesta grandesa material, que avui ressaltem en la seva parròquia, sigui només una clara imatge de la grandesa espiritual que per a la nostra platja desitgem.


Consulta més articles de la secció Estampes cambrilenques

Comenta aquest article